Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα εστία φόβου στην Ευρώπη - Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας είχε επενδύσει σε Silicon Valley Bank και Signature Bank

Νέα εστία φόβου στην Ευρώπη - Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας είχε επενδύσει σε Silicon Valley Bank και Signature Bank
Η συνολική συμμετοχή της Alecta σε αυτές τις τρεις χρεοκοπημένες ή προβληματικές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ ανήλθε σε 21 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια)
Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας, η Alecta, δέχεται αυτή την εβδομάδα πυρά για επενδύσεις που πραγματοποίησε σε περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ που έχουν πλέον καταρρεύσει.
Μετά την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) που επικεντρώθηκε σε τεχνολογικές startups την Παρασκευή και της τράπεζας Signature Bank που επικεντρώθηκε στην κρυπτογράφηση την Κυριακή -η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην αμερικανική ιστορία, αντίστοιχα- ο διαχειριστής ιδιωτικών συντάξεων για 2,6 εκατομμύρια Σουηδούς αντιμετωπίζει ζημίες άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
"Προφανώς με αυτό που συνέβη την περασμένη εβδομάδα θεωρούμε ότι είναι μια μεγάλη αποτυχία για εμάς ως επενδυτές", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Magnus Billing στο Bloomberg.
"Και πρέπει να μάθουμε κάτι από αυτό και να αναλάβουμε δράση με βάση τα διδάγματα που πήραμε".

Η έκθεση της Alecta

Η Alecta άρχισε να αγοράζει μετοχές της Signature Bank και της μητρικής εταιρείας της Silicon Valley Bank, SVB Financial, καθώς και της περιφερειακής τράπεζας First Republic Bank το 2017 και αύξησε τη συμμετοχή της τα επόμενα δύο χρόνια.
Μέχρι το τέλος του 2022, η Alecta ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος μέτοχος της SVB Financial, ο έκτος μεγαλύτερος της Signature Bank και ο πέμπτος μεγαλύτερος μέτοχος της First Republic Bank - η οποία είδε τη Δευτέρα τη μετοχή της να πέφτει σχεδόν 70% μαζί με άλλες περιφερειακές τράπεζες.
Η First Republic κατάφερε να ανακάμψει περισσότερο από 50% μέχρι την Τρίτη, μετά από ένα μαζικό ξεπούλημα τη Δευτέρα.
Η εταιρεία γνωστοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι είχε διευθετήσει μια πιστωτική διευκόλυνση ύψους 70 δισ. δολαρίων από την JP Morgan και "πρόσθετη δανειοληπτική ικανότητα" από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά οι μετοχές εξακολουθούν να έχουν υποχωρήσει πάνω από 60% από την αρχή του έτους.
Η συνολική συμμετοχή της Alecta σε αυτές τις τρεις χρεοκοπημένες ή προβληματικές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ ανήλθε σε 21 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια).

Καθησυχάζει ο Billing

Ο Billing προσπάθησε να καθησυχάσει τους Σουηδούς σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις της Alecta στις τρεις περιφερειακές τράπεζες ανέρχονται μόλις στο 1% του συνολικού κεφαλαίου της.
"Από την άποψη των πελατών, αυτό δεν έχει καθόλου ουσιαστικό αντίκτυπο.
Δεν θα επηρεάσει τις συντάξεις που δεσμεύουμε στους πελάτες μας", δήλωσε, χαρακτηρίζοντας το σουηδικό συνταξιοδοτικό σύστημα "πολύ ισχυρό".
Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Σουηδίας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι πιστεύει επίσης ότι το τοπικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν θα επηρεαστεί από τα ζητήματα των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι έχει "σημαντική ανθεκτικότητα", ανέφεραν οι Financial Times.
Ο Billing δήλωσε ότι "δεν αναμένει καμία αξία" από την επένδυση ύψους 1,1 δισ. δολαρίων της εταιρείας του στην SVB και την Signature Bank, αλλά σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο σουηδικό ραδιόφωνο υποστήριξε ότι η First Republic βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τους ομολόγους της.
"Μια σημαντική παράμετρος εδώ είναι η εμπιστοσύνη στην τράπεζα.
Η κρίση μου είναι ότι η εμπιστοσύνη είναι πολύ ισχυρότερη στην First Republic Bank σε σύγκριση με την SVB και την Signature Bank.
Πιστεύω ότι η First Republic θα το διαχειριστεί αυτό", δήλωσε, σύμφωνα με το MarketWatch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης