Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΒΙS: Ανακόπηκε πλήρως η προέλαση των κρυπτονομισμάτων – Θρίαμβος του fiat χρήματος

ΒΙS: Ανακόπηκε πλήρως η προέλαση των κρυπτονομισμάτων – Θρίαμβος του fiat χρήματος
Τέλος τα κρυπτονομίσματα... λέει η BIS
Στο τέλος της θεωρεί πως έφτασε η μάχη μεταξύ των fiat νομισμάτων και των κρυπτονομισμάτων ο Agustin Carstens, επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), με θριαμβευτή την… παράδοση.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε με συνέντευξή του στο Bloomberg, «αυτή η μάχη κερδήθηκε… Μια τεχνολογία δεν κερδίζει αξιόπιστα χρήματα.
Μόνο η νομική, ιστορική υποδομή πίσω από τις κεντρικές τράπεζες μπορεί να δώσει μεγάλη αξιοπιστία στα χρήματα» πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, ο Carstens αναμένει μια «ισχυρή δήλωση» από τα έθνη της G20, η οποία θα κάνει λόγο για ισχυρότερη ρύθμιση στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, επισημαίνοντας ότι η κρυπτογράφηση ως οικονομική δραστηριότητα μπορεί να υπάρξει μόνο «υπό ορισμένες προϋποθέσεις».
Οι δηλώσεις του Castens πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο της κατάρρευσης των κρυπτονομισμάτων τον περασμένο χρόνο, με το Bitcoin, το πιο πολύτιμο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, να υποχωρεί κατά περίπου 38%.
Μετά τα ιστορικά υψηλά του 2022 και τις 47.450 δολάρια περίπου τον Μάρτιο, το Bitcoin στις 22 Φεβρουαρίου διαπραγματευόταν στα 23.700 δολάρια - στο +60% από τα χαμηλά του Νοεμβρίου 2022.
Η κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων συνδέεται με πολλούς παράγοντες.
Πρώτον, η αύξηση των επιτοκίων έκανε τη διατήρηση μετρητών πολύ πιο ελκυστική από την επένδυση σε επικίνδυνα και ασταθή περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρυπτονομίσματα.
Η συντριβή του νομίσματος LUNA τον Μάιο προκάλεσε ένα ντόμινο διολίσθησης στο οικοσύστημα.
Σημειώνεται πως, κάποια στιγμή, το LUNA ήταν το έβδομο τη τάξει κρυπτονόμισμα στον κόσμο.
Ωστόσο, λόγω ενός μη βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου και άλλων ζητημάτων, μειώθηκε κατά 96% σε μια μέρα τον Μάιο του 2022.
Η εμπιστοσύνη στην αγορά κρυπτογράφησης μειώθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο όταν το ανταλλακτήριο FTX, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, κήρυξε πτώχευση μετά από ανησυχίες για τον ισολογισμό της εταιρείας και τις επακόλουθες αναλήψεις που προκάλεσαν κρίση ρευστότητας.
2023-02-23_16-38-27.jpg
Μειονεκτήματα των κρυπτονομισμάτων

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τον Σεπτέμβριο του 2022, η οποία συντάχθηκε από τον Carstens, περιγράφει τρία ελαττώματα που εμποδίζουν τα κρυπτονομίσματα να λειτουργήσουν ως «βάση για το νομισματικό σύστημα».

Πρώτον, τα κρυπτονομίσματα είναι εξαιρετικά ασταθή.
Εν τω μεταξύ, τα stablecoins, ένας τύπος κρυπτογράφησης όπου η αξία του είναι συνδεδεμένη με ένα περιουσιακό στοιχείο όπως το δολάριο ΗΠΑ, «δανείζονται αξιοπιστία από πραγματικά χρήματα που εκδίδονται από τράπεζες».

Δεύτερον, το fiat χρήμα είναι ... αγκυροβολημένο σε ένα αξιόπιστο ίδρυμα όπως μια κεντρική τράπεζα που εγγυάται τη σταθερότητα του νομίσματος καθώς και τον τελικό διακανονισμό των συναλλαγών και την ασφάλειά τους.
Τα Cryptos δεν παρέχουν εγγυήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.

Τρίτον, η αποκεντρωμένη φύση των κρυπτονομισμάτων σημαίνει ότι βασίζεται σε ανώνυμους Validators που επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές κατόπιν καταβολής τελών.
Αυτό αποτρέπει την επεκτασιμότητα και οδηγεί σε συμφόρηση.
«Για παράδειγμα, όταν το δίκτυο Ethereum (ένα blockchain που χρησιμοποιείται ευρέως για εφαρμογές DeFi) πλησιάζει το όριο συναλλαγών του, τα τέλη αυξάνονται εκθετικά.
Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία δύο χρόνια, οι χρήστες έχουν μετακινηθεί σε άλλα blockchain, με αποτέλεσμα τον αυξανόμενο κατακερματισμό του DeFi τοπίου», σημειώνει η έκθεση.
Το DeFi είναι συντομογραφία για την αποκεντρωμένη χρηματοδότηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης