Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η ΕΕ - Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου κατά της Ρωσίας

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η ΕΕ - Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου κατά της Ρωσίας
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε τη σύσταση δικαστηρίου για το έγκλημα της επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα περί της σύστασης διεθνούς δικαστηρίου για την Ουκρανία.
Τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι νομικά δεσμευτικά αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση τα χρησιμοποιεί ευρέως στα μέσα ενημέρωσης και στον πολιτικό τομέα για να προωθήσει συγκεκριμένες θέσεις.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε τη σύσταση δικαστηρίου για το έγκλημα της επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας.
Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 472 βουλευτές, 19 καταψήφισαν και 33 απείχαν.
«Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν την ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα, να πιέσει για τη δημιουργία ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας και των συμμάχων της», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ανακοίνωσή του μετά την ψηφοφορία.

Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Το ψήφισμα αναφέρει ότι το δικαστήριο θα πρέπει επίσης να έχει δικαιοδοσία να ερευνήσει και την ηγεσία της Λευκορωσίας.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, «καθώς και τους εταίρους και τους συμμάχους τους, να συμμετάσχουν σε συζήτηση σχετικά με τη νομική δυνατότητα χρήσης κυριαρχικών περιουσιακών στοιχείων του ρωσικού κράτους ως αποζημιώσεις για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία.
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε «τη σημασία να επικυρώσει η Ουκρανία το Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ (Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο) και τις τροποποιήσεις του και να γίνει επίσημα μέλος του ΔΠΔ».
Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του υποστηρίζουν τακτικά τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου για την Ουκρανία.
Η πρώτη αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Emine Dzhaparova είπε στα Ηνωμένα Έθνη την περασμένη εβδομάδα ότι το Κίεβο σχεδιάζει να υποβάλει σχετικό ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αργότερα μέσα στο έτος.
Στις 17 Ιανουαρίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen εξέφρασε την πρωτοβουλία στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya τόνισε στις 9 Ιανουαρίου ότι όλες οι ιδέες για ένα δικαστήριο ήταν «παράλογες

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης