Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκρέκας: Μέχρι τέλος Μαρτίου δύο νέα προγράμματα επιδοτήσεων - Εγκατάσταση φωτοβολταικών σε στέγες και ηλιακοί θερμοσίφωνες

Σκρέκας: Μέχρι τέλος Μαρτίου δύο νέα προγράμματα επιδοτήσεων - Εγκατάσταση φωτοβολταικών σε στέγες και ηλιακοί θερμοσίφωνες
«Θέλουμε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 να ανοίξει το πρόγραμμα για να γίνουν οι αιτήσεις και να αντικατασταθούν οι ενεργοβόροι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες με ηλιακούς που χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια», είπε ο Κ. Σκρέκας
«Μέχρι το τέλος Μαρτίου πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσουν δύο νέα προγράμματα επιδοτήσεων», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας.
Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε ότι «το ένα αφορά επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταικών με μπαταρίες σε στέγες νοικοκυριών, επαγγελματικών χώρων και σε αγροτικές - κτηνοτροφικές μονάδες».
Όπως εξήγησε, «επιδοτούμε στο σύνολο της αξίας την μπαταρία και ένα τμήμα των εργατικών για την τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού. Η επιδότηση μπορεί στην συνολική δαπάνη να φθάνει το 60% και έτσι, ένα νοικοκυριό να πληρώνει για 3-4 χρόνια ένα ποσό σαν δόση δανείου, μικρότερη από τον λογαριασμό του ρεύματος και μετά , να έχει πολύ μικρή, σχεδόν μηδενική χρέωση, για την ηλεκτρική ενέργεια που θα έχει στο σπίτι του».
Το δεύτερο, αφορά την επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες. «Θέλουμε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 να ανοίξει το πρόγραμμα για να γίνουν οι αιτήσεις και να αντικατασταθούν οι ενεργοβόροι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες με ηλιακούς που χρησιμοποιούν την ηλιακή ενέργεια», είπε ο κ. Σκρέκας.

Για ρεύμα

Σχετικά με τα τιμολόγια ρεύματος του Φεβρουαρίου, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «οι τιμές θα είναι ίδιες, γιατί μπορεί να μειώθηκε το ύψος της κρατικής επιδότησης, αλλά παράλληλα, μειώθηκαν ανάλογα οι χρεώσεις των παρόχων. Τον Φεβρουάριο οι πολίτες θα δουν λογαριασμούς ίσους ή μικρότερους από τους λογαριασμούς του Ιανουαρίου».
Συμπλήρωσε πως «αυτό ισχύει αναλογικά και για καταναλώσεις, αφού για αυτές τον Φεβρουάριο η τιμή του ρεύματος χωρίς επιδότηση από το Κράτος, είναι χαμηλότερη από την τιμή του Ιανουαρίου μετά την επιδότηση».
Για το φυσικό αέριο, σημείωσε ότι «δεν χρειάστηκε να επιδοτήσουμε τον Φεβρουάριο. Εξοικονομούμε έτσι κάποια χρήματα για τους επόμενους μήνες, εφόσον χρειαστεί. Ο χειμώνας είναι μπροστά. Οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά και είναι κάτω από το έμμεσο πλαφόν έχουμε θέσει εμείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι τους επόμενους μήνες δεν θα επιδοτήσουμε εάν χρειαστεί».

Για επαγγελματίες

«Στηρίξαμε και τους επαγγελματίες με έναν τρόπο δίκαιο και έναν τέτοιο τρόπο που βοήθησαν πολλές επιχειρήσεις να επιβιώσουν. Υπάρχουν 1,4 εκατ. επαγγελματικοί καταναλωτές. Για το 90% αυτών, απορροφούμε έως το 90% της αύξησης, για τις άλλες επαγγελματικές συνδέσεις, με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις υπάρχει επιδότηση επίσης, υπάρχει στήριξη και στην βαριά βιομηχανία, αλλά δεν είναι εύκολο, ούτε απλό», τόνισε ο κ. Σκρέκας.
Όπως ανέφερε, «εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία για να στηρίξουμε και αυτές τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και βλέπουμε ότι η παραγωγική δραστηριότητα δεν έχει μειωθεί, συνεχίζεται και η εξαγωγική δραστηριότητα τους και έχει αυξηθεί».
Τέλος, σημείωσε πως «τον προηγούμενο χειμώνα είχε παρατηρηθεί αύξηση στις καθυστερήσεις οφειλών των καταναλωτών, μετά από τις επιδοτήσεις και τα μέτρα στήριξης, βλέπουμε ότι προφανώς με δυσκολίες, οι περισσότεροι καταναλωτές ανταποκρίνονται και έχουν μειωθεί και οι καθυστερήσεις στην εξόφληση οφειλών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης