Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τιμολόγια Ρεύματος: Οι χαμηλές κρατικές επιδοτήσεις θα κρατήσουν ψηλά την τιμή της KWh για τα νοικοκυριά

Τιμολόγια Ρεύματος: Οι χαμηλές κρατικές επιδοτήσεις θα κρατήσουν ψηλά την τιμή της KWh για τα νοικοκυριά
Το Φεβρουάριο μετά τη βίαιη πτώση κατά 60% που σημείωσαν οι τιμές χρέωσης ανά KWh αναμένεται μειωθεί το κόστος της κρατικής επιδότησης αντίστοιχα
Σχετικά Άρθρα
H ώρα της αλήθειας για το ΥΠΕΝ και την Κυβέρνηση έχει έρθει καθώς έχει κάνει σημαία τη στήριξη των νοικοκυριών με τις κρατικές επιδοτήσεις με σκοπό να διατηρηθούν τα χαμηλά τα τιμολόγια ρεύματος.
Οι τιμές χρέωσης που έδωσαν οι προμηθευτές ενέργειας είναι προάγγελος θετικών εξελίξεων όταν η ΔΕΗ έδωσε τιμή κάτω από 200 ευρώ ανά MWh .
Για το τιμολόγιο Γ1 προσδιόρισε ότι το κόστος χρέωσης ανά KWh είναι τα 0,199 λεπτά ή 199 MWh.
Τα 6 από τα 10 εκατομμύρια των νοικοκυριών που έχουν επιλέξει τον πιο ισχυρό πάροχο ως προμηθευτή.
Όμως για να δουν χαμηλότερη χρέωση σε σχέση με τον Ιανουάριο θα πρέπει η επιδότηση ανά KWh να είναι ψηλότερη από 0,043 ανα Kwh ή 43 ευρώ ανά MWh για να ξεκολλήσει από τα 0,156 λεπτά που είναι σήμερα.
Στην περίπτωση που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αποφασίσουν να διατηρήσουν αμετάβλητο το τιμολόγιο χρέωσης των νοικοκυριών η επιδότηση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι στα 43 ευρώ ανά MWh για να διατηρηθεί στα 0,156 λεπτά η Kwh.
‘Άλλωστε τα ταμειακά διαθέσιμα του προϋπολογισμού υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ πριν από την πρόσφατη έκδοση του δεκαετούς ομολόγου που μάζεψε 3,5 δισ ευρώ.
Η χρηματοδότηση των τιμολογίων ρεύματος πιθανότατα να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα διότι οι κυβερνητικές προτεραιότητες έχουν αλλάξει περνώντας στο προσκήνιο την ακρίβεια και στις αυξήσεις στις συντάξεις ενόψει των εθνικών εκλογών που να σημειωθεί είναι ο βασικός κορμός των ψηφοφόρων που προσέρχεται στις κάλπες.

Στα 3,5 δισ ευρώ οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για να διατηρήσει τα τιμολόγια ρεύματος σε ικανοποιητικά χαμηλά επίπεδα έχει ρίξει στην αγορά περίπου 3,5 δισ ευρώ από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι τον Ιανουάριο του 2023.
Το Φεβρουάριο μετά τη βίαιη πτώση κατά 60% που σημείωσαν οι τιμές χρέωσης ανά KWh αναμένεται μειωθεί το κόστος της κρατικής επιδότησης αντίστοιχα.
Τον Ιανουάριο για τα νοικοκυριά έδωσε τα 282 εκατ. ευρώ όταν το Τ.Ε.Μ και ο κρατικός προϋπολογισμός ανέλαβαν να πληρώσουν ως κρατική επιδότηση 0,330 ευρώ ανά KWh.

Φθηνά τη «βγάζει» η κυβέρνηση για να κρατήσει χαμηλά το ρεύμα

Οι απαιτήσεις των επιδοτήσεων του Φεβρουαρίου χρηματοδότησης των τιμολογίων μειώθηκαν κατά 86% χάρη στην αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου.
Έτσι το ύψος της επιδότησης θα κινηθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών τα οποία υπολογίζονται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ .
Να σημειωθεί ότι τα νοικοκυριά για να δουν ελάφρυνση στα τιμολόγια η οποία για να γίνει αισθητή στα νοικοκυριά το ποσό της επιδότησης θα πρέπει να είναι τριπλάσιο ακόμη και να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ αν το ΥΠΕΝ θέλει να επαναφέρει τα τιμολόγια σε επίπεδα προ κρίσης.
Μετά τις γενναίες μειώσεις στις χρεώσεις των προμηθευτών το κόστος της KWh πρέπει να πέσει στα 10 λεπτά από 0,156 σήμερα.
Το ύψος της επιδότησης προς τα νοικοκυρά θα αποκαλύψει τις προθέσεις της κυβέρνησης και μάλιστα σε μία κρίσιμη πολιτική στιγμή όταν η χώρα πλησιάσει προς της εθνικές εκλογές.

Τι συμβαίνει με τις επιχειρήσεις

Πάντως η κυβέρνηση εμφανίζεται να δίνει υποσχέσεις που δεν τηρεί σχετικά με τις επιδοτήσεις των τιμολογίων για 1.250.000 επιχειρήσεις , οι οποίες για τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο δεν είδαν επιδοτήσεις διότι οι προμηθευτές μετά από οκτώ μήνες καθυστερήσεων να πληρωθούν από το κράτος δεν πιστώνουν την επιδότηση τους λογαριασμούς,
Τον Δεκέμβριο το κόστος των λογαριασμών ήταν τετραπλάσιο διότι η επιδότηση παρότι ανακοινώθηκε δεν «πέρασε» διότι οι προμηθευτές δεν έλαβαν την αντίστοιχη πίστωση.
Παράδειγμα μία επιχείρηση με 4000 Kwh το μήνα πλήρως τον Δεκέμβριο του 2022 το ποσό των 75.000 ευρώ από 20.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021 διότι η αξία του ρεύματος έγινε με 50 λεπτά ανά KWh.
Συνεπώς το κλειδί για να μειωθούν τα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών θα αποδειχθεί το ύψος της επιδότησης που θα ανακοινώσει το ΥΠΕΝ τις επόμενες ημέρες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης