Τελευταία Νέα
Πολιτική

Απολογία Παπαγγελόπουλου: Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα - Ήμουν πάντα σε ρήξη με τη διαφθορά

Απολογία Παπαγγελόπουλου: Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα -  Ήμουν πάντα σε ρήξη με τη διαφθορά
Η παρούσα δίκη είναι πολιτική, τόνισε μεταξύ των άλλων ο Δημ. Παπαγγελόπουλος
Σχετικά Άρθρα
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που δικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών μαζί με την πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, κατά την απολογία του ανέφερε ότι «δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα» και πως «έχω δεχθεί ανελέητο πόλεμο και είμαι οργισμένος για όσα έχω υποστεί - νιώθω φρίκη».
Ειδικότερα, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι κατά την πορεία του ήταν σε πλήρη ρήξη με τη διαφθορά και ότι η υπόθεση για την οποία δικάζεται κατέστρεψε τη ζωή του και αυτήν της οικογένειάς του. Ότι δέχθηκε πιέσεις για να αναλάβει διοικητής της ΕΥΠ και για το λόγο αυτό είχε αντιδράσεις από την οικογένεια του, αλλά τελικά ανέλαβε για λόγους υψίστης ασφαλείας.
Ακόμη, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι τον πληροφόρησαν «έγκυροι και έντιμοι άνθρωποι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι ετοιμάζουν άλλη μία αθλιότητα σε βάρος μου. Δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή. Θέλω να πιστεύω ότι το κάνουν από αγάπη σε εμένα. Θέλω να το καταγγείλω και να εκφράσω την ελπίδα μου ότι δεν θα προχωρήσουν για να μην πληγεί άλλη μία φορά το κύρος της Δικαιοσύνης».
Κατά την απολογία του ο κ. Παπαγγελόπουλος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:
Το βούλευμα αποφάνθηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι δεν υπάρχει σκευωρία και δεν υπάρχει Ρασπούτιν. Το τεκμήριο της αθωότητάς μου έχει παραβιαστεί πολλές φορές. Πρόσφατα στη Βουλή ακούστηκε για σκευωρία Novartis και Ρασπούτιν. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που κατά τα άλλα κόπτονται. Αυτό έγινε κατά τη γνώμη μου, ως απρόσφορη απόπειρα να χειραγωγηθεί η δικαιοσύνη. Πολύ φοβάμαι ότι την τύχη μου θα έχουν και ο κ. Χρήστος Ράμμος αλλά και ο κ. Κώστας Μενουδάκος.
Αν μπορέσουν, θα τους οδηγήσουν και αυτούς στο εδώλιο. Η μέθοδος είναι πάγια, γνωστή και δοκιμασμένη. Σπιλώνουν συνειδήσεις ξεδιάντροπα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η συγκάλυψη των μεγάλων σκανδάλων.
Το εδώλιο του κατηγορουμένου είναι ένας εφιάλτης για έναν πρώην εισαγγελέα. Για εμένα που όλη μου τη ζωή προσπάθησα να υπηρετήσω την πατρίδα μου. Όλα τα χρόνια δεν ένιωσα υπουργός. Μόνο εισαγγελέας. Η δοκιμασία του εδωλίου, είναι εφιάλτης.
Υπηρέτησα την πατρίδα μου και τη δικαιοσύνη, όχι μόνο ως θεσμό, αλλά ως ιδέα. Είμαι και θέλω να πεθάνω ως ιδεολόγος. Ένα πανίσχυρο σύστημα, με πάρα πολύ χρήμα, με άκρες στη δικαιοσύνη, με στοχοποίησε και προσπάθησε να με εξοντώσει. Ο εφιάλτης μετατράπηκε σε φρίκη. Τα άντεξα όλα αυτά με την προσμονή, ότι οι φυσικοί μου δικαστές θα με αποδώσουν λευκό στην κοινωνία, όπως με ξέρουν οι συνάδελφοί μου. Επέλεξα ως πολίτης και ως πρώην εισαγγελέας, από σεβασμό στη Δικαιοσύνη, να είμαι εδώ ενώπιόν σας.
Στο εδώλιο οδηγήθηκα από μεθοδεύσεις πολιτικών που θέλησαν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για άλλα φρικτά σκάνδαλα. Παρ' όλα όσα έχω υποστεί, είναι τιμή μου και καμάρι μου που με έστειλαν στο εδώλιο.
Ένα μικρό, σάπιο μέρος του πολιτικού συστήματος, προσπάθησαν να με εξουδετερώσουν. Λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόργιανς και υπόθεση Βγενόπουλου. Τα ψέματα είναι ασύστολα, ξεδιάντροπα παρανοϊκά.
Το εδώλιο είναι για εμένα και ευκαιρία για να εκθέσω στα μέλη του δικαστηρίου σας, την αλήθεια. Όχι τη δική μου. Την αλήθεια της δικογραφίας σε αντιπαράθεση με τις άθλιες μεθοδεύσεις σε βάρος μου. Το θέμα δεν είμαι εγώ, αλλά η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία. Η Δικαιοσύνη πλήττεται με όλα αυτά.
Η παρούσα δίκη είναι πολιτική. Το κατηγορητήριο για εμένα, και νομικά, και από άποψη ουσίας έχει καταρρεύσει. Θέλω να απαλλαγώ για λόγους ουσίας και να αποδείξω, πως όσα ελέχθησαν σε βάρος μου από τρεις μόνο μάρτυρες εισαγγελείς από το σύνολο των χιλιάδων Ελλήνων εισαγγελέων και δικαστών, απροκάλυπτα κατέθεσαν ψεύδη, διαστρεβλώνουν την αλήθεια και αντιφάσκουν μεταξύ τους.
Τα ψεύδη τους είναι τόσα πολλά. Όλες οι καταθέσεις τους, από την αρχή μέχρι το τέλος, όπου κι αν τις έδωσαν είναι ψευδέστατες και κατασκευασμένες εκ των υστέρων. Θα χρειαζόμουν τον δεκαπλάσιο χρόνο για να αναφέρω και να αντικρούσω τα ψέματά τους. Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση, την εμπειρία σας και τη νομική σας κατάρτιση.
Θα μιλήσω για παρακρατικές ενέργειες που τελέστηκαν σε βάρος μου. Στόχος ήμουν εγώ, αλλά η μεγάλη εικόνα είναι η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία στον τόπο μας.
Οι πολιτικοί διώκτες μου και οι ελάχιστοι πρόθυμοι μάρτυρες, προσπάθησαν να εμφανίσουν τα σκάνδαλα της Novartis και της μεγάλης φοροδιαφυγής ως σκευωρίες δικές μου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έπληξαν μόνο τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και την αλήθεια, κατέστρεψαν τη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειάς μου.
Ένα πανίσχυρο σύστημα προσπάθησε να με εξουδετερώσει και να με εξοντώσει. Δεν το κατάφεραν. Παραμένω όρθιος.
Οι διεφθαρμένοι νόμιζαν ότι θα είμαι μόνος, αλλά όλα αυτά τα χρόνια ο κόσμος με ενθάρρυνε και μου έλεγαν να αντέξω. Οι προσκείμενοι στην αριστερά με χαιρετούσαν με το χέρι γροθιά. Οι προσκείμενοι στη ΝΔ με χαιρετούσαν με το σήμα της νίκης. Δεν υπήρξα ποτέ μόνος.
Υλικά οι εχθροί μου υπερτερούν, η κτηνώδης βία απέναντί μου απαράμιλλη. Εγώ τα μόνο όπλα που διαθέτω είναι η αλήθεια. Ηθικά υπερέχω εγώ. Δεν τους φοβήθηκα και δεν τους φοβάμαι ποτέ, όποια απόφαση και αν πάρετε. Και μετά το θάνατό μου θα είμαι ο εισαγγελέας που συγκρούστηκε με τη διαπλοκή. Απέφυγα να μοιάσω στα τέρατα που με κυνηγούν γιατί τότε θα είχα χάσει ολοκληρωτικά.
Δεν νιώθω κακία και δεν θέλω να εκδικηθώ όλους αυτούς που με ταλαιπώρησαν με τα ψεύδη τους. Απλά τους λυπάμαι σαν άνθρωπος.
Η ηθική ένδεια και των τριών μαρτύρων αποδείχθηκε ενώπιόν σας και δεν χρειάζονται άλλα πλήγματα στην ανύπαρκτη αξιοπιστία τους. Δεν θα πλήξω μόνο αυτούς, αλλά και την ίδια τη Δικαιοσύνη.
Ως πεδίο μάχης επιλέγω, όχι τον βούρκο, αλλά το στέρεο έδαφος της αλήθειας και της αξιοπρέπειας. Επέλεξα να γίνω εισαγγελέας συνειδητά, παρά τα όσα έχω υποστεί. Είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα την πατρίδα μου και τη Δικαιοσύνη, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς. Παρέμεινα ανεξάρτητος, δεν εντάχθηκα σε πολιτικό κόμμα, δεν επέλεξα να κάνω καριέρα με πολιτικό κόμμα.
Δεν δέχθηκα ποτέ παρεμβάσεις στη ζωή μου και δεν επιδίωξα παρεμβάσεις στο έργο συναδέλφων μου. Όπως είπε η κυρία Δημητρίου, είμαι ελεύθερο πνεύμα και δεν μπορώ να χωρέσω σε κόμμα.
Ήμουν σε αντίθεση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Εγώ δεν έβαλα τίποτα στο αρχείο. Εγώ παρήγγειλα τις έρευνες για εξοπλιστικά, ΟΤΕ, δημόσια έργα. Αυτά τα μεγάλα σκάνδαλα, που μαζί με τα σκάνδαλα της υγείας, οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία. Εγώ έδωσα παραγγελία για να ερευνηθούν. Μου τα χρωστάνε όλα αυτά.
Δεν είχα πολύ κακή άποψη για τους πολιτικούς στην Ελλάδα. Ένα μέρος πολιτικών, δεν είναι διεφθαρμένο, αλλά αναγκάζεται να συμβιβαστεί για να μην οδηγηθεί σε κανένα Ειδικό Δικαστήριο όπως εγώ. Παρά τη θέλησή μου ασχολήθηκα με την πολιτική. Για λόγους υψίστης πολιτικής ασφαλείας και παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς μου ανέλαβα διοικητής της ΕΥΠ σε μία πάρα πολύ δύσκολη περίοδο. Όταν αποχώρησα από την πολιτική, δεν θέλησα να γυρίσω στα έδρανα της Δικαιοσύνης. Επέλεξα την αγρανάπαυση.
Εντελώς συμπτωματικά έτυχε και γνωρίστηκα με τον Αλέξη Τσίπρα. Εκείνος ήθελε να δει πως είναι ένας μεσόκοπος εισαγγελέας και εγώ πως ήταν ένα νέος, με ορμή από την Αριστερά. Η γνωριμία μου με Τσίπρα, Καραμανλή, Παυλόπουλο και Κων. Μητσοτάκη… Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα. Έχω γράψει την ιστορία μου σε άλλο επαγγελματικό χώρο.
Κατηγορούμαι από τρεις εισαγγελείς ότι παρενέβην στα καθήκοντά τους.
Και οι τρεις ψεύδονται ασύστολα. Και οι τρεις έχουν τελέσει αξιόποινες πράξεις για τις οποίες δεν έχουν ελεγχθεί. Δεν αρκέστηκαν στα ψεύδη τους. Σπίλωσαν εκτός από εμένα και την κυρία Τουλουπάκη, και άλλους, όποιον βρέθηκε στο δρόμο τους.
Η απολογία του κ. Παπαγγελόπουλου θα συνεχιστεί αύριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης