Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας απηχεί τις θέσεις της Ρωσίας

Ουκρανία: Το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας απηχεί τις θέσεις της Ρωσίας
«Χαιρετίζουμε την προθυμία της Κίνας να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Πεκίνο
Οι περισσότερες από τις προτάσεις της Κίνας για την πολιτική λύση της κρίσης στην Ουκρανία απηχούν τις προσεγγίσεις της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στο Πεκίνο Igor Morgulov σε συνέντευξή του στην κινεζική τηλεόραση.
«Χαιρετίζουμε την προθυμία της Κίνας να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
Εξετάζουμε προσεκτικά τις διατάξεις και οι περισσότερες από αυτές είναι σε αρμονία με τις θέσεις μας», δήλωσε ο Morgulov.
«Συμμεριζόμαστε την αρχή της τήρησης του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζουμε τη θέση της Κίνας για τη μη νομιμότητα των μονομερών κυρώσεων που εγκρίθηκαν κατά παράκαμψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο πρεσβευτής, σύμφωνα με το TASS.

Το σχέδιο της Κίνας

Στις 24 Φεβρουαρίου 2023, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε ένα έγγραφο θέσης σχετικά με την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Αποτελείται από 12 σημεία, μεταξύ των οποίων έκκληση για κατάπαυση του πυρός, σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων όλων των χωρών στον τομέα της ασφάλειας, διευθέτηση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία, ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, καθώς και αποφυγή μονομερών κυρώσεων χωρίς αντίστοιχη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στο σχέδιό της η Κίνα περιέγραψε τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις ως «τον μόνο τρόπο επίλυσης της κρίσης στην Ουκρανία» και κάλεσε όλα τα μέρη να υποστηρίξουν τη Μόσχα και το Κίεβο να κινηθούν προς την έγκαιρη επανέναρξη του άμεσου διαλόγου.
Τονίζεται ότι η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να δημιουργήσει προϋποθέσεις και να παράσχει χώρο για την επανέναρξη των συνομιλιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης