Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χίλιοι Ισραηλινοί καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί ζητούν από Γερμανία - Βρετανία να κηρύξουν ανεπιθύμητο τον Netanyahu

Χίλιοι Ισραηλινοί καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί ζητούν από Γερμανία - Βρετανία να κηρύξουν ανεπιθύμητο τον Netanyahu
Η κυβέρνηση Netanyahu, με μια αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση, επιχειρεί να μετατρέψει το κράτος του Ισραήλ «από μια ακμάζουσα δημοκρατία σε μια θεοκρατική δικτατορία, αναφέρει η επιστολή των ισραηλινών διανοουμένων
Σχετικά Άρθρα
Περίπου 1.000 Ισραηλινοί καλλιτέχνες, συγγραφείς και ακαδημαϊκοί με κοινή τους επιστολή στους πρεσβευτές της Γερμανίας και της Βρετανίας ζητούν να ακυρωθούν οι επερχόμενες επισκέψεις του Netanyahu στις χώρες τους λόγω της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνησή του στο δικαστικό σύστημα.
«Το Κράτος του Ισραήλ αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή μια τρομερή κρίση, την πιο ακραία στην ιστορία του, μια επιταχυνόμενη επικίνδυνη διαδικασία με επικεφαλής την εκλεγμένη κυβέρνησή του για να το μετατρέψει από μια ακμάζουσα δημοκρατία σε μια θεοκρατική δικτατορία», αναφέρει η επιστολή.
Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρθηκε στην επιστολή. Μεταξύ των υπογραφόντων είναι ο συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν και ο γλύπτης Σιγκαλίτ Λαντάου.
Ο Netanyahu έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τριήμερη επίσκεψη στη Γερμανία σήμερα και δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σχεδιάζει να επισκεφθεί το Λονδίνο το δεύτερο μισό του Μαρτίου.
Η αστυνομία του Βερολίνου ανακοίνωσε σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
«Ζητάμε από τη Γερμανία και τη Βρετανία να ανακοινώσουν γρήγορα στον κατηγορούμενο Netanyahu ότι οι προγραμματισμένες κρατικές επισκέψεις του στις χώρες σας ακυρώνονται. Αν αυτές οι επισκέψεις πραγματοποιηθούν όπως είχε προγραμματιστεί, μια μαύρη σκιά θα κρέμεται από πάνω τους», ανέφεραν οι συντάκτες της επιστολής.
Ο Netanyahu αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες για δωροδοκία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης, σημείωσαν οι συντάκτες της επιστολής, και οι επικριτές πιστεύουν ότι οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις είναι μια απόπειρά του να αποφύγει τη δικαιοσύνη.
«Οι δίκες διεξάγονται και βρίσκονται σε εξέλιξη. Για να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη, ο Netanyahu συνωμότησε εναντίον του Κράτους του Ισραήλ με αντισιωνιστικές, φονταμενταλιστικές και μεσσιανικές οντότητες και με καταδικασμένους Εβραίους τρομοκράτες, οι οποίοι από κοινού προωθούν ρατσιστικές, ομοφοβικές και αντιδημοκρατικές ατζέντες που στοχεύουν όλους τους Ισραηλινούς, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό».
Σημείωσαν ότι ο Netanyahu επέστρεψε στο Ισραήλ από κρατική επίσκεψη στην Ιταλία χτες 13/3/23, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, επίσκεψη που υποτίθεται ότι ήταν σύντομης διάρκειας αλλά δεν ήταν και ο Ισραηλινός φορολογούμενος πλήρωσε για αυτήν.
Οι προσωπικότητες του πολιτισμού και του ακαδημαϊκού κόσμου που υπογράφουν την επιστολή τόνισαν ότι ο Netanyahu θέλει να μετατρέψει την ισραηλινή αστυνομία σε «πολιτική αστυνομία, ένα εργαλείο που χρειάζεται κάθε δικτατορία για να επιβάλει την κρατική εξουσία στους πολίτες».
Παράλληλα τόνισαν ότι οι μεταρρυθμίσεις «θα βλάψουν σοβαρά τα πολιτικά δικαιώματα στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη λογοτεχνική και καλλιτεχνική ελευθερία του λόγου, και θα οδηγήσουν στην κατάργηση της ελευθερίας των συγγραφέων και των καλλιτεχνών στο Ισραήλ».
Οι συντάκτες της επιστολής σημείωσαν ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Βρετανία έχουν υποστηρίξει το Ισραήλ ως μια δημοκρατική πατρίδα για Εβραίους - και ως εκ τούτου το Ισραήλ χρειάζεται την υποστήριξή τους «περισσότερο από ποτέ».
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της δεξιάς και της άκρας δεξιάς του Benjiamin  Netanyahu που κυβερνά το Ισραήλ από τον Δεκέμβριο έχει εισαγάγει μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες στην επιλογή των δικαστών και περιορίζει τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Επικριτές θεωρούν ότι αυτό αποτελεί απειλή για τη διάκριση των εξουσιών και γενικότερα για τον δημοκρατικό χαρακτήρα της χώρας.
Τις τελευταίες δέκα εβδομάδες η χώρα βιώνει ένα ιστορικό κύμα διαδηλώσεων με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να κατεβαίνουν στους δρόμους σε πολλές πόλεις ενάντια στη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθείται από τη δεξιά/ακροδεξιά κυβέρνηση Netanyahu.
Κατά την αναχώρηση του Netanyahu για τη Ρώμη την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να μεταβεί με ελικόπτερο στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ Μπεν Γκουριόν, καθώς διαδηλωτές είχαν αποκλείσει την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης