Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης στις ΗΠΑ – Στο +1,1% ο S&P, ο Nasdaq +1,76%

Άνοδος στη Wall, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης στις ΗΠΑ  – Στο +1,1% ο S&P, ο Nasdaq +1,76%
Θετικά πρόσημα στη Wall...
Άνοδο κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, λόγω της ισχυρότερης του αναμενομένου αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, αλλά και των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της δεικτοβαρούς Tesla, που έδωσαν ώθηση στον δείκτη Nasdaq…
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,61%, στις 33.949 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,10%, στις 4.060 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση +1,76%, στις 11.512 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρέθηκε στις18,76 μονάδες.
adada.JPG
Στο ταμπλό, άλμα πάνω από 11% σημείωσε η μετοχή της Tesla, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων επέμεινε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη ζήτηση για τα αυτοκίνητά της και προέβλεψε ένα ακόμη έτος σταθερής - αν και ελαφρώς πιο αργής - ανάπτυξης.
Η Tesla ανακοίνωσε υποκείμενα κέρδη ανά μετοχή ύψους 1,19 δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο, λίγο πάνω από τα 1,15 δολάρια του consecus, τα οποία είχαν αναθεωρηθεί απότομα προς τα κάτω στο τέλος του περασμένου έτους, καθώς η εταιρεία πάλευε με διαταραχές στην παραγωγή και την εφοδιαστική στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη.
Τα προβλήματα αυτά ήταν εν μέρει υπεύθυνα για το γεγονός ότι τα έσοδα της εταιρείας έπεσαν ελαφρώς κάτω από τις εκτιμήσεις της αγοράς, σε μόλις 24,32 δισ. δολάρια, σημειώνει το investing.com.

Η IBM, από την άλλη, κατέγραψε πτώση 4,5%...
Στον κλάδο των αεροπορικών, η Southwest υποχώρησε κατά 3% λόγω μεγαλύτερης από το αναμενόμενο απώλειας.
Η American Airlines σημείωσε άνοδο 2,2% μετά από πτώση στο τέταρτο τρίμηνο.
Πτωτικά κινήθηκαν και οι United (-1,65%) και Delta (-0,43%).
Κατέρρευσε η Bed Bath & Beyond (-22%), που βαίνει ολοταχώς προς πτώχευση... 

Tέλος, η Chevron προσέθεσε σχεδόν 5%, μετά την ανακοίνωση ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,47% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,17%. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 1,1% στα 81,01 δολ.


ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση μετά από πέντε σερί ανόδους και συγκεκριμένα κατά 0,9% στα 1.930 δολ./oz.


Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0890 δολ.
Στα μάκρο, με ρυθμό 2,9% αναπτύχθηκε το δ' τρίμηνο του 2022 η αμερικανική οικονομία, έναντι 3,2% το γ' τρίμηνο, με την επιβράδυνση ωστόσο να είναι μικρότερη των εκτιμήσεων.
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,6%.
Η αμερικανική οικονομία ολοκλήρωσε το 2022 σε καλή κατάσταση, ακόμη και αν εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν θα διολισθήσει σε ύφεση το 2023.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022 βρέθηκαν οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 186.000.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Απασχόλησης κατέγραψαν μείωση κατά 6.000 αιτήσεις, πιστοποιώντας ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ επανακάμπτει.
Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετικές δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι οι συνολικές αιτήσεις θα έφταναν τις 205.000.
Ενώ οι αρχικές αξιώσεις συνέχισαν να διολισθαίνουν, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανέκαμψαν (για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα) την προηγούμενη εβδομάδα στις 1.675 εκατ.

Παράλληλα, αύξηση +5,6% κατέγραψαν οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ λόγω της πληθώρας νέων συμβολαίων για επιβατικά αεροσκάφη Boeing.
Ωστόσο, αν εξαιρεθεί ο κλάδος των αερομεταφορών, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,1% υποδουλώνοντας μια καθίζηση στον τομέα των επιχειρηματικών επενδύσεων για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές σε μια κοινωνία υψηλών επιτοκίων, το υψηλότερο κόστος δανεισμού αποθαρρύνει τους καταναλωτές από τις δαπάνες και τις επιχειρήσεις από το να επενδύσουν.\

Αντίστοιχα, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κινήθηκαν υψηλότερα για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 2,3% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 616.000

Τέλος, στο 3,9% υποχώρησε το δ' τρίμηνο του 2022, ο δείκτης με τον οποίο η Fed μετρά τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό ισχυρότερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το ΑΕΠ των ΗΠΑ «έτρεξε» με ρυθμό 2,9% για το δ' τρίμηνο έναντι 3,2% στο γ' τρίμηνο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 2,6%

Ήπια άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές


Ήπια άνοδο κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά από δύο ημέρες απωλειών, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν μια σειρά από θετικά εταιρικά κέρδη, τα οποία σηματοδότησαν ότι τα κέρδη και τα περιθώρια κέρδους ορισμένων τομέων μπορούν να παραμείνουν ανθεκτικά παρά την οικονομική επιβράδυνση.
Ο δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,5%.
Οι τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου και της τεχνολογίας υπεραπέδωσαν, ενώ οι τομείς των τροφίμων και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας υστέρησαν.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,34%, στις 15.132 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,21%, στις 7.761 μονάδες.
Στις 7.095 μονάδες με άνοδο 0,74% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 1,32% στις 26.217 μονάδες.
Καταγραφή_61.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης