Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει η Credit Suisse στο -25%, σε επίπεδο ελληνικής κρίσης χρέους τα CDS - Ζήτησε βοήθεια από την κεντρική τράπεζα

Καταρρέει η Credit Suisse στο -25%, σε επίπεδο ελληνικής κρίσης χρέους τα CDS - Ζήτησε βοήθεια από την κεντρική τράπεζα
Σημείωσε επίσης ότι δεν θα είναι σωστό να συγκρίνουμε τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank
Σχετικά Άρθρα

Καταρρέει η μετοχή της Credit Suisse κατά 25%, καθώς οι Σαουδάραβες μεγαλομέτοχοι απέρριψαν το ενδεχόμενο νέας οικονομικής στήριξης..
Παράλληλα, παρότι ο πρόεδρος του ελβετικού οίκου απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ζήτησε, εντέλει, τη στήριξη της κεντρικής τράπεζας.
Η μετοχή έφτασε να υποχωρεί σχεδόν 30%.
Ο πρόεδρος Alex Lehmann ισχυριζόταν ότι τα προβλήματα της τράπεζας δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά της Silicon Valley Bank, ωστόσο δεν έπεισε τους επενδυτές.
«Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, έναν ισχυρό ισολογισμό», δήλωσε ο Lehmann σε συνέδριο του χρηματοοικονομικού τομέα στη Σαουδική Αραβία.
Ματαίως, από ό,τι φαίνεται...
Η Ελβετία αντιμετωπίζει πιέσεις από μια τουλάχιστον μεγάλη δύναμη να παρέμβει για την Credit Suisse τις επόμενες ώρες, δεδομένης της συστημικής φύσης της τράπεζας, ανέφερε πηγή στο Reuters, ενώ λίγο νωρίτερα το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση.
Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι το Υπουργείο Οικονομικών είναι σε επαφή με τους ομολόγους του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ζήτησε στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

Στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ζήτησε πριν από λίγο, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, η Credit Suisse.
Η ελβετική τράπεζα προσέφυγε στην κεντρική τράπεζα της χώρας ζητώντας να αποσπάσει δήλωση δημόσιας στήριξης, μετά την κατρακύλα της μετοχής της την Τετάρτη.
Η πτώση ήρθε μετά τη δήλωση του Σαουδάραβα μεγαλομετόχου της Credit Suisse ότι δεν θα παράσχει επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση στην ελβετική τράπεζα.
Η Credit Suisse ζήτησε επίσης δημόσια στήριξη και από την Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αντίδραση από καμία από τις δύο πλευρές.
H μετοχή της τράπεζας έκανε ελεύθερη πτώση την Τετάρτη καταγράφοντας απώλειες κατά 30% στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή της σε μια απόπειρα να ανακόψει το sell off.
Η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse υποχώρησε κάτω από τα 7 δισ. στερλίνες (7,6 δισ. δολάρια), με την τράπεζα να έχει αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. στερλινών μόλις πριν από λίγους μήνες.

Συναγερμός στην ΕΚΤ

Συναγερμός έχει σημάνει στην ευρωζώνη μετά το ξέσπασμα κρίσης στην ελβετική τράπεζα Credit Suisse.
Ανησυχία επικρατεί και στην ΕΚΤ ενόψει της αυριανής (16/3/2023) συνεδρίασης, όπου -όπως έχει προαναγγείλει η Christine Lagarde- θα αποφασιστεί νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Wall Street Journal, αξιωματούχοι της ΕΚΤ επικοινώνησαν με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που εποπτεύουν λόγω της κρίσης στην Credit Suisse. Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, τα στελέχη της ΕΚΤ ζήτησαν να ενημερωθούν για τα οικονομικά ανοίγματα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Credit Suisse.

«Κρυφές» οι τιμές στα CDS της Credit Suisse - Άγγιξαν τις 1.200 μ.β., όπως των ελληνικών την περίοδο των capital controls

Σε επίπεδα που αποτυπώνουν τις σοβαρές ανησυχίες κατάρρευσης βρίσκεται το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της Credit Suisse Group, αν και οι τιμές δεν είναι δημόσιες.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών στο εγγύς μέλλον πλησιάζει ένα σπάνιο επίπεδο που συνήθως σηματοδοτεί σοβαρές ανησυχίες των επενδυτών.
Η τελευταία καταγεγραμμένη τιμή στην πηγή τιμολόγησης CMAQ διαμορφώθηκε στις 835,9 μονάδες βάσης την Τρίτη.
Οι επενδυτές έβλεπαν τιμές έως και 1.200 μονάδες βάσης για τα μονοετή senior credit-default swaps το πρωί της Τετάρτης, 15 Μαρτίου 2023, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.
Τα spreads άνω των 1.000 μονάδων βάσης στα μονοετή senior τραπεζικά CDS είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο.
Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονταν σε παρόμοια επίπεδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και της οικονομικής ύφεσης της χώρας.
Το επίπεδο είναι περίπου 18 φορές το συμβόλαιο της αντίπαλης ελβετικής τράπεζας UBS Group και περίπου εννέα φορές το αντίστοιχο της Deutsche Bank.

Κοστίζει περισσότερο η προστασία έναντι μιας άμεσης χρεοκοπίας

Η καμπύλη των CDS είναι επίσης βαθιά ανεστραμμένη, πράγμα που σημαίνει ότι κοστίζει περισσότερο η προστασία έναντι μιας άμεσης χρεοκοπίας της τράπεζας αντί μιας χρεοκοπίας σε πιο μακρινό χρονικό διάστημα.
Η καμπύλη των CDS του δανειστή είχε κανονική ανοδική κλίση μόλις την Παρασκευή.
Οι επενδυτές συνήθως αποδίδουν υψηλότερο κόστος προστασίας για μεγαλύτερες, πιο αβέβαιες περιόδους.
Η Credit Suisse βρίσκεται εν μέσω μιας πολύπλοκης τριετούς αναδιάρθρωσης σε μια προσπάθεια να επιστρέψει η τράπεζα στην κερδοφορία.
Χτυπήθηκε σκληρά από το πρόσφατο κύμα πτωτικών τάσεων που προκλήθηκε από την πτώση της Silicon Valley Bank, με τα spreads των πενταετών CDS της να σημειώνουν ρεκόρ.

Αποκλείουν περαιτέρω βοήθεια οι Σαουδάραβες

Ο μεγαλύτερος επενδυτής της Credit Suisse, η Saudi National Bank, δήλωσε ότι δεν μπορεί να παράσχει περαιτέρω οικονομική βοήθεια στην ελβετική τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
"Δεν μπορούμε γιατί θα ξεπερνούσαμε το 10%. Είναι ένα ρυθμιστικό ζήτημα", δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο πρόεδρος της Saudi National Bank Ammar Al Khudairy.
Η ελβετική τράπεζα έχει χάσει καταθέσεις άνω των 110 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων κατά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς μια σειρά από σκάνδαλα, κληρονομικούς κινδύνους και αποτυχίες συμμόρφωσης συνέχισαν να την ταλαιπωρούν.

«Πήραμε το φάρμακο - Καμία σύγκριση με την SVB»

Ωστόσο ο πρόεδρος της Credit Suisse ισχυρίζεται ότι δεν θα είναι σωστό να συγκρίνουμε τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank, καθώς οι τράπεζες έχουν διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο.
«Πήραμε ήδη το φάρμακο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η τράπεζα με έδρα τη Ζυρίχη βρίσκεται σε καλό στάδιο σε ότι αφορά στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της.
Η Credit Suisse βρίσκεται εν μέσω μιας περίπλοκης τριετούς αναδιάρθρωσης σε μια προσπάθεια να επιστρέψει στην κερδοφορία. Αυτή η διαδικασία κινδυνεύει τώρα να βαλτώσει σε ένα ευρύτερο sell off του χρηματοπιστωτικού τομέα και ανησυχίες για την οικονομική υγεία πολλών τραπεζών μετά την κατάρρευση των Silvergate Capital Corp., Silicon Valley Bank, SVB Financial Group και Signature Bank.

Σημαντικές αδυναμίες στα οικονομικά αποτελέσματα 2022

Η προβληματική Credit Suisse ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εντοπίστηκαν "ουσιώδεις αδυναμίες" στις διαδικασίες για τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα  2022 και 2021.
Η ελβετική τράπεζα, η οποία βρίσκεται στη δίνη σκανδάλων και απειλείται με κατάρρευση, δημοσίευσε την ετήσια έκθεση που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, η οποία καθυστέρησε λόγω κλήσης της τελευταίας στιγμής από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).
Σύμφωνα με την Credit Suisse, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έθεσε ερωτήματα σχετικά με την τεχνική αξιολόγηση των αναθεωρήσεων που γνωστοποιήθηκαν προηγουμένως στις ενοποιημένες καταστάσεις ταμειακών ροών του 2020 και του 2019, καθώς και των σχετικών ελέγχων.
Στην ετήσια έκθεση της Τρίτης, η Credit Suisse αποκάλυψε ότι είχε εντοπίσει "ορισμένες ουσιώδεις αδυναμίες στον εσωτερικό μας έλεγχο της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης" για τα έτη 2021 και 2022.
Τα ζητήματα αυτά αφορούσαν την "αποτυχία σχεδιασμού και διατήρησης μιας αποτελεσματικής διαδικασίας αξιολόγησης κινδύνου για τον εντοπισμό και την ανάλυση του κινδύνου ουσιωδών ανακριβειών" και διάφορες αδυναμίες στον εσωτερικό έλεγχο και την επικοινωνία.
Παρόλα αυτά, η τράπεζα δήλωσε ότι ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ότι οι οικονομικές καταστάσεις της για τα εν λόγω έτη "παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την ενοποιημένη οικονομική κατάσταση [της]".
Η Credit Suisse επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα του 2022 που ανακοίνωσε στις 9 Φεβρουαρίου, τα οποία έδειξαν καθαρή ζημία 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το σύνολο του έτους.

Δικαίωση Kiyosaki: Η επόμενη που θα καταρρεύσει θα είναι η Credit Suisse

Από την πλευρά του ο Robert Kiyosaki, ο αναλυτής και επενδυτής της Wall Street που είχε προβλέψει την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 αποκάλυψε ποια τράπεζα πιστεύει ότι θα βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας το επόμενο διάστημα, εν μέσω των κλυδωνισμών από το κλείσιμο της Silicon Valley Bank (SVB).
"Το πρόβλημα είναι η αγορά ομολόγων, και η πρόβλεψή μου, είχα προβλέψει την πτώχευση της Lehman Brothers πριν από χρόνια, και νομίζω ότι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse", δήλωσε ο συνιδρυτής της Rich Dad Company, Robert Kiyosaki, "επειδή η αγορά ομολόγων καταρρέει".
Ο Kiyosaki εξήγησε περαιτέρω πώς η αγορά ομολόγων - το "μεγαλύτερο πρόβλημα" της οικονομίας - θα βάλει τις ΗΠΑ σε "σοβαρό πρόβλημα", καθώς αναμένει ότι το αμερικανικό δολάριο θα αποδυναμωθεί.
"Το αμερικανικό δολάριο χάνει την ομοιογένειά του στον κόσμο αυτή τη στιγμή.
Οπότε θα τυπώνουν όλο και περισσότερο και περισσότερο", δήλωσε ο ειδικός κρατώντας ένα χαρτονόμισμα του δολαρίου, "προσπαθώντας να το κρατήσουν από το να βουλιάξει".
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και τους ατομικούς λογαριασμούς συνταξιοδότησης (IRAs) στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός φορολογούμενος θα πληγεί περισσότερο από τις διασώσεις των τραπεζών.
"Η γενιά μου, οι boomers, προσπαθούμε να συνταξιοδοτηθούμε.
Οπότε αυτή είναι η τέλεια καταιγίδα από πολλές απόψεις", δήλωσε ο Kiyosaki.
"Όπως είπα, και πάλι, νομίζω ότι η Fed και η FDIC σηματοδότησαν ότι πρόκειται να τυπώσουν ξανά, γεγονός που κάνει τις μετοχές καλές.
Αλλά ανησυχώ για την Credit Suisse", ανέφερε.
Εν μέσω υπερπληθωρισμού και εκτύπωσης περισσότερου χρήματος, ο Kiyosaki συμβούλευσε να εξερευνήσει ή να αγοράσει επενδύσεις σε ασήμι και χρυσό κατά τη διάρκεια μιας ασταθούς αγοράς.
"Η Fed και η FDIC προκαλούν υπερπληθωρισμό, γεγονός που κάνει τον χρυσό και το ασήμι ακόμα καλύτερες επενδύσεις. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης