Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή πτώση στη Wall, ενόψει νομισματικής σύσφιξης από τη Fed – Στο -1,3% ο S&P 500, o Nasdaq -1,96%

Ισχυρή πτώση στη Wall, ενόψει νομισματικής σύσφιξης από τη Fed – Στο -1,3% ο S&P 500, o Nasdaq -1,96%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Ισχυρή πτώση κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, εν αναμονή της νέας νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους της Federal Reserve, με τους αναλυτές να ερίζουν αν επίκειται επιτοκιακή αύξηση 0,25% ή 0,5%.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψαν πτώση -0,77%, στις 33.717 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε μείωση -1,3%, στις 4.017 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -1,96%, στις 11.473 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 19,93 μονάδες.
φδασφδασφσδα.JPG
Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,55% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,26%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 2,2% στα 77,90 δολ.

και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση για τρίτη μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,3% στα 1.922 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0848 δολ.

Περίπου το 20% του S&P 500 θα αναφέρει κέρδη αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των McDonald's και General Motors, ενώ ακολουθούν οι τεχνολογικοί γίγαντες Apple, Meta Platforms, Amazon και Alphabet.
Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25%, στο 4,5% - 4,75%.
Στο μεταξύ, οι traders έχουν ωθήσει τις μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα, εν μέρει λόγω των πιο ήπιων αναφορών για τον πληθωρισμό, οι οποίες μπορεί να αναγκάσουν τη Fed να σταματήσει σύντομα το hiking.
«Παρότι υπήρξαν αρκετές θετικές εξελίξεις, πιστεύουμε ότι τα καλά νέα έχουν πλέον προεξοφληθεί και η αποφασιστικότητα της Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό θα επιστρέψει.
Συνεπώς, ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα», έγραψε ο Mike Wilson, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ για τη Morgan Stanley.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Υπό πίεση διαπραγματεύθηκε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις συνεδριάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών Fed, EKT και BoE.
Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου είναι έτοιμες να αυξήσουν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τροφοδοτώντας την ανησυχία ορισμένων επενδυτών ότι το ράλι-ρεκόρ της αγοράς ομολόγων αυτού του μήνα υποτιμά τις αυξανόμενες ενδείξεις για επίμονο πληθωρισμό.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε 0,16% στις 15.126 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,14% στις 7.784 μονάδες.
Στις 7.082 μονάδες με πτώση 0,3% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,38% στις 26.335 μονάδες
αδα_3.JPG
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ελαφρά συρρίκνωση παρουσίασε η γερμανική οικονομία κατά το δ' τρίμηνο του 2022, διαψεύδοντας τις προ λίγων μηνών εκτιμήσεις για βαθιά ύφεση, καθώς ο ήπιος χειμώνας και τα κυβερνητικά μέτρα περιόρισαν το πλήγμα από την άνοδο των τιμών ενέργειας.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,2% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας που δημοσιεύθηκαν σήμερα (30/1/2023).
Η μέτρηση είναι χαμηλότερη από τη στασιμότητα που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal, και επίσης χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση που έδωσε η στατιστική υπηρεσία στα μέσα Ιανουαρίου, που υποδήλωνε μια επίπεδα οικονομία.
Η χαμηλότερη ιδιωτική κατανάλωση, που είχε στηρίξει τη γερμανική οικονομία τα τρία πρώτα τρίμηνο του 2022, ήταν ο κύριος μοχλός της συρρίκνωσης.
Το outlook της γερμανικής οικονομίας έχει βελτιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα υψηλά αποθέματα φυσικού αερίου, οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας, τα δημοσιονομικά πακέτα της κυβέρνησης και η άρση του lockdown στην Κίνα είναι πιθανό να στηρίξουν τη δραστηριότητα.
Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης είναι πιθανό να αναπτυχθεί κατά 0,2% το 2023, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αναβαθμίζοντας τη φθινοπωρινή πρόβλεψη για συρρίκνωση 0,4%,
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική φέτος εν μέσω της ταχείας αύξησης των επιτοκίων και το σενάριο μιας ήπιας ύφεσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης