Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι σημαίνει για την αγορά η μείωση των τιμών φυσικού αερίου – Η άγνωστη γνωμοδότηση του ESMA

Τι σημαίνει για την αγορά η μείωση των τιμών φυσικού αερίου – Η άγνωστη γνωμοδότηση του ESMA
Εάν προκύψουν κίνδυνοι για την ασφάλεια του εφοδιασμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναστείλει τον κανόνα για το ανώτατο όριο τιμών
Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η ΕΕ συμφώνησε τελικά τον Δεκέμβριο να ορίσει ανώτατο όριο τιμών στο φυσικό αέριο για να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών και να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις και τις βιομηχανικές ζημιές στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για έναν κανονισμό που ορίζει τον λεγόμενο "μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς", ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Φεβρουαρίου 2023.
Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς θα ενεργοποιείται εάν η τιμή του μήνα για το Title Transfer Facility (TTF), το βασικό σημείο αναφοράς της Ευρώπης, υπερβαίνει τα 196 δολάρια (180 ευρώ) ανά MWh για τρεις εργάσιμες ημέρες και η τιμή του μήνα για το TTF είναι 38 δολάρια (35 ευρώ) υψηλότερη από μια τιμή αναφοράς για το LNG στις παγκόσμιες αγορές για τις ίδιες τρεις εργάσιμες ημέρες.
Ωστόσο, εάν προκύψουν κίνδυνοι για την ασφάλεια του εφοδιασμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναστείλει τον κανόνα για το ανώτατο όριο τιμών, όπως συμφώνησε η ΕΕ τον περασμένο μήνα.
"Η Επιτροπή είναι έτοιμη να αναστείλει εκ των προτέρων την ενεργοποίηση του μηχανισμού, εάν η ανάλυση από την ΕΚΤ, την ESMA και τον ACER δείξει ότι οι κίνδυνοι υπερτερούν των οφελών", δήλωσε ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

Οι κίνδυνοι

Ορισμένες επιπτώσεις θα μπορούσαν να φανούν μόνο μετά την ενεργοποίηση του ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου και είναι δύσκολο να προβλεφθούν, αναφέρει η ESMA στη σημερινή γνωμοδότηση, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει δει το Bloomberg.
"Είναι απολύτως πιθανό ότι ορισμένες από τις πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον συναλλαγών και εκκαθάρισης θα μπορούσαν να ξεδιπλωθούν" μόνο μετά την ενεργοποίηση του ανώτατου ορίου τιμών.
Η ρευστότητα της αγοράς θα μπορούσε να μειωθεί, λέει η αρχή της ΕΕ, αν και δεν έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής σημαντικές επιπτώσεις.
Στην πρώτη αξιολόγηση σχετικά με τον κανόνα της ΕΕ για το ανώτατο όριο τιμών του φυσικού αερίου και το όριο θέσεων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τον Δεκέμβριο, η ESMA δήλωσε ότι "συνολικά, τα όρια που έχουν καθοριστεί για τον μήνα spot και τους άλλους μήνες φαίνεται να επιτυγχάνουν μια εύλογη ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να αποτραπεί η κατάχρηση της αγοράς και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και ο ομαλός διακανονισμός, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται ότι δεν παρεμποδίζεται η ανάπτυξη των εμπορικών δραστηριοτήτων στην υποκείμενη αγορά και η ρευστότητα των ολλανδικών συμβολαίων επί εμπορευμάτων TTF Gas".
"Ωστόσο, η ESMA σημειώνει ότι ο καθορισμός ορίων στο αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την απόφαση της Ρωσίας να μειώσει σημαντικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση, ιδίως σε σχέση με τον υπολογισμό της παραδοτέας προσφοράς", δήλωσε η αρχή.
"Η ESMA σημειώνει επίσης ότι οι ολλανδικές συμβάσεις TTF Gas ενδέχεται να επηρεαστούν από τα μέτρα που ενδέχεται ενδεχομένως να ληφθούν από το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη λειτουργία των ενεργειακών αγορών spot και παραγώγων της ΕΕ".

Μη δοκιμασμένο εργαλείο

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το ανώτατο όριο τιμών της ΕΕ για το φυσικό αέριο είναι ένα μη δοκιμασμένο εργαλείο που μπορεί να μην λειτουργήσει όπως προβλέπεται για την πρόληψη των αιχμών των τιμών του φυσικού αερίου για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου είναι "ένα δύσκολο εγχείρημα.
Είναι πρωτοφανές, δεν έχει δοκιμαστεί", δήλωσε ο διευθυντής της ACER Christian Zinglersen στους Financial Times τον Δεκέμβριο.
Ο Zinglersen σημείωσε επίσης ότι θα ήταν "απρόθυμος να βασιστεί σε αυτό το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου" για την προστασία των καταναλωτών της ΕΕ από τις αιχμές των τιμών.
Η τιμή αναφοράς της ΕΕ για το φυσικό αέριο στο ολλανδικό TTF είναι επί του παρόντος πολύ χαμηλότερη από το επίπεδο τιμών στο οποίο θα ενεργοποιούνταν το ανώτατο όριο, διαπραγματευόμενη την Παρασκευή κάτω από 76 δολάρια (70 ευρώ) ανά MWh.
Οι τιμές υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λόγω του ηπιότερου καιρού στην αρχή του έτους, των εισροών υγροποιημένου φυσικού αερίου και των ακόμη άνετων επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ.
Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι η αγορά είναι ώριμη για περαιτέρω μεταβλητότητα τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης