Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριγμοί στην Ασία, o Hang Seng - 2,2% - «Σήμα» Powell για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Τριγμοί στην Ασία, o Hang Seng - 2,2% - «Σήμα» Powell για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed
Οι τεχνολογικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων
Σχετικά Άρθρα
Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με τα τεχνολογικά «βαριά» χρηματιστήρια να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, μετά την προειδοποίηση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο.
Η επιδείνωση του κλίματος απέναντι στην Κίνα επιβάρυνε επίσης τις περιφερειακές μετοχές, καθώς τα μικτά εμπορικά στοιχεία και η προειδοποίηση για πιθανή κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ από τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας θόλωσαν τη διάθεση για ρίσκο.
Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας υποχώρησαν κατά 0,7% και 0,5%, αντίστοιχα.
Ενώ η χώρα σημείωσε εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, η απότομη πτώση των εισαγωγών προκάλεσε ανησυχίες για υποτονική ανάκαμψη της τοπικής ζήτησης.
Μεταξύ των χρηματιστηρίων με μεγάλη τεχνολογική βαρύτητα, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 2,2% και ήταν ο χειρότερος δείκτης της ημέρας, ενώ ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας και ο σταθμισμένος δείκτης της Ταϊβάν έχασαν 1,4% και 0,6%, αντίστοιχα.

Αύξηση 50 μ.β. από τη Fed προεξοφλεί η αγορά

Προηγήθηκε η πτώση στη Wall Street.
Ο Powell δήλωσε σε κατάθεσή του στο Κογκρέσο ότι η πρόσφατη ισχύς του πληθωρισμού και της αγοράς εργασίας είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς, και έθεσε επίσης την προοπτική μιας μεγαλύτερης αύξησης τον Μάρτιο.
Τα σχόλιά του είδαν την πλειονότητα των traders να εκτιμά πλέον μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, από προηγούμενες προσδοκίες για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της ολονύκτιας διαπραγμάτευσης, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές.
Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων αποτελεί άσχημο οιωνό για τις ασιατικές μετοχές, δεδομένου ότι τα ομόλογα προσφέρουν σταθερότερες αποδόσεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον με σχετικά μικρότερο κίνδυνο. Η τάση αυτή έπληξε τις περιφερειακές αγορές μέχρι το 2022, σημειώνει το Investing.com.
Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα επικεντρώνεται σε περισσότερα μηνύματα για την αμερικανική οικονομία, με το Beige Book της Fed να αναμένεται αργότερα την Τετάρτη και την ανάγνωση των μη αγροτικών μισθοδοσιών την Παρασκευή.
Οι αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας με μεγάλο ρίσκο κατέγραψαν επίσης έντονες απώλειες, με τους δείκτες PSEi Composite των Φιλιππίνων και SET της Ταϊλάνδης να χάνουν 1,2% και 0,9% αντίστοιχα.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 αντέστρεψε την τάση, σημειώνοντας άνοδο 0,3%, καθώς μια σειρά από αδύναμα οικονομικά στοιχεία ενίσχυσε τα στοιχήματα ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αφήσει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη την εξαιρετικά διευκολυντική πολιτική της αυτή την εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης