Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πάνω η ανάπτυξη 2,3%, κάτω ο πληθωρισμός το 2023, ευθεία η διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Πάνω η ανάπτυξη 2,3%, κάτω ο πληθωρισμός το 2023, ευθεία η διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Οι νέοι στόχοι στο Πρόγραμμα Σταθερότητας
Σχετικά Άρθρα
Επί τα βελτίω αναθεωρεί η κυβέρνηση τις προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό το 2023 με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα υποβάλει τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες.
Τη σκυτάλη θα πάρει αμέσως μετά η πολιτική διαπραγμάτευση για τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Στο 2,3% η ανάπτυξη το 2023

Παρά τις ομίχλες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους κινδύνους για την πορεία της οικονομίας, με επίκεντρο τις αλματώδεις αυξήσεις στα επιτόκια που αυξάνουν το κόστος δανεισμού στα νοικοκυριά, στο υπουργείο Οικονομικών ανεβάζουν στο 2,3% την ταχύτητα του ΑΕΠ ανάκαμψης για φέτος από 1,8% που ήταν η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό.
Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών στο φυσικό αέριο (κάτω από 40 ευρώ η μεγαβατώρα) ξεφουσκώνει τον λογαριασμό των επιδοτήσεων για το ρεύμα αυξάνοντας τη δυναμική της οικονομίας, η οποία σε επίπεδα απολύτων τιμών θα είναι φέτος υψηλότερη τουλάχιστον κατά 2-3 δισ. ευρώ.

Μεγάλη ανησυχία για τη νέα κρίση

Αντίρροπα όμως πιέζει η νέα χρηματοπιστωτική κρίση, με την κυβέρνηση να έχει το βλέμμα καρφωμένο πάνω στην Credit Suisse και να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Πίσω από τις κάμερες υπάρχει μεγάλη ανησυχία, παρά τα όσα λέγονται μπροστά σε αυτές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει στοιχεία ενεργητικού που δεν έχουν διασύνδεση με τις ξένες τράπεζες, πράγμα που μειώνει την έκθεση στον κίνδυνο.

Αβεβαιότητα

Πηγή με γνώση του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που καταρτίζει το Γενικό Λογιστήριο προκειμένου να σταλεί 30 Απριλίου στην Κομισιόν τόνιζε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν υπήρχε η κρίση στον τραπεζικό χάρτη, η εκτίμηση για τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας το 2023 θα ήταν μεγαλύτερη από 2,3%.
Ωστόσο υπάρχει η αβεβαιότητα και το γεγονός αυτό μας κάνει να είμαστε συντηρητικοί στις προβλέψεις».

Σύμφωνο Σταθερότητας

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, υπάρχει και ο βρόχος του Συμφώνου Σταθερότητας που σε συνδυασμό με τον κόφτη στις πρωτογενείς δαπάνες ελαχιστοποιεί τα περιθώρια για ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική, καθώς αυτό που προέχει είναι η επαναφορά του προϋπολογισμού σε τροχιά πρωτογενών πλεονασμάτων.
Για το 2023 ο στόχος είναι σχετικά εύκολος, μόλις 0,7%του ΑΕΠ, που ξεκινά από ένα καλό εφαλτήριο, αφού το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 λόγω της ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ διολισθαίνει προ το 1% του ΑΕΠ – ίσως και χαμηλότερα έναντι της τελευταίας εκτίμησης για 1,6%.

Από το 2024 τα δύσκολα

Τα δύσκολα ξεκινούν από το 2024, αλλά η πολιτική διαπραγμάτευση για πλεονάσματα χαμηλότερα από το 2% του ΑΕΠ που επιδιώκει η ελληνική πλευρά θα είναι αντικείμενο της επόμενης κυβέρνησης.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, παρά την ανοδική περιδίνηση των τιμών στα τρόφιμα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του δείκτη στο 4,5% για το σύνολο του έτους από 5%.
Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,1% από 7% τον Ιανουάριο, ωστόσο οι αυξήσεις στα βασικά είδη έτρεχαν με ταχύτητα έως και 25,3% επιδεινώνοντας την «αιμορραγία» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Την ίδια στιγμή ξεφουσκώνει το μέτρο με το «καλάθι του νοικοκυριού», με τους καταναλωτές να μη δίνουν τη σημασία που έδιναν στην αρχή μετά τα αδιόρατα οφέλη για την τσέπη τους.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης