Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Διορθώνει μαζί με τις αγορές της Ευρώπης

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Διορθώνει μαζί με τις αγορές της Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα
ΑΓΟΡΑ: Κάποια στιγμή θα τη δώσει τη διόρθωση. Πότε; «Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο», λέει ο λαός. Όσο υπάρχουν πολλοί άχαρτοι τα χαρτιά θα πηγαίνουν πάνω, λένε κάποιοι. Από την άλλη ο ενθουσιασμός δημιουργεί και κάποιες υπερβολές. Όσοι έχουν μπει εγκαίρως βέβαια και έχουν μετοχές, έχουν περιθώριο και για διόρθωση. Όσοι έχουν μπει αργότερα πρέπει να έχουν πιο ενισχυμένα αντανακλαστικά.

Δε θεωρούμε ακριβές τις μετοχές, αλλά το ράλι και στο εξωτερικό είναι μεγάλο και εκεί μπορούμε να δούμε διόρθωση που θα μας επηρεάσει έως ένα βαθμό. Σημειώστε πως από την αρχή του έτους ο Γ.Δ. έχει άνοδο 20,80%. Ας κοιτάξουμε λοιπόν περισσότερο πως να προστατεύσουμε την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου, έστω και αν μειωθεί ο ρυθμός παραγωγής υπεραξιών. Βάζοντας stop profit σε μετοχές που είμαστε ικανοποιημένοι από την απόδοση.

Με διαθέσεις για διόρθωση αλλά ήπια, ξεκίνησε η αγορά. Ο τζίρος στο ξεκίνημα δείχνει μία στάση αναμονής. Ήπια πτωτικά κινούνται στο ξεκίνημα και οι αγορές της Ευρώπης αλλά μετά το δικό μας άνοιγμα αυξήθηκε εκεί η πίεση και ακολουθούμε και εμείς.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Κατά τη χθεσινή παρουσίαση σε αναλυτές και θεσμικούς η διοίκηση έκανε λόγο για Net Debt/EBITDA 1,5 φορές από 0,87x που ήταν στο τέλος του 2022. Σημαντικές επενδύσεις αναμένονται για να δημιουργήσουν ανάπτυξη και διπλασιασμό εγκατεστημένης ισχύς από ΑΠΕ. Περισσότερα έχουμε σε ξεχωριστό θέμα στη στήλη. Σχεδόν αμετάβλητη η μετοχή στο άνοιγμα.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο τραπεζικός δείκτης χθες ξεπέρασε και τις 910 μονάδες και σήμερα είναι σε αναζήτηση κατεύθυνσης. Ξεχωρίζει και πάλι η Πειραιώς αφού μαζί της ανεβαίνουν και οι άλλες τράπεζες και έτσι το discount διατηρείται. Στα 2,35 ευρώ έχει φτάσει η μετοχή. Διαθέσεις για κατοχύρωση κερδών δείχνουν οι άλλες συστημικές επηρεάζοντας το δείκτη.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με άνοδο κοντά στο 1% και υψηλό όγκο για ξεκίνημα. Κοντά στις 40 χιλ. τεμάχια έγιναν στη μετοχή και η τιμή της είναι στα 2,17 ευρώ.

ENTERSOFT: Εντός των εκτιμήσεων της διοίκησης τα αποτελέσματα και παραμένει ισχυρό το περιθώριο EBITDA, αν και βλέπουμε πως παρά την αύξηση κατά 23% του τζίρου τα κέρδη προ φόρων παρέμειναν σταθερά στα 6,7 εκατ. ευρώ. Έχει ενημέρωση η διοίκηση στο κλείσιμο του Χ.Α. και πιστεύουμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες και για την εταιρεία και για τον κλάδο. Αμετάβλητη η μετοχή στο άνοιγμα με την αποτίμηση στα 124 εκατ. ευρώ.

MIG: Είναι στο επίκεντρο εδώ και μέρες αν και νομίζουμε πως έχουμε ασχοληθεί υπερβολικά μαζί της και με τη διαμάχη των μετόχων. Σήμερα άνοιξε με απώλειες 3% και στα 0,2260 ευρώ. Η στήλη θεωρεί πως το ενδιαφέρον πρέπει να στραφεί στην Attica Group και όχι στην πρώτη αλλά στη δεύτερη δημόσια πρόταση που θα γίνει, από τη Strix, η οποία θα είναι και στα 2,59 ευρώ, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί. Η ΑΝΕΚ επίσης ίσως να έχει ενδιαφέρον, γιατί λογικά δε θα μείνει εκτός deal.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Άνοιξε με μικρό όγκο και στα 4,68 ευρώ αλλά αν το κλίμα γενικότερα δείξει διόρθωση, αυτή θα ακολουθήσει. Μετά το άνοιγμα κινείται λίγο πιο κάτω και στα 4,63 ευρώ με άνοδο 0,43% και όγκο κάτω από 2 χιλ. τεμάχια.

ΕΧΑΕ: Με την αποτίμηση της αγοράς να έχει ενισχυθεί κατά 20 δισ. ευρώ από τα χαμηλά της και το τζίρο να ξεπερνά καθημερινά και εύκολα τα 100-120 εκατ. ευρώ καταλαβαίνετε πως τα περιθώρια ανόδου δεν εξαντλούνται εδώ. Έχει δώσει βέβαια καλή κίνηση η μετοχή και θα μπορούσε και αυτή να κάνει μία συσσώρευση ή και μία διόρθωση.

ΣΙΔΜΑ: Δυνατή και η δική της κίνηση το τελευταίο διάστημα.

LAVIPHARM: Μπροστά στο ράλι της αγοράς έχει μείνει πίσω και σήμερα ξεκίνησε με καλό όγκο. Μαθαίνουμε πως θα δούμε σχετικά γρήγορα τα αποτελέσματα χρήσης, καθώς η νέα διοίκηση σχεδιάζει να ενημερώνει περισσότερο και πιο γρήγορα τους μετόχους της.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης