Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kenneth Rogoff (Harvard, πρώην ΔΝΤ) στο Davos: Η Ρωσία να οδηγηθεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και να «τελειώσει» ο Putin – Κυρώσεις δίχως τέλος

Kenneth Rogoff (Harvard, πρώην ΔΝΤ) στο Davos: Η Ρωσία να οδηγηθεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και να «τελειώσει» ο Putin – Κυρώσεις δίχως τέλος
Ο καθηγητής του Harvard επισημαίνει ότι η χώρα μέσω των κυρώσεων πρέπει να μετατραπεί σε ένα... γιγάντιο Ιράν ενώ οι κυρώσεις δεν θα πρέπει να τερματισμούν μετά τις πολεμικές επιχειρήσεις
Σχετικά Άρθρα
Tις άκρως επιθετικές διαθέσεις ενός κομματιού της δυτικής ελίτ αναδεικνύει με τις δηλώσεις του ένα σημαίνον μέλος της στη σύνοδο του Davos, όπου προτείνει με ιστορική φρασεολογία.. ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας!
Η Ρωσία θα γίνει ένα «τεράστιο Ιράν» λόγω των περιοριστικών μέτρων και των κυρώσεων που επιβάλλουν οι δυτικές χώρες εναντίον της, δήλωσε ο Kenneth Rogoff, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Harvard και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2023.
Κοιτάξτε το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Βενεζουέλα και την Κούβα, αυτό είναι το βασικό σενάριο προς το οποίο κινείται η Ρωσία, επισήμανε ο Rogoff στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Ο ίδιος προέτρεψε τις δυτικές χώρες να συνεχίσουν να επιβάλλουν οικονομικούς περιορισμούς στη Μόσχα, καθώς πιστεύει ότι αυτό είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να σταματήσει την ουκρανική κρίση.
«Νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να σκεφτούμε την παράταση των κυρώσεων και όχι την άρση τους(…)
Νομίζω ότι πρέπει να το σκεφτούμε με αυτόν τον τρόπο: μια βραχυπρόθεσμη στρατιωτική νίκη, μακροπρόθεσμες κυρώσεις», τόνισε ο Rogoff.

 Αλλαγή καθεστώτος

Στο forum του Νταβός, ο Rogoff δήλωσε επίσης ότι «ακόμη και σε περίπτωση στρατιωτικής ήττας της Ρωσίας, οι κυρώσεις δεν πρέπει απλώς να αρθούν, καθώς είναι απαραίτητο να επιτευχθεί αλλαγή καθεστώτος».
Τόνισαν ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν στόχο να φέρουν τη Ρωσία σε καθεστώς «τρομερής φτώχειας».
Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχικής Δημοκρατίας Mikulas Beck και ο πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis συμφώνησαν με αυτή τη γνώμη .

Στραγγαλισμός οικονομικός και πολιτικός - Ομοβροντία δηλώσεων και ... φαντασιώσεις

Εν γένει, το θέμα του πώς να βυθιστεί η Ρωσία σε οικονομική παρακμή για μεγάλο χρονικό διάστημα απασχόλησε το forum.
Για παράδειγμα, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, μίλησε για αυτό το θέμα.
Είναι αλήθεια ότι συχνά αυτά τα επιχειρήματα έμοιαζαν περισσότερο με προσπάθειες να πείσουν τον εαυτό τους ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι αποτελεσματικές - απλά πρέπει να περιμένει κάποιος τις εξελίξεις...
Στην ίδια εκδήλωση, ο Valdis Dombrovskis, Ευρωπαίος επίτροπος για το εμπόριο, δήλωσε: «Πρέπει να παραμείνουμε στην ίδια πορεία [για τις κυρώσεις].
«Οι κυρώσεις λειτουργούν.
Η οικονομία της Ρωσίας βρισκόταν σε ύφεση πέρυσι και πρόκειται να βρεθεί σε ακόμη βαθύτερη ύφεση φέτος»,
Ο κ. Dombrovskis επισήμανε ότι οι κυρώσεις έχουν «σωρευτικό αποτέλεσμα» με τις κυρώσεις για την ενέργεια «πιο σημαντικές» επειδή είναι μια τόσο ζωτική πηγή εισοδήματος για το Κρεμλίνο.
Αναγνώρισε ότι η ΕΕ άργησε να επιβάλει το πετρελαϊκό της embargo στο ρωσικό αργό, αλλά πρόσθεσε ότι το μπλοκ βρίσκεται τώρα σε συζητήσεις για ανώτατο όριο τιμών πετρελαϊκών προϊόντων.
Είπε ότι είναι «σημαντικό να ασκηθεί πίεση στην κύρια πηγή εσόδων της Ρωσίας».

Αγωγοί και αμυντικές δυνατότητες

Ωστόσο, ο Mikuláš Bek, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τσεχικής Δημοκρατίας, προειδοποίησε το κοινό στο Νταβός ότι οι κυρώσεις «δεν είναι στόχος από μόνες τους και δεν θα κερδίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι «είναι ένας τρόπος για να κερδίσεις χρόνο».
Είπε ότι η προσοχή πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στη δημιουργία περισσότερων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από βορρά προς νότο στην Ευρώπη, όχι μόνο από την ανατολή προς τη δύση.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε επίσης «νέους συνασπισμούς στην Ευρώπη», πιστώνοντας γεγονός στη Βαλτική, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο που πρωτοστάτησαν στην ευρωπαϊκή απάντηση.
Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει «να επικεντρωθεί στις αμυντικές μας ικανότητες».
Ο κ. Rogoff πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να υποστηρίξω έντονα την οικοδόμηση αμυντικών δυνατοτήτων στην Ευρώπη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης