Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Έρχεται η στιγμή Minsky στις αγορές... δηλαδή πόνος, ζημιές και κραχ

JP Morgan: Έρχεται η στιγμή Minsky στις αγορές... δηλαδή πόνος, ζημιές και κραχ
Οποιοδήποτε αποσταθεροποιητικό γεγονός μπορεί να αναγκάσει τους επενδυτές να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία έναντι μετρητών για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, πυροδοτώντας μια κατάρρευση της αγοράς
Οι αποτυχίες των τραπεζών, η αναταραχή στις αγορές και η συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα καθώς οι κεντρικές τράπεζες μάχονται τον υψηλό πληθωρισμό έχουν αυξήσει τις πιθανότητες μιας "στιγμής Minsky", σύμφωνα με τον Marko Kolanovic της JPMorgan.
Ο όρος, που πήρε το όνομά του από τον αείμνηστο Αμερικανό οικονομολόγο Hyman Minsky, αναφέρεται στο τέλος μιας οικονομικής άνθησης που ενθάρρυνε τους επενδυτές να αναλάβουν τόσο μεγάλο κίνδυνο ώστε ο δανεισμός να υπερβαίνει αυτό που μπορούν να αποπληρώσουν οι δανειολήπτες.
Σε αυτό το σημείο, οποιοδήποτε αποσταθεροποιητικό γεγονός μπορεί να αναγκάσει τους επενδυτές να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία έναντι μετρητών για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, πυροδοτώντας μια κατάρρευση της αγοράς.

Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές αντιμετώπισαν αρκετές διασώσεις τραπεζών στις ΗΠΑ, την αστάθεια της αγοράς, την κατάρρευση της Credit Suisse και την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αύριο, 22 Μαρτίου 2023, αναμένεται η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και οι επιλογές της για την αντιμετώπιση τόσο της τραπεζικής κρίσης όσο και του υψηλού πληθωρισμού.
"Ακόμη και αν οι κεντρικοί τραπεζίτες περιορίσουν επιτυχώς τη μετάδοση, οι πιστωτικές συνθήκες φαίνεται ότι θα αυστηροποιηθούν ταχύτερα λόγω της πίεσης τόσο από τις αγορές όσο και από τις ρυθμιστικές αρχές", έγραψε η ομάδα στρατηγικών αναλυτών της JPMorgan με επικεφαλής τον Kolanovic.
Η JPMorgan αναμένει ότι η Fed θα επιλέξει αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας, με τους αναλυτές της να παραμένουν επιφυλακτικοί στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου προς το παρόν, εμμένοντας στην έκκλησή τους ότι το πρώτο τρίμηνο θα καταλήξει να είναι το υψηλότερο σημείο για τις μετοχές φέτος.
Παρόλα αυτά, οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από τη μεταβλητότητα της αγοράς πουλώντας σε πιθανές αναπηδήσεις, δήλωσε ο Kolanovic.
Η επόμενη σύστασή του είναι να μειωθεί η στάθμιση της αξίας και να είναι "αμυντικοί στην κατανομή του χαρτοφυλακίου".
Η πρόσκληση αυτή βασίζεται στην άποψη ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα κινηθούν χαμηλότερα μαζί με το πιθανό τέλος της ανάκαμψης του δείκτη PMI σύντομα, καθώς ο αντίκτυπος της μέχρι τώρα σύσφιξης της πολιτικής αρχίζει να παράγει αποτελέσματα και οι θετικές αντισταθμίσεις διαβρώνονται", δήλωσε.
Ο Kolanovic, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan για τις παγκόσμιες αγορές, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους "ταύρους" στη Wall Street πέρυσι, καθ' όλη τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του ell off του χρηματιστηρίου.
Ο στόχος του για τις τιμές του δείκτη S&P 500 για το 2022, που ήταν 4.800, κατέληξε να είναι περίπου 25% υψηλότερος από το σημείο όπου ο δείκτης αναφοράς ολοκλήρωσε το έτος.
Έκτοτε μείωσε τις προσδοκίες του: Ο στόχος του για το 2023 για τον δείκτη είναι 4.200, περίπου 6,3% πάνω από το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα.

Τι είναι η «στιγμή Minsky»

Ο οικονομολόγος Hyman Minsky υποστήριξε ότι ο οικονομικός κύκλος καθοδηγείται περισσότερο από τις αυξήσεις στο τραπεζικό σύστημα και την προσφορά δανείων παρά από την παραδοσιακά θεωρούμενη πιο κρίσιμη σχέση μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων στην αγορά εργασίας.
Με άλλα λόγια, ο H. Minsky είχε υποστηρίξει ότι η σταθερότητα νομοτελειακά οδηγεί σε αποσταθεροποίηση/κρίση με μοχλό το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο.
Αρχικά ο δανεισμός είναι συνετός. Οσο φουντώνουν οι προσδοκίες, γίνεται πιο τολμηρός.
Όσο παρατείνεται η φάση της ανόδου, τα κριτήρια χαλαρώνουν.
Εφόσον οι τράπεζες δανείζουν φτηνά και εύκολα, όλοι σπεύδουν να δανειστούν – «όσο η ορχήστρα παίζει, κανείς δεν θέλει να μείνει έξω από τον χορό».
Η φούσκα μεγαλώνει, στο τέλος σπάει.
Η ευφορία τελειώνει με δάκρυα.
Είναι η «στιγμή Μίνσκι».
Η πρώτη καταγράφηκε το 1998 – από τη Ρωσία.
Η δεύτερη το 2007 – από τις ΗΠΑ, παγκόσμια κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης