Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα σενάρια μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6% για το 2023 και κατά 4% μακροπρόθεσμα

Τα σενάρια μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6% για το 2023 και κατά 4% μακροπρόθεσμα
Οι φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών (ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΒΕΑ) ζητούν την κατάθεση τροπολογίας, βάσει της οποίας οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα αυξάνονται πέραν του 3% από 1η-1-2023
Σχετικά Άρθρα
Oριακές μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και ταυτόχρονα μεγαλύτερη αύξηση στα κλιμάκια για 1,5 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει το 2023, ενώ ανοιχτά βρίσκονται περαιτέρω σενάριο για γενικότερη μείωση των εισφορών στον ιδιωτικό τομέα 3 με 4 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να βοηθήσουν στην αύξηση της απασχόλησης.
Επίκεντρο των όποιων παρεμβάσεων, θα είναι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η οποία μετά τις εκλογές θα πρέπει να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση -σε εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ – στον τρόπο και το χρόνο που θα μειώνει περαιτέρω τις εισφορές.
Η δε υφιστάμενη ηγεσία υπό τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, θα πρέπει μέχρι τέλος Ιανουαρίου να καταλήξει στο αν θα προχωρήσει στην αύξηση-με βάση τον μέσο πληθωρισμό (9,6%) όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου – των κλιμακίων των ελευθέρων επαγγελματιών.
Ήδη, οι αντιδράσεις από τους φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών (ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΒΕΑ) είναι μεγάλες και ζητούν την κατάθεση τροπολογίας, όπου οι ασφαλιστικές εισφορές, δεν θα αυξάνονται πέραν του 3%, από 1η-1-2023, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν, στις λειτουργικές τους υποχρεώσεις. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας σημειώνει ότι «σε περίπτωση μεταβολής, προφανώς η αύξηση θα συμπαρασύρει και τις εισφορές επικούρησης και εφάπαξ, για περίπου τον έναν στους επτά μη μισθωτούς, που έχουν αντίστοιχες καλύψεις». Το βέβαιο είναι ότι εξετάζεται η κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ/μήνα υπέρ της ανεργίας από το 2023, η οποία καταβάλλεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σήμερα, ο ασφαλισμένος στην 1η κατηγορία, καταβάλλει 210€ και 39€ επικουρικής, ενώ με αύξηση 9%, θα πρέπει να καταβάλει 228,90€ συν 42,51€.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των ετών 2019 – 2022 η κυβέρνηση μείωσε κατά 4,4 μονάδες τις εισφορές για τους μισθωτούς, έναντι 5 μονάδων που είχε δεσμευθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της, ενώ ανοιχτή για φέτος είναι η μείωση 0,6% από το ασφαλιστικό πακέτο των μισθωτών.
Ταυτόχρονα, με νέα εγκύκλιο ο e-ΕΦΚΑ προχωρά αναδρομικά από 1.1.2023, σε ενιαίο ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών των εν λόγω κλάδων ή λογαριασμών της Δ.ΥΠ.Α./τ. Ο.Α.Ε.Δ. - χωρίς να οριστεί νέα μείωση αυτών - για όλους τους απασχολούμενους ιδιωτικού και δημοσίου (Ι.Δ.Α.Χ. - Ι.Δ.Ο.Χ.) τομέα.
Ως γνωστόν, οι απασχολούμενοι πλήρους απασχολήσεως, ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα (με σχέση ιδιωτικού δικαίου) καταβάλλουν ήδη, από 1.6.2020, μειωμένες τις ασφαλιστικές εισφορές των αντίστοιχων κλάδων ή λογαριασμών.
Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις ορίζεται ότι: «Από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι κρατήσεις των μισθωτών εργαζομένων υπέρ των κλάδων ή λογαριασμών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α), οι οποίες συνεισπράττονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, καθορίζονται ως ακολούθως:
- Υπέρ ανεργίας σε ποσοστό 2,40% επί των αποδοχών, το οποίο κατανέμεται κατά 1,2% στον εργοδότη και κατά 1,2% στον εργαζόμενο κλπ, όπως στον παρακάτω πίνακα

image_2.png
πιανακσ2_1.JPG

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης