Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στον Αριστοτέλη Μυστακίδη καταλήγει το 55% της Aegean Baltic Βank – Πότε οριστικοποιείται το deal

Στον Αριστοτέλη Μυστακίδη καταλήγει το 55% της Aegean Baltic Βank – Πότε οριστικοποιείται το deal
Η συμφωνία, αναμένεται να οριστικοποιηθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα
Σχετικά Άρθρα
Εταιρεία του επιχειρηματία Αριστοτέλη Μυστακίδη θα αναδειχθεί, εκτός απροόπτου, ο προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά του 55% των
μετοχών της ναυτιλιακής τράπεζας Aegean Baltic Bank.
Η συμφωνία, αναμένεται να οριστικοποιηθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα και, σύμφωνα με πηγές, θα πραγματοποιηθεί 1,1 φορά τη λογιστική αξία της.
Τον διαγωνισμό πώλησης του 55% των μετοχών της Aegean διεξάγει η Axia Ventures και δεσμευτικές προσφορές, εκτός του Μυστακίδη, είχαν καταθέσει δυο ακόμα επενδυτικά σχήματα εφοπλιστών, τα οποία το τελευταίο διάστημα αναζητούσαν κεφάλαια προκειμένου να καταθέσουν προσφορές.
Ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις στη συμφωνία πώλησης προσέρχονται ο εφοπλιστής Ι. Κούστας με 24%, ο εφοπλιστής Ν. Τσάκος με 10% από το 24% που κατέχει, ο ιδρυτής Θ. Αφθονίδης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πωλήσει μεγαλύτερο ποσοστό από το 41% που κατέχει, και ο πρόεδρος της τράπεζας Κ. Χατζηπαναγιώτης με 2%.
Εκτός της διαδικασίας πώλησης από την Axia Ventures βρίσκοταν εξαρχής το ποσοστό 7% των μετοχών που κατέχουν τα funds Orasis - Serengeti - Chenavari. Ωστόσο, οι τελευταίοι δέχθηκαν κρούσεις από όλους τους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να ανατραπούν οι σημερινές μετοχικές ισορροπίες.

Καθαρά κέρδη άνω των 15 εκατ. ευρώ

Ένα μεγάλο κίνητρο για την απόκτηση της τράπεζας είναι οι πολύ χαμηλές επισφάλειες οι οποίες προσεγγίζουν ευρωπαϊκά επίπεδα καθώς στα τέλη του 2022, σύμφωνα με την Τράπεζα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται κάτω από 1%, με 55% κάλυψη από προβλέψεις.
Το 2022, η Aegean Baltic bank αναμένεται να εμφανίσει καθαρά κέρδη άνω των 15 εκατ. ευρώ, έναντι 6,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Ο Δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων CET1 διαμορφώθηκε στο 16%. Στο τέλος του εννεαμήνου του 2022, το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας ανήλθε σε 1,21 δισ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα δανείων ανήλθαν σε 607 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 87% αποτελείται από χορηγήσεις ναυτιλίας και το 13% από επιχειρηματικά δάνεια. Στα τέλη του 2022, σύμφωνα με την Τράπεζα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώνεται κάτω από 1%, με 55% κάλυψη από προβλέψεις.
Oι δε καταθέσεις πελατείας ανήλθαν σε 1,08 δισ. ευρώ από 842 εκατ. ευρώ το 2021.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης