Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία - Ρωσία: Εχθρός το ΝΑΤΟ – Το μυστικό σχέδιο της Συμμαχίας

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία - Ρωσία: Εχθρός το ΝΑΤΟ – Το μυστικό σχέδιο της Συμμαχίας
Δεν είμαστε μέρος της σύγκρουσης, αλλά υποστηρίζουμε την Ουκρανία διαμηνύει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Επικίνδυνη κλιμάκωση καταγράφεται στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς τη στιγμή που η Δύση δεσμεύεται να παράσχει κάθε δυνατή στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο προκειμένου να εξαπολύσει την αντεπίθεση του την ερχόμενη άνοιξη, η Ρωσία υποστηρίζει ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας εχθρικός προς αυτήν οργανισμός, ο οποίος εμπλέκεται ξεκάθαρα ολοένα και περισσότερο μέρα με την ημέρα στις στρατιωτικές συγκρούσεις.
«Το ΝΑΤΟ είναι ένας εχθρικός οργανισμός.
Κάνει ότι μπορεί για να καταστήσει την εμπλοκή του στη σύγκρουση όσο πιο ξεκάθαρη γίνεται» ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

Δεν θα αλλάξει τίποτα

Επιπλέον, ο Peskov αναφέρθηκε και στη συμμετοχή ξένων μισθοφόρων στο πλευρό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, σημειώνοντας πως η παρουσία τους δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα όσον αφορά την έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
«Είναι ικανή η στρατολόγηση ξένων μισθοφόρων από το Κίεβο να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων;
Όχι.
Όχι δεν είναι ικανή.
Επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά: Η παρουσία τους θα επηρεάσει την κατάσταση, καθώς θα επιφέρει περισσότερα δεινά για τον ουκρανικό λαό.
Όμως δεν θα αλλάξει την πορεία της στρατιωτικής επιχείρησης» υποστήριξε ο Peskov, αναφέροντας πως δεν είναι μυστικό ότι ξένοι μισθοφόροι συμμετέχουν στο πλευρό των Ουκρανών στις στρατιωτικές συγκρούσεις.
«Οι στρατιώτες μας ακούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου ομιλίες ξένων μισθοφόρων.
Δεν είναι μυστικό.
Συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό» υπογράμμισε ο Peskov.

NATO: Δεν είμαστε μέρος της σύγκρουσης

Από την πλευρά του πάντως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg επισήμανε για ακόμα μια φορά πως το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί πως συμμετέχει στις συγκρούσεις και ότι απλά προμηθεύει – και θα συνεχίσει να προμηθεύει – με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό την Ουκρανία.
«Ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποτελούν μέρος της σύγκρουσης.
Παρέχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία, η οποία αμύνεται.
Έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και έχουμε δικαίωμα να βοηθήσουμε την Ουκρανία.
Δεν αποτελούμε μέρος της σύγκρουσης, αλλά υποστηρίζουμε την Ουκρανία» τόνισε ο Stoltenberg ενόψει της συνάντησης των υπουργών Άμυνας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ αλλά και της διεθνούς ομάδας για την Ουκρανία στη νατοϊκή βάση Ramstein στη Γερμανία.

Ο πόλεμος άρχισε το 2014, όχι το 2022

Σύμφωνα με τον Stoltenberg, λόγω της αλλαγής της πορείας του πολέμου, έχει αλλάξει και ο οπλισμός που η Δύση στέλνει στην Ουκρανία.
«Στην αρχή ήταν σημαντικό να παρέχονται ελαφρά αντιαρματικά όπλα, μετά προηγμένα συστήματα πυροβολικού, μετά έγινε φανερό ότι χρειάζονταν προηγμένες αεράμυνες και τώρα βαριά όπλα» είπε ο Stoltenberg, αναφέροντας πως η στρατιωτική σύγκρουση άρχισε όχι τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά το 2014, όταν και το ΝΑΤΟ άρχισε να βοηθά την Ουκρανία.
Όσον αφορά την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών, ο Stoltenberg είπε πως αν και η συζήτηση συνεχίζεται, δεν είναι το πιο επείγον ζήτημα, καθώς προέχει η παράδοση των τανκ, των οχημάτων πεζικού και του πυροβολικού.

Το μυστικό σχέδιο για ταυτόχρονες συγκρούσεις

Σύμφωνα με το Bloomberg, κατά τη σημερινή τους συνεδρίαση οι υπουργοί Άμυνας και στρατιωτικοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν ένα σχέδιο, το οποίο προβλέπει την ταυτόχρονη παρουσία των νατοϊκών δυνάμεων σε διάφορες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είναι εκτός του τομέα της ευθύνης του.
Όπως αναφέρεται, το μυστικό σχέδιο του ΝΑΤΟ θα προβλέπει πιθανά σχέδια δράσης σε περίπτωση συμμετοχής των κρατών – μελών του σε μια «υψηλής έντασης» σύγκρουση με βάση το Άρθρο 5 της Συμμαχίας αλλά και σε παράλληλες συγκρούσεις που είναι εκτός της ζώνης ευθύνης της Συμμαχίας.
Επιπλέον, το έγγραφο αυτό θα προβλέπει και συγκεκριμένες απαιτήσεις για στρατιωτικές επενδύσεις των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρεται πως θα ζητά από τις χώρες να κατευθύνουν αυτές τις επενδύσεις στους τομείς των τεθωρακισμένων δυνάμεων, της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής άμυνας αλλά και στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των κρατών – μελών της Συμμαχίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης