Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Βενιζέλος εξηγεί γιατί συμμετέχει σε εκδήλωση με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη; για τις υποκλοπές - Αντίδραση Διαμαντοπούλου, Κιντή

Ο Βενιζέλος εξηγεί γιατί συμμετέχει σε εκδήλωση με τίτλο «Μένουμε Ευρώπη; για τις υποκλοπές - Αντίδραση Διαμαντοπούλου, Κιντή
Η εκδήλωση οργανώνεται από το Πάντειο Πανεπιστήμιο μαζί με την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και όπως φαίνεται αυτό που ενόχλησε είναι ο τίτλος της που παραπέμπει σαφώς στο δημοψήφισμα του 2015

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εκδήλωση με τίτλο "Μένουμε Ευρώπη;" και θέμα τις υποκλοπές, η οποία αναμενεται να διεξαχθεί στις 26 Ιανουαρίου, με ομιλητές καθηγητές συνταγματικού Δικαίου, ανάμεσά τους ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Νίκος Αλιβιζάτος και ο Ξενοφών Κοντιάδης.

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Πάντειο Πανεπιστήμιο μαζί με την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου και όπως φαίνεται αυτό που ενόχλησε είναι ο τίτλος της που παραπέμπει σαφώς στο δημοψήφισμα του 2015.

Ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν τις διαφωνίες τους ήταν η Άννα Διαμαντοπούλου και η Βάσω Κιντή, με την τελευταία μάλιστα να ζητά από τον Βενιζέλο και τον Αλιβιζάτο να πάρουν αποστάσεις "τουλάχιστον από τον ατυχή τίτλο".

Ο Βενιζέλος εξηγεί γιατί συμμετέχει σε εκδήλωση με τίτλο "Μένουμε Ευρώπη;" για τις υποκλοπές - Αντίδραση Διαμαντοπούλου και Κιντή

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με ανάρτησή του, απάντησε στις αιχμές, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν ρωτήθηκε για τον τίτλο, αλλά δεν τον ενοχλεί.

Όπως υπογράμμισε, ο ίδιος εκλαμβάνει "τη χρήση του ερωτήματος "Μένουμε Ευρώπη;" στον τίτλο της εκδήλωσης αυτής ως ένδειξη ευρύτατης εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος, αποδοχής της σημασίας που έχει να "Μένουμε Ευρώπη", να είμαστε ως κράτος, ως κοινωνία και ως έννομη τάξη αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού και κεκτημένου. Αυτό προσωπικά δεν το χαρίζω σε κανένα και σε καμία είτ

 

Όλη η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Μένουμε Ευρώπη

Την Πέμπτη 26/1 στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε διοργανώνεται από τη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου και άλλους φορείς, δημόσια συζήτηση με τη συμμετοχή καθηγητών του Συνταγματικού Δικαίου, μεταξύ των οποίων και ο υπογράφων.
Οι οργανωτές έθεσαν ως τίτλο της εκδήλωσης το ερώτημα "Μένουμε Ευρώπη"; Και ως υπότιτλο: Υποκλοπές, Δικαιώματα και Κράτος Δικαίου
Δεν ρωτήθηκα για τον τίτλο, αλλά δεν με ενοχλεί. Το αντίθετο. Προφανώς ο τίτλος παραπέμπει στο κίνημα αντίδρασης στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος του Ιουλίου 2015 το πανηγυρικό αποτέλεσμα του οποίου ανατράπηκε εξίσου πανηγυρικά σε λίγες ημέρες. Προφανώς το υπονοούμενο ερώτημα είναι αν το αξιακό και θεσμικό ζητούμενο της αντίδρασής μας του Ιουλίου του 2015, διατηρείται σε ισχύ και σήμερα.
Η απάντησή μου είναι ότι προφανώς διατηρείται σε ισχύ. Η αντίδρασή μας, πάντως η δική μου, δεν ήταν ούτε συγκυριακή, ούτε φευγαλέα, ούτε μικροκομματική.
Εκλαμβάνω συνεπώς τη χρήση του ερωτήματος "Μένουμε Ευρώπη;" στον τίτλο της εκδήλωσης αυτής ως ένδειξη ευρύτατης εκ των υστέρων και εκ του αποτελέσματος, αποδοχής της σημασίας που έχει να "Μένουμε Ευρώπη", να είμαστε ως κράτος, ως κοινωνία και ως έννομη τάξη αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού και κεκτημένου.
Αυτό προσωπικά δεν το χαρίζω σε κανένα και σε καμία είτε ασκεί εξουσία θεσμική είτε νομίζει ότι ασκεί εξουσία ιδεολογική.
Η αρνητική εμπειρία του παρελθόντος δεν λειτουργεί ως λόγος έκπτωσης των απαιτήσεων μας από την εμπειρία του παρόντος και κυρίως ως λόγος να γινόμαστε επικίνδυνα ολιγαρκείς "για να μην έρθουν οι άλλοι", με αποτέλεσμα οι "άλλοι" να θεωρούν ότι εξαλείφεται η σημασία του Συντάγματος και των εγγυήσεων του κράτους δικαίου.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης