Διεθνή

O πόλεμος των μπαλονιών: Πως δύο κινεζικά αερόστατα που ίπτανται σε ΗΠΑ και Κόστα Ρίκα προκαλούν παροξυσμό - Κατάρριψη σχεδιάζει ο Biden

O πόλεμος των μπαλονιών: Πως δύο κινεζικά αερόστατα που ίπτανται σε ΗΠΑ και Κόστα Ρίκα προκαλούν παροξυσμό - Κατάρριψη σχεδιάζει ο Biden
Ο υπουργός Εξωτερικών Blinken λόγω αυτού του περιστατικού ανέβαλε ένα ταξίδι στην Κίνα που θα σηματοδοτούσε την επίσκεψη των ΗΠΑ στην Κίνα
(upd) Δύο κινεζικά αερόστατα, οι μεν κινέζοι υποστηρίζουν ότι είναι μετεωρολογικά, ενώ οι αμερικανοί κατασκοπευτικά… προκαλούν παροξυσμό στις ΗΠΑ…με την αμερικανική διοίκηση να εξετάζει την κατάρριψή του πάνω από τον Ατλαντικό και την ανάκτηση των υπολειμμάτων του αερόπλοιου.
«Οι ΗΠΑ θα το φροντίσουν».. είπε λακωνικά ο Αμερικανός πρόεδρος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το θέμα.


Ένα δεύτερο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι διασχίζει την Κεντρική Αμερική , επιβεβαίωσε το Πεντάγωνο αργά στις 3 Φεβρουαρίου, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για ένα κινεζικό αερόστατο παρακολούθησης που αιωρείται ανατολικά στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

«Βλέπουμε αναφορές για ένα αερόστατο που διέρχεται από τη Λατινική Αμερική.
Τώρα εκτιμούμε ότι είναι ένα άλλο κινεζικό αερόστατο επιτήρησης».

Το πρώτο κινεζικό αερόστατο, το οποίο στρατιωτικοί αξιωματούχοι περιέγραψαν ως «μπαλόνι επιτήρησης μεγάλου υψομέτρου», εμφανίστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πάνω από την πολιτεία της Μοντάνα, όπου βρίσκεται ένα από τα τρία πεδία σιλό πυρηνικών πυραύλων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Blinken λόγω αυτού του περιστατικού ανέβαλε ένα ταξίδι στην Κίνα που θα σηματοδοτούσε την επίσκεψη των ΗΠΑ στην Κίνα.
Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε την κίνηση με το αερόστατο «ανεύθυνη» και «σαφή παραβίαση της κυριαρχίας των ΗΠΑ και του διεθνούς δικαίου».

«Η απόφαση της Κίνας να προβεί σε αυτή τη δράση την παραμονή της προγραμματισμένης επίσκεψής μου είναι επιζήμια για τις ουσιαστικές συζητήσεις που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε», ανέφερε ο Blinken.

Το Υπουργείο Άμυνας δεν επιβεβαίωσε την ακριβή θέση του μπαλονιού, το μέγεθός του και άλλες λεπτομέρειες, εκτός από το ότι το αερόστατο είναι ευέλικτο, έχει αλλάξει πορεία σε κάποιο σημείο και ότι αυτή τη στιγμή πετάει στα 60.000 πόδια ανατολικά στις ΗΠΑ…
Το κινεζικό αερόστατο πάντως φαίνεται να έχει το μέγεθος όσο μια έκταση 3 λεωφορείων μαζί…

Ο πρόεδρος Biden ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το θέμα στις 31 Ιανουαρίου 2023, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Karine Jean-Pierre στις 3 Ιανουαρίου και έλαβε την «σύσταση» από στρατιωτικούς να μην το καταρρίψουν λόγω του κινδύνου να πέσουν συντρίμμια σε κατοικημένες περιοχές.

Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει απροσδιόριστα μέτρα μετριασμού κατά του μπαλονιού, προσθέτοντας ότι εκτιμήθηκε ότι η συσκευή είχε «περιορισμένη προσθετική αξία από την άποψη της συλλογής πληροφοριών πέρα από αυτά που η Κίνα μπορεί να κάνει με άλλα μέσα».

Το κινεζικό καθεστώς ισχυρίστηκε ότι το αερόστατο πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα μη στρατιωτικό μετεωρολογικό μπαλόνι από την Κίνα που διέφυγε της προγραμματισμένης του πορείας.
Οι αμερικανοί πάντως επιμένουν…γνωρίζουμε ότι είναι ένα μπαλόνι επιτήρησης».

Στην Κόστα Ρίκα

Ένα λευκό αερόστατο μυστηριώδους προέλευσης ίπταται πάνω από την Κόστα Ρίκα, οι αρχές πολιτικής αεροπορίας της χώρας ανέφεραν ότι δεν έχει άδεια πτήσης.

«Η μεγάλη μου ανησυχία με την κινεζική πτήση με αερόστατο είναι αν αυτή είναι μια δοκιμή για να δούμε πόσο γρήγορα αντιδρούμε και τι κάνουμε», είπε ο Art Thompson, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Sage Cheshire Aerospace με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία παρέχει υπηρεσίες εκτόξευσης και έρευνας στρατοσφαιρικών μπαλονιών.

Τα δύο μπαλόνια φαίνεται να έχουν εκτοξευθεί από διαφορετικές τοποθεσίες.
Οι φωτογραφίες που εξέτασε ο Thomson από τα δύο μπαλόνια, πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κόστα Ρίκα, δείχνουν ότι μοιάζουν πολύ
Ο Thompson έχει υποστηρίξει οι Ηνωμένες Πολιτείες να καταρρίψουν το μπαλόνι που κινείται προς τα ανατολικά πάνω από το έθνος με όπλα λέιζερ.

mpaloni_kina.png

chinese_spy_balloon.jpg

spy.jpg

spy_balloon.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης