Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΙΝG: Κολλημένη στη στασιμότητα η ΕΕ, τα χειρότερα δεν... πέρασαν – Το Ταμείο Ανάκαμψης διασώζει προσώρας την Ελλάδα

ΙΝG: Κολλημένη στη στασιμότητα η ΕΕ, τα χειρότερα δεν... πέρασαν – Το Ταμείο Ανάκαμψης διασώζει προσώρας την Ελλάδα
Οι επενδύσεις στην ΕΕ μειώθηκαν επίσης απότομα το τέταρτο τρίμηνο, κατά 3,5% (σε επίπεδο τριμήνου).
Σχετικά Άρθρα
Σειρά προβλημάτων στην ευρωπαϊκή οικονομία διαπιστώνει η ING, το οποίο απαριθμεί τις «κακές ειδήσεις» των τελευταίων ημερών, ενώ σε ξεχωριστή αναφορά της για την Ελλάδα υποστηρίζει πως η επενδυτική όρεξη διασώζεται χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης...
Eιδικότερα, το συναίσθημα για την οικονομία της ευρωζώνης ήταν ιδιαίτερα… αισιόδοξο τον τελευταίο καιρό, καθώς πολλά δυσχερή οικονομικά σενάρια έχουν αποφευχθεί.
Ωστόσο, προϊόντος του χρόνου, και καθώς έρχονται περισσότερα στοιχεία στην «επιφάνεια», είναι σαφές ότι η οικονομία της ευρωζώνης δυσκολεύεται, με την αύξηση του ΑΕΠ να αναθεωρείται στο 0,0% το δ’ τρίμηνο του 2022.
«Αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό, αλλά όταν εξετάζουμε καλύτερα το ΑΕΠ αποκαλύπτεται μια ζοφερή εικόνα» αναφέρει η ING.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανάπτυξη στην ΕΕ αναθεωρήθηκε επί τα χείρω λόγω των ασθενέστερων του αναμενομένου γερμανικών και ιρλανδικών στοιχείων - αλλά ακόμη και η σκιαγράφηση της τρέχουσας κατάστασης φαίνεται να υπερεκτιμά την πραγματική απόδοση της οικονομίας της ευρωζώνης το δ’ τρίμηνο, συμπληρώνει ο ολλανδικός όμιλος επενδύσεων.

Οικιακή κατανάλωση

Η κατανάλωση των νοικοκυριών το δ’ τρίμηνο του 2022 σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση από την έναρξη της ευρωζώνης το 1999, με εξαίρεση την πανδημία Covid-19.
Η πτώση δεν ήταν η ίδια μεταξύ των χωρών.
Η Ολλανδία και το Βέλγιο, για παράδειγμα, σημείωσαν υγιή ανάπτυξη, αλλά η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία σημείωσαν πτώση της τάξης του -1%, ενώ η Ισπανία σημείωσε πτώση -2,4%.
1_85.JPG
Σε ό,τι αφορά το τι προκάλεσε την πτώση στην κατανάλωση μη διαρκών αγαθών, όπως αναφέρει η ING, «αυτό πιθανότατα οφείλεται σε μια μεγάλη προσαρμογή στην κατανάλωση ενέργειας, η οποία είναι μια θετική εξέλιξη.
Ωστόσο, οι μειώσεις στις υπηρεσίες και την κατανάλωση ημιδιαρκών αγαθών είναι πιο ανησυχητικές.
Η κατανάλωση διαρκών αγαθών συνέχισε να αυξάνεται, πιθανότατα λόγω της εκπλήρωσης παλαιότερων παραγγελιών τώρα που τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι ελλείψεις εισροών έχουν εξασθενήσει».

Οι αδύναμες επενδύσεις αντικατοπτρίζουν οικονομικές ανησυχίες και υψηλότερα επιτόκια…

Οι επενδύσεις μειώθηκαν επίσης απότομα το τέταρτο τρίμηνο, κατά 3,5% (σε επίπεδο τριμήνου).
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι επενδύσεις πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ιρλανδία, που σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την πολυεθνική λογιστική δραστηριότητα, είχαν μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο σε αυτό το ποσοστό.
Η Γερμανία, η Ισπανία και το Βέλγιο σημείωσαν πτώση στις επενδύσεις, η Γαλλία και η Ολλανδία παρέμειναν περίπου σταθερές, ενώ η Ιταλία και η Ελλάδα σημείωσαν αύξηση – η τελευταία εν μέρει λόγω της στήριξης του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ.
Συνολικά, η περιορισμένη όρεξη για επενδύσεις εκ μέρους των εταιρειών πιθανότατα σχετίζεται με την ανησυχία για την τροχιά της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και τις αβέβαιες προοπτικές για τους επόμενους μήνες - ενώ τα υψηλότερα επιτόκια αρχίζουν να δαγκώνουν.
2_67.JPG
Οι αδύναμες εισαγωγές ώθησαν το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ στο 0%

Η κατανάλωση και οι επενδύσεις των νοικοκυριών μειώνονται απότομα συνεισφέροντας -1,2 ποσοστιαίες μονάδες στο ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ, επομένως είναι σημαντικό να εξετάσουμε τους αντισταθμιστικούς παράγοντες.
3_45.JPG
Η κρατική κατανάλωση είναι καθοριστική, συνεισφέροντας θετικά 0,2%, ενώ τα αποθέματα εξακολουθούν να προσθέτουν 0,1% στο ΑΕΠ.
Η κύρια συνεισφορά προήλθε από τις καθαρές εξαγωγές, αν και οι εισαγωγές μειώθηκαν απότομα το τέταρτο τρίμηνο, ενώ η αύξηση των εξαγωγών επιβραδύνθηκε σημαντικά στο 0,1%.
Συνολικά, αυτό είχε ως αποτέλεσμα θετική συμβολή 0,9% από τις καθαρές εξαγωγές.
Αυτό σημαίνει ότι η κύρια θετική συνεισφορά στο ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο ήταν η απότομη μείωση των εισαγωγών – αυτό δεν είναι σημάδι ισχύος.
4_33.JPG
Για την ΕΚΤ, η απελευθέρωση των υποκείμενων συνιστωσών του ΑΕΠ παρέχει, στην πραγματικότητα, ένα σήμα χαλάρωσης.
Η στασιμότητα του ονομαστικού ΑΕΠ δεν αποτελεί ένδειξη ότι η ζήτηση μειώνεται γρήγορα, αλλά οι υποκείμενες συνιστώσες δείχνουν ότι οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Είναι δύσκολο να διαγνωστεί πού κατευθύνεται η οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα, με θετικές και αρνητικές ειδήσεις να έρχονται για το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Ως εκ τούτου, «αναμένουμε άλλο ένα τρίμηνο στασιμότητας του ΑΕΠ» καταλήγει η ING.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης