Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τέσσερα μεγάλα θέματα στην ατζέντα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τους ασφαλιστές

Τέσσερα μεγάλα θέματα στην ατζέντα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για τους ασφαλιστές
Τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, το ΕΕΑ επιχειρεί να δώσει τέλος στα άλλοτε χρόνια προβλήματα που απασχολούσαν τους ασφαλιστές
Σχετικά Άρθρα
Σειρά χρόνιων θεμάτων που απασχολούν τους  ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές συζητήθηκαν σε συνάντηση που ζήτησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) με την Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ). Η συνάντηση συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε, μεταξύ του διευθυντή της Διεύθυνσης Εποπτείας ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος,  Σταύρο Κωνσταντά, και του προέδρου του ΕΕΑ Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου του γενικού γραμματέα και προέδρου της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης Δημήτρη Γαβαλάκη και προέδρου  του Τομέα Υπηρεσιών του ΕΕΑ  Γ. Παϊκόουλου.
Τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, το ΕΕΑ με πρωτοβουλία του προέδρου του και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα επιμελητήρια της χώρας επιχειρεί με συστηματικές προσπάθειες να δώσει τέλος στα άλλοτε χρόνια προβλήματα που απασχολούσαν τους ασφαλιστές (πράκτορες, μεσίτες, ασφαλιστικούς συμβούλους).
Σήμερα τα προβλήματα αυτά δεν έχουν πλήρως επιλυθεί, ωστόσο έχουν εξομαλυνθεί, ενώ σε εύλογο χρονικό ορίζοντα με την συνεργασία που μπορεί να συμβάλει θετικά την εξέλιξη τους, και της ΔΕΙΑ προσδοκάται να εξαλειφθούν.
Μεταξύ των θεμάτων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες λειτουργίας της ιδιωτικής ασφάλισης  σε όλο το εύρος της αγοράς είναι η εκπαίδευση, τα μητρώα των ασφαλιστών, η αυτοματοποίηση των βεβαιώσεων, οι επαναπιστοποιήσεις.

Το πλαίσιο συζήτησης με την ΔΕΙΑ

Στο πλαίσιο αυτό το ΕΕΑ κατά την συζήτηση έδωσε έμφαση στην  σημασία της ορθής και με απόλυτη πληρότητα τήρησης του Μητρώου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών από τα Επιμελητήρια όλης της χώρας.
Και αυτό διότι τα στοιχεία του Μητρώου αφενός μεν αξιοποιούνται ως δεδομένα στις αναφορές  που αποστέλλεται στην  Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων(EIOPA) αφετέρου δε συντελούν στην αποτύπωση των επαγγελματιών και του κλάδου, το οποίο επίσης αποτελεί βασικό στοιχείο αναφοράς στην εκπροσώπησή του.
Στη προτεινόμενη από το ΕΕΑ "αυτοματοποίηση" της ενημέρωσης των Επιμελητηρίων για τα "Συμβόλαια Αστικής Ευθύνης" και τις "Ετήσιες Βεβαιώσεις Επαναπιστοποίησης".
Στην  βελτίωση του συστήματος διενέργειας εξετάσεων ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και η πραγματοποίησή τους και σε άλλους νομούς εκτός των υφιστάμενων, Αττικής και Θεσσαλονίκης, για να διευκολύνονται οι ενδιαφερόμενοι από όλες τις περιοχές της χώρας, οι οποίοι σήμερα επιβαρύνονται με ένα σημαντικό κόστος μετακινήσεων.

Δύσκολο να αλλάξει το πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ μεσιτών και πρακτόρων

Ένα θέμα αγκάθι για τους ασφαλιστές είναι οι περιορισμοί που έχουν τεθεί από το νόμο στην συνεργασία μεταξύ μεσιτών ασφαλίσεων και πρακτόρων ασφαλίσεων.
Το θέμα αυτό ανακύπτει σε κάθε συζήτηση με τις Αρχές ωστόσο η νομοθεσία έρχεται από την υιοθέτηση της Οδηγίας IDD, συνεπώς θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι οι ασφαλιστές για αυτό.
Άλλα θέματα τέλος του συζητήθηκαν είναι η επαναξιολόγηση της ύλης των εξετάσεων και τα  θέματα ανταγωνισμού που κυρίως έχουν να κάνουν με τις τραπεζοασφάλειες.

Ελ.Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης