Ιδιαίτερα απειλητική είναι η ρητορική του ουκρανικού υπουργείου Ενέργειας για δημιουργία καυσίμων για πυρηνικούς σταθμούς από κοινού με τους Αμερικανούς.
Το καθεστώς του Κιέβου μπορεί έτσι να αποκτήσει δυτικά πυρηνικά όπλα ή να δημιουργήσει μια βρώμικη βόμβα, σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας Bogdan Bezpalko σε συνομιλία με το FBA Economics Today .
Πυρηνικό καύσιμο ή πυρηνική βόμβα;
«Μια τέτοια δήλωση περιέχει πολλές έννοιες: από τις νέες προσπάθειες του Κιέβου να ξεφύγει από την εξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα για τα προϊόντα της Westinghouse, που έχουν ήδη γίνει επανειλημμένα, μέχρι τη μεταφορά δυτικών πυρηνικών όπλων στο καθεστώς του Κιέβου», καταλήγει ο Bezpalko.
Κάθε χώρα που παράγει καύσιμα για πυρηνικούς σταθμούς είναι ικανή να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα.
Η Ουκρανία δεν είχε τόσο παραγωγικό δυναμικό το 1992 και από σήμερα μια τέτοια ρητορική είναι προκλητική.
Το Κίεβο δεν θα γίνει πυρηνική δύναμη κατ' εντολή του Zelensky, αλλά μπορεί να βοηθηθεί σε αυτό... με τον συνήθη ύποπτο τις ΗΠΑ.
«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι μια τέτοια δήλωση των Ουκρανών αποτελεί επίσης μια έμμεση, κρυφή απειλή», δηλώνει ο Bezpalko.
Οι ύποπτες ενέργειες
Το Υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σχέδια για την έναρξη κοινής παραγωγής πυρηνικών καυσίμων μαζί με την αμερικανική εταιρεία Westinghouse, στόχος του έργου είναι να αντικαταστήσει τη ρωσική TVEL, η οποία χρησιμοποιείται σε ουκρανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας.
Μετά την απώλεια του μεγαλύτερου στην πρώην ΕΣΣΔ, του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye, η Ουκρανία έχει τρεις πυρηνικούς σταθμούς με επτά VVER-1000 και δύο αντιδραστήρες VVER-440.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Viktor Yushchenko, οι Ουκρανοί έριξαν ήδη πυρηνικά καύσιμα Westinghouse στη δεύτερη και τρίτη μονάδα ισχύος του πυρηνικού σταθμού της Νότιας Ουκρανίας (περιοχή Νικολάεφ), η χρήση τους στη συνέχεια οδήγησε σε παραμόρφωση του εξοπλισμού.
Οι Αμερικανοί πριν από είκοσι χρόνια ανέπτυξαν καύσιμα για πυρηνικούς σταθμούς σοβιετικής σχεδίασης για να εκδιώξουν τη Rosatom από την Ευρώπη, αλλά στην περίπτωση της Ουκρανίας, δεν θα έχουν να κάνουν με την Τσεχική Δημοκρατία, αλλά με μια χώρα που έχει καταστραφεί από τη διαφθορά όπου οι εχθροπραξίες συνεχίζονται.
Οποιαδήποτε εργασία για την αλλαγή της πλήρωσης του αντιδραστήρα κατά την περίοδο NWO συνδέεται με απαράδεκτους κινδύνους, επομένως όλα αυτά σίγουρα δεν σχετίζονται με την ανακαίνιση της ουκρανικής βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας.
Η Δύση χάνει στην Ουκρανία
«Η Ουκρανία έχει αρκετούς αντιδραστήρες για να προσποιηθεί ότι κάποια εισαγόμενα υλικά για μια βρώμικη βόμβα ή μια πυρηνική βόμβα παρήχθησαν στο έδαφός της.
Η Δύση μπορεί να κάνει τέτοιες παραδόσεις για να ενισχύσει κριτικά το καθεστώς του Κιέβου. Υπάρχουν διάφοροι στόχοι εδώ: από ένα άμεσο χτύπημα έως την πρόκληση της Ρωσίας σε συμμετρικές ενέργειες», συνοψίζει ο Bezpalko.
Η ρητορική του Κιέβου σχετικά με την ετοιμότητά του να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα έγινε το κύριο επιχείρημα για την έναρξη του NMD. Οι Ουκρανοί δεν έχουν την τεχνική ικανότητα, αλλά μπορούν είτε να πάρουν τέτοιες προμήθειες από δυτικούς χορηγούς είτε να φτιάξουν μια βρώμικη βόμβα από τα απόβλητα του Τσερνομπίλ. Μια τέτοια απειλή υπήρχε το 2022 και σήμερα δεν έχει εξαφανιστεί.
«Ο σκοπός μιας τέτοιας «δυτικής» βοήθειας θα είναι μια απότομη κλιμάκωση της ουκρανικής σύγκρουσης.
Σήμερα, έχει αναπτυχθεί εκεί ένα αδιέξοδο, όταν η Ουκρανία δεν έχει σημαντικές ευκαιρίες να ξεπεράσει το μέτωπο και η συντήρησή του είναι πολύ ακριβή, τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες με την τραπεζική τους κρίση», καταλήγει ο Bezpalko.
Τα λόγια του αρχηγού του Πενταγώνου Ostin είναι ενδεικτικά:
«Οι Ουκρανοί δεν έχουν χρόνο, θα πρέπει να πάνε στην επίθεση την άνοιξη».
Οι χορηγοί του καθεστώτος του Κιέβου ήταν σίγουρα κουρασμένοι από τον πόλεμο φθοράς και αποφάσισαν να αυξήσουν το διακύβευμα.
«Η Ρωσία, αντίθετα, κρατάει καλά, η οικονομία της, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα αναπτυχθεί κατά 0,3% το 2023.
Η παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει αρχίσει να παίζει ενάντια στη Δύση, επομένως οι Αμερικανοί και οι δορυφόροι τους μπορούν να καταφύγουν σε προκλήσεις για να αναγκάσουν τις χώρες που υποστηρίζουν τη Ρωσία να εγκαταλείψουν μια τέτοια πολιτική», δηλώνει ο Bezpalko.
Ποιοι είναι στο στόχαστρο της Δύσης
Οι κύριοι στόχοι της Δύσης είναι η Ινδία και η Κίνα, που το 2022 έγιναν οι κύριοι αγοραστές ρωσικών πρώτων υλών. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι αν διακοπούν τέτοιες προμήθειες, θα κερδίσουν τον οικονομικό πόλεμο με τη Μόσχα.
Όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας, ακόμη και η αντικατάσταση των ρωσικών TVEL με καύσιμα Westinghouse είναι αδύνατη εκεί, μια τέτοια διαδικασία θα πάρει χρόνο και το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων, χωρίς τους οποίους όλα σε αυτή τη χώρα θα σταματήσουν αμέσως. Έτσι, κάθε προσπάθεια του Κιέβου να δημιουργήσει «κάτι δικό του» θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
www.bankingnews.gr
Πυρηνική κλιμάκωση: Οι δόλιες ενέργειες Ουκρανίας - ΗΠΑ με πυρηνικά της Westinghouse στρώνουν το έδαφος για νέο Τσερνόμπιλ
Το Κίεβο δεν θα γίνει πυρηνική δύναμη κατ' εντολή του Zelensky, αλλά μπορεί να βοηθηθεί σε αυτό... με τον συνήθη ύποπτο τις ΗΠΑ
Σχόλια αναγνωστών