Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Μαζική επίθεση της Ρωσίας με 81 πυραύλους - Εκρήξεις στο Κίεβο - 9 νεκροί

Ουκρανία: Μαζική επίθεση της Ρωσίας με 81 πυραύλους - Εκρήξεις στο Κίεβο - 9 νεκροί
Eκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, προβλήματα στην υδροδότηση και στη θέρμανση.
(upd 8) Μια ακόμα μαζική πυραυλική επίθεση κατά πολλών ουκρανικών πόλεων εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η Ρωσία, βάζοντας στο στόχαστρο της κρίσιμες ενεργειακές υποδομές με αποτέλεσμα να προκληθεί και πάλι εκτεταμένη διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας και να υπάρξουν προβλήματα στην υδροδότηση και στη θέρμανση.
Όπως αναφέρουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι Ρώσοι επιτέθηκαν με 81 πυραύλους διαφόρων τύπων, με την πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας να ισχυρίζεται ότι κατέρριψε 34 πυραύλους cruise.
Μάλιστα, πληροφορίες από την Ουκρανία αναφέρουν πως πέντε άνθρωποι στο Lviv, τρεις στην Kherson και ένας στο Dnipropetrovsk σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.
Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η μαζική πυραυλική επίθεση με όπλα ακρίβειας έγινε ως αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση της Ουκρανίας στη ρωσική επαρχία του Bryansk, όταν σε μια επιχείρηση Ουκρανών σαμποτέρ σκοτώθηκαν 2 Ρώσοι πολίτες.

Επίθεση με 81 πυραύλους

Σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, η Ρωσία επιτέθηκε με 81 πυραύλους διαφόρων τύπων, ενώ η ουκρανική πολεμική αεροπορία κατάφερε να καταρρίψει 34 πυραύλους cruise και 4 drones "Shahed 136/131".
Όπως αναφέρεται, οι Ρώσοι εκτόξευσαν 48 πυραύλους cruise τύπου Kalibr και συνολικά 81 πυραύλους διαφόρων τύπων
«Οι εκτοξεύσεις πραγματοποιήθηκαν από δέκα στρατηγικά αεροσκάφη Tu - 95, από επτά Tu 22M3 αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, από οκτώ μαχητικά Su - 35, από έξι MiG - 31K και από τρία πλοία Kalibr KR στη Μαύρη Θάλασσα» ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, επισημαίνοντας πως 8 κατευθυνόμενοι πύραυλοι Kh-31P και Kh-59 δεν έφτασαν στο στόχο τους.
Επιπλέον, αναφέρεται πως οι ουκρανικές δυνάμεις δεν διαθέτουν μέσα ικανά να καταστρέψουν τους πυραύλους Kh-22, Kh-47 «Kinzhal» και τους S-300.

Zelensky: Τρομοκρατούν τους πολίτες – Μόνο αυτό μπορούν να κάνουν

Για μαζική πυραυλική επίθεση σε όλες τις πόλεις της Ουκρανίας με απώτερο στόχο να σκορπίσουν τον τρόμο στους πολίτες έκανε λόγο σε μήνυμα του ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky.
«Ήταν μια δύσκολη νύχτα.
Μια μαζική πυραυλική επίθεση έπληξε περιοχές σε Κίεβο, Kirovohrad, Dnipro, Οδησσό, Kharkiv, Zaporizhzhia, Lviv, Ivano-Frankivsk, Zhytomyr, Vinnytsia.
Επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές και κτίρια κατοικιών.
Δυστυχώς υπάρχουν τραυματίες και νεκροί.
Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες τους.
Όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν.
Το ενεργειακό σύστημα αποκαθίσταται.
Περιορισμοί στην ενέργεια επιβλήθηκαν σε όλες τις περιοχές.
Ο εχθρός εκτόξευσε 81 βλήματα σε μια προσπάθεια να εκφοβίσει ξανά τους Ουκρανούς, επιστρέφοντας στην άθλια τακτική τους.
Οι κατακτητές μπορούν μόνο να τρομοκρατήσουν τους αμάχους.
Αυτό είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν.
Αλλά δεν θα τους βοηθήσει.
Δεν θα αποφύγουν την ευθύνη για όλα όσα έχουν κάνει.
Ευχαριστούμε τους φύλακες των ουρανών μας και όλους όσους βοηθούν να ξεπεραστούν οι συνέπειες των κρυφών επιθέσεων των κατακτητών» ανέφερε ο Zelensky.

Νεκροί στο Lviv

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Lviv, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των πυραυλικών επιθέσεων.
«Ο αεροπορικός συναγερμός κράτησε περίπου τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στην περιοχή Zolochiv, ένας εχθρικός πύραυλος έπεσε σε κατοικημένη περιοχή.
Ξέσπασε φωτιά, η οποία έχει ήδη σβήσει.
Αυτή τη στιγμή γίνεται λόγος για τέσσερις νεκρούς.
Είναι όλοι ενήλικες, δύο άντρες και δύο γυναίκες, ήταν στο σπίτι, όταν έπεσε ο πύραυλος.
Είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια» υποστήριξε ο Maksym Kozytskyi, ο οποίος κατόπιν επιβεβαίωσε την ύπαρξη και πέμπτου νεκρού.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Στο Κίεβο αναφέρθηκαν εκρήξεις κυρίως στο νότιο τμήμα της πόλης με τον δήμαρχο Vitalii Klychko να κάνει λόγο για δύο τραυματίες.
Οι πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν τις συνοικίες Holosiivskyi και Svyatoshyn του Κιέβου, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για καμένα αυτοκίνητα σε κατοικημένη περιοχή.
«Ο αεροπορικός συναγερμός παραμένει σε ισχύ.
Μείνετε στα καταφύγια.
Υπάρχουν δύο τραυματίες στην περιοχή Svyatoshyn.
Οι γιατροί προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στο σημείο» ανέφερε σε μήνυμα του ο δήμαρχος του Κιέβου, υποστηρίζοντας πως περίπου το 15% των νοικοκυριών στο Κίεβο είναι χωρίς ρεύμα και το 40% χωρίς θέρμανση.

Πύραυλοι σε Οδησσό, Kharkiv

Πυρά όμως δέχθηκαν και πολλές άλλες περιοχές της Ουκρανίας, όπως η Οδησσός, το Kharkiv, το Zhytomyr αλλά και πολλές πόλεις στα δυτικά της χώρας.
«Ο εχθρός προχώρησε σε περίπου δεκαπέντε πλήγματα στην πόλη και στην περιφέρεια της Kharkiv» ανέφερε ο περιφερειακός αξιωματούχος Oleg Sinegubov, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις βάζουν στο στόχαστρο για ακόμα μια φορά απαραίτητες εγκαταστάσεις».
Όπως είπε, χτυπήθηκε ιδιωτική κατοικία στην περιφέρεια της Kharkiv, αναφέροντας πως περισσότερες λεπτομέρειες για τυχόν θύματα και ζημιές θα δοθούν αργότερα.
Ο δήμαρχος του Kharkiv έκανε λόγο για χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές, υποστηρίζοντας πως ήδη καταγράφονται προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Στην περιφέρεια της Οδησσού, αναφέρεται πως «πύραυλοι έπληξαν την περιφερειακή ενεργειακή υποδομή και προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια κατοικιών».
Οι αρμόδιοι φορείς έκαναν λόγο για «μαζικό πυραυλικό πλήγμα», επισημαίνοντας πως δεν υπήρξαν θύματα.
Τόσο στο Kharkiv όσο και στην Οδησσό καταγράφονται εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Χωρίς νερό το Zhytomyr - Πλήγματα και στη δυτική Ουκρανία

Επίθεση αναφέρθηκε και στο Zhytomyr όπου μεγάλο μέρος της πόλης έχει μείνει χωρίς νερό ενώ όπως είπε και ο δήμαρχος Serhii Sukhomlyn δεν υπάρχει και ηλεκτροδότηση σε κάποια σπίτια.
Πλήγματα αναφέρθηκαν ακόμα και στις πόλεις Poltava και Dnipro στην κεντρική Ουκρανία, ενώ επιθέσεις καταγράφηκαν και στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας όπως σε Vynnytsia και Rivne.

Εκτός συστήματος ο πυρηνικός σταθμός στη Zaporizhia

Εκτός του ουκρανικού συστήματος ηλεκτροδότησης τέθηκε ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhia εξαιτίας των ρωσικών πυραυλικών χτυπημάτων όπως ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρεία Energoatom.
«Η τελευταία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ του κατεχόμενου πυρηνικού σταθμού της Zaporizhia και του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης κόπηκε λόγω των επιθέσεων με ρουκέτες του ρωσικού στρατού» ανακοίνωσε η Energoatom.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο πέμπτος και ο έκτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ έχουν ενεργοποιηθεί 18 γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ προκειμένου να διασφαλιστεί η βασική λειτουργία του σταθμού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης