Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την τραγωδία στα Τέμπη - Επεισόδια και ένταση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την τραγωδία στα Τέμπη - Επεισόδια και ένταση
Οι συρμοί του Μετρό κινούνται έως τις 4 μ.μ., προς διευκόλυνση της προσέλευσης των διαδηλωτών στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Σχετικά Άρθρα
(upd) Επεισόδια και ένταση σημειώθηκαν στο περιθώριο του συλλαλητηρίου που ξεκίνησε στις 11:00 στο Σύνταγμα για τo σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη από εργαζόμενους σε Ηλεκτρικό και Μετρό, αλλά και άλλων φορέων και σωματείων.
Άγνωστοι λίγο μετά τις 12:00 επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες  κατά των αστυνομικών δυνάμεων, που απάντησαν με ρίψη χημικών και βομβίδων κρότου λάμψης.
Οι άγνωστοι στη συνέχεια κινήθηκαν προς τα Προπύλαια, έβαλαν φωτιά σε γερανό στα έργα που γίνονται στην Πανεπιστημίου και έσπασαν στάσεις λεωφορείων στη Σταδίου.
Η ένταση στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη πλατεία Ομονοίας, όπου οι αστυνομικοί εκ νέου δέχθηκαν επιθέσεις από ομάδες ατόμων και έκαναν χρήση χημικών.
Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν κατόπιν προς την οδό Πειραιώς, στη συμβολή της με την οδό Σωκράτους.
Πλέον, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η κατάσταση έχει αποκλιμακωθεί, ενώ συγκεντρωμένοι μπροστά από τη Βουλή παραμένουν περίπου 300 άτομα.
Νωρίτερα, με πανό και μαύρα μπαλόνια ανά χείρας πλήθος κόσμου είχε  συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Σωματείου Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων κίνησης ΣΤΑΣΥ ΑΕ.
«Σήμερα μετρηθήκαμε και είμαστε λιγότεροι», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Προσωπικού της «Hellenic Train», Ν. Λάζου, ο οποίος κάλεσε τον κόσμο να τηρήσει ενός λεπτού σιγή τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων.
«Κανένας δεν μας άκουγε», κατήγγειλε αναφερόμενος στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις των σωματείων για τις ελλείψεις μέτρων ασφαλείας, την υποστελέχωση.
Τα συλλυπητήρια των μηχανοδηγών στις οικογένειες των θυμάτων μετέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Έλξης, Κ. Γενηδούνιας, λέγοντας πως «δεν μας απάντησαν ποτέ τίποτα. Σήμερα όμως οφείλουν απάντηση στην ελληνική κοινωνία» και υπενθυμίζοντας τις καταγγελίες των σωματείων για τις συνθήκες λειτουργίας του σιδηροδρόμου.
Τα αιτήματα για έναν σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο ανέδειξε ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Κίνησης, Β. Ζαβογιάννης, σημειώνοντας ότι «κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι "δεν γνώριζε"».
«Σήμερα θρηνούμε τα αδέρφια μας, τα παιδιά μας, τους συναδέλφους μας, τους φίλους μας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Προσωπικού «Hellenic Train» και μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, Η. Τρεβλός, τονίζοντας ότι σήμερα τα τρένα κυκλοφορούν με όρους της δεκαετίας του '60.
Σε καταδίκη της πολιτικής που βάζει την ασφάλεια και τη ζωή «στο ζύγι του κόστους», κάλεσε ο Ν. Μαυροκέφαλος, μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, καλώντας σε συνέχεια του αγώνα με αιχμή το αίτημα για σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές και συγκοινωνίες, αλλά και σε πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς τη Δευτέρα και την Τρίτη καθώς και στις κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων σε Αθήνα και Πειραιά την Τετάρτη 8/3.
Υπενθυμίζεται ότι ακινητοποιημένα είναι και την Κυριακή (5 Μαρτίου) τα τρένα λόγω της απεργίας Σωματείων Εργαζομένων στον σιδηρόδρομο και σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train, έχουν ανασταλλεί όλα τα δρομολόγια της εταιρείας.

Απεργία σε Μετρό και ηλεκτρικό

Χωρίς Μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο σήμερα, Κυριακή 5/3, η Αθήνα, αν και οι συρμοί στις Γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό θα κινούνται έως τις 16:00.
Σύμφωνα με το Σωματείο Ηλεκτροδηγών και λοιπών εργαζομένων κίνησης ΣΤΑΣΥ ΑΕ, οι συρμοί κινούνται από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ., προς διευκόλυνση της προσέλευσης των διαδηλωτών στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
Όπως αναφέρει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του «σοκαρισμένοι και βαθιά θλιμμένοι για το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη, μικροί μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής, δεν έχουμε λόγια για να εκφραστούμε για την ασύλληπτου μεγέθους τραγωδία.

Ένταση στη Θεσσαλονίκη - Δύο τραυματίες, μέλη του ΚΚΕ

Ενταση σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, όταν μέλη του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης, Γιάννη Δελή, ανάρτησαν στον Λευκό Πύργο πανό διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στα Τέμπη.
Αστυνομικές δυνάμεις με χρήση χημικών, απώθησαν τους διαδηλωτές και μετά από λίγη ώρα κατέβηκε και το πανό στο οποίο αναγράφονταν «τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί».
Σύμφωνα με τον κ. Δελή, ήταν "μία συμβολική ενέργεια καταγγελίας του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος που έγινε στα Τέμπη".
Με αφορμή την "άγρια και απρόκλητη βία που δέχτηκαν", όπως καταγγέλλει το ΚΚΕ, "τα μέλη και ο βουλευτής του κόμματος" καλεί σε συγκέντρωση το μεσημέρι στον Λευκό Πύργο και πορεία στη συνέχεια.
«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας στα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, που σήμερα το πρωί βρέθηκαν στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης και προχώρησαν στη συμβολική ανάρτηση πανό με σύνθημα “Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί”. Το αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός δύο εξ αυτών. Χαρακτηριστικό της στάσης της αστυνομίας είναι ότι εγκλώβισαν μέσα στον Λευκό Πύργο κάποιους από τους συμμετέχοντες στη συμβολική αυτή κινητοποίηση και δεν άφηναν κανένα να αποχωρήσει από το χώρο, ούτε καν τον βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Όπως τονίζει το ΚΚΕ, «όσο και να θέλει η κυβέρνηση της ΝΔ να επιβάλει ένα κλίμα σιωπής και αστυνομοκρατίας στις πολύμορφες εκδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, δεν θα της περάσει. Ο λαός και η νεολαία, όλοι μας, είμαστε αγανακτισμένοι και οργισμένοι με αυτήν την πολιτική που θυσιάζει τις ζωές μας στο βωμό των κερδών και του εχθρικού για το λαό κράτους. Αυτό εκφράζεται και με τα μαζικά συλλαλητήρια όλων αυτών των ημερών σε όλη τη χώρα.
Συνεχίζουμε. Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα!».

Πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της συμπρωτεύουσας

Ραντεβού στην Καμάρα έδωσαν οι διαδηλωτές και ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Στην είσοδο του κτιρίου, μέλη φοιτητικών συλλόγων έγραψαν με κόκκινη μπογιά στο πεζοδρόμιο «είστε Δολοφόνοι» και κρέμασαν πανό που έγραφαν «οι ζωές μας έχουν αξία», «πάμε και όπου βγει», «η άνοιξη σταμάτησε στα Τέμπη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης