Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πολεμική «μαύρη τρύπα»: Οι ΗΠΑ μέσα σε ένα χρόνο ξόδεψαν στην Ουκρανία 47 δισ. δολ – Στο Βιετνάμ σε 10 χρόνια είχαν δαπανήσει 120 δισ

Η πολεμική «μαύρη τρύπα»: Οι ΗΠΑ μέσα σε ένα χρόνο ξόδεψαν στην Ουκρανία 47 δισ. δολ – Στο Βιετνάμ σε 10 χρόνια είχαν δαπανήσει 120 δισ
Οι ΗΠΑ παρασέρνονται σε μία πολεμική χοάνη, η οποία απαιτεί συνεχώς πόρους χωρίς καν να έχουν αναπτύξει στρατεύματα
Σχετικά Άρθρα
Αποκαλύπτεται πως μέσα σε έναν χρόνο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 οι ΗΠΑ χωρίς να έχουν αναπτύξει κανένα στρατό στο έδαφος, έχουν ξοδέψει πάνω από το 50% της μέσης ετήσιας δαπάνης που παρείχαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ από το 1965 έως το 1975, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία (IfW).
Έρευνα του IfW διαπίστωσε ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία μεταξύ 24 Ιανουαρίου 2022 και 15 Ιανουαρίου 2023 έφτασε τα 44,34 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 47 δισεκατομμύρια δολάρια), σε σύγκριση με τη μέση ετήσια δαπάνη των 86,55 δισεκατομμυρίων ευρώ (περίπου 92 δισεκατομμύρια δολάρια) στο Βιετνάμ κατά τη διάρκεια των ετών1965-75, με τη συνολική δαπάνη να φτάνει περί τα 120 δισ. δολ.
Το IfW είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ερευνά τους παράγοντες και τον αντίκτυπο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.
Η πρόσφατη μελέτη κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο ως μέρος της πρωτοβουλίας «Ukraine Support Tracker» του ινστιτούτου, η οποία παρακολουθεί τη στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία από 40 κυβερνήσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την έρευνα του IfW, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κλίμακα της υποστήριξης μεταξύ των χωρών, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της δωρήτριας χώρας και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν ο μεγαλύτερος διμερής υποστηρικτής της Ουκρανίας.
Όσον αφορά στο ποσοστό του ΑΕΠ, η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία έχει ήδη φτάσει το ένα τέταρτο των δαπανών της στο Βιετνάμ, σύμφωνα με τη μελέτη του IfW, η οποία διαπίστωσε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι 0,21% του ΑΕΠ τους σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο στο Βιετνάμ , που ήταν 0,96% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος εκείνη την εποχή, κατά την περίοδο 1965-75.
Ενώ η μελέτη του IfW επικεντρώνεται κυρίως στην αξιολόγηση της στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που υποσχέθηκαν οι κυβερνήσεις στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο, έχει επίσης ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στις ιστορικές συγκρίσεις της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ.
Αυτές οι ιστορικές συγκρίσεις δεν περιλαμβάνουν μόνο τον πόλεμο του Βιετνάμ, αλλά και τον πόλεμο της Κορέας, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τον πόλεμο στο Ιράκ.

Στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία - Ξεπερνά και το Αφγανιστάν

Αν λάβουμε υπόψη τη σύγκρουση στο Αφγανιστάν, το πιο πρόσφατο παράδειγμα σημαντικής στρατιωτικής ανάμειξης των ΗΠΑ σε υπερπόντια σύγκρουση, ο ετήσιος μέσος όρος των στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης εκεί είναι ελαφρώς μικρότερος από τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ στην Ουκρανία μεταξύ 24 Ιανουαρίου 2022 και 15 Ιανουαρίου 2023 άγγιξαν περίπου τα 47 δισεκατομμύρια δολάρια, που υπερβαίνει τη μέση ετήσια στρατιωτική δαπάνη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν περίπου 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τη μελέτη του IfW.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη θεωρεί τον πόλεμο στο Αφγανιστάν μόνο ως μια 10ετή σύγκρουση από το 2001 έως το 2010, ενώ η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν διήρκεσε μέχρι τον Αύγουστο του 2021.
Οι ερευνητές του IfW υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στους περιορισμούς δεδομένων στις εκθέσεις της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ (CRS), ενώ προσθέτουν ότι δεν θα είχε μεγάλη διαφορά, ακόμη και αν συμπεριληφθούν επιπλέον έτη.
biden_zelensky.jpg
«Χρησιμοποιούμε δεδομένα από την έκθεση CRS του 2010. Λόγω προφανών χρονικών περιορισμών, δεν έχουν στοιχεία για τις δαπάνες μετά το 2010», εξήγησε ο Andre Frank ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
«Ενώ μπορούσαμε να προσθέσουμε εκτιμήσεις κόστους από άλλες πηγές, αποφασίσαμε ότι ήταν καλύτερο να παραμείνουμε σε μία πηγή και να είμαστε πιο συνεπείς. Η συνολική εικόνα δεν θα άλλαζε πολύ αν συμπεριλάβουμε και επιπλέον χρόνια», πρόσθεσε.
Ωστόσο, εάν η σύγκριση των δαπανών των ΗΠΑ σε δύο πολέμους γίνει ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ των ΗΠΑ, τότε οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν είναι ελαφρώς υψηλότερες από ό,τι στην Ουκρανία.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε ετήσιο μέσο όρο, οι στρατιωτικές δαπάνες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν ήταν 0,25% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 0,21% του ΑΕΠ στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας αυξάνει τις στρατιωτικές δαπάνες

Η μελέτη του IfW έρχεται εν μέσω σκληρών μαχών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να εκτοξεύουν έως και 10.000 βλήματα πυροβολικού καθημερινά.
Ο ρυθμός με τον οποίο καταναλώνονται τα πυρομαχικά στη σύγκρουση στην Ουκρανία είναι πολύ ταχύτερος από τον ρυθμό παραγωγής από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Όπως ανέφεραν νωρίτερα οι EurAsian Times, η Ουκρανία έχει επίσης ξεμείνει από πυρομαχικά πυροβολικού σοβιετικού τύπου, τα οποία αποτελούν περίπου το 60% του οπλοστασίου της χώρας, αναγκάζοντας τον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει πυρά δυτικού πυροβολικού που δεν μπορούν να παραχθούν με τον δέοντα ρυθμό για τη διατήρηση του πολέμου.
Επιπλέον, είναι αβέβαιο για πόσο καιρό η Δύση θα μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία με πυρομαχικά χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά της.
Η ποσότητα των οβίδων που έχει παράσχει η Ουάσιγκτον «είναι πιθανότατα κοντά στο όριο που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να δώσουν χωρίς κίνδυνο για τις πολεμικές ικανότητές τους», σύμφωνα με τον Mark Cancian του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), ο οποίος είχε εργαστεί στο παρελθόν για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η κρίση στην Ουκρανία προκάλεσε επίσης τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της παραγωγής πυρομαχικών.
Για παράδειγμα, το CNN ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι ένα βασικό εργοστάσιο πυρομαχικών στο Scranton της Πενσυλβάνια, υφίσταται μια τεράστια επέκταση, που χρηματοδοτείται από εκατομμύρια δολάρια σε νέες αμυντικές δαπάνες από το Πεντάγωνο.
Συνεπάγεται επενδύσεις σε νέα προηγμένα μηχανήματα, πρόσληψη πρόσθετου εργατικού δυναμικού και σχέδια για την υιοθέτηση ενός χρονοδιαγράμματος συνεχούς παραγωγής επί 24ωρης και επταήμερης βάσης.
Ο στρατός σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού κατά 500%, από το σημερινό ποσοστό των 15.000 το μήνα σε 70.000.
Το εργοστάσιο Scranton θα εκπληρώσει μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης στην παραγωγή βλημάτων η οποία αντιπροσωπεύει μεγάλο μερίδιο της προμήθειας πυροβολικού της χώρας.
afganistan.JPG
Από τον Ιανουάριο, το εργοστάσιο πυρομαχικών Scranton Army είναι γνωστό ότι παράγει περίπου 11.000 βλήματα πυροβολικού μηνιαίως.
Εκτός από αυτό, άλλα εργοστάσια πυρομαχικών των ΗΠΑ επεκτείνουν επίσης την παραγωγή τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το εργοστάσιο της Lockheed Martin στο Κάμντεν του Αρκάνσας εντείνει επίσης την παραγωγή μιας σειράς πυραύλων συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούνται από το πυραυλικό σύστημα Patriot του αμερικανικού στρατού, τα οποία έχουν μεγάλη ζήτηση στην Ουκρανία.
Επίσης, ένα άλλο εργοστάσιο πυρομαχικών στο Middletown της Αϊόβα, που φορτώνει, συσκευάζει και συναρμολογεί οβίδες 155 χιλιοστών επεκτείνεται.
Ταυτόχρονα, ο στρατός των ΗΠΑ ξεκινά επίσης ένα νέο εργοστάσιο στο Γκάρλαντ του Τέξας, για την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού.
Τα αποθέματα πυρομαχικών άλλων μελών του ΝΑΤΟ βρίσκονται επίσης σε επισφαλή κατάσταση, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του μεγάλου κατασκευαστή όπλων Czechoslovak Group (CSG), Michal Strnad, ο οποίος είπε στο Reuters σε συνέντευξή του τον Δεκέμβριο του 2022 ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ελλείψεις πυρομαχικών καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις παρατηρούν ελλείψεις στα αποθέματά τους.

vlimata.jpg
Ελλείψεις

«Τα πυρομαχικά πυροβολικού είναι πολύ σπάνια αγαθά σήμερα», είπε ο Strnad, , προσθέτοντας ότι «θα χρειαστούν 10-15 χρόνια για να ξαναγεμιστούν τα αποθέματα (των δυτικών στρατών)» λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, η τρέχουσα ετήσια παραγωγική ικανότητα της Ευρώπης είναι περίπου 270.000-300.000 βλήματα σύμφωνα με τον Strnad, η εταιρεία του οποίου παράγει 80.000-100.000 %.
Ο Strnad αποκάλυψε επίσης πως η CSG προσλαμβάνει επίσης 250-300 περισσότερους εργαζόμενους για να επεκτείνει την παραγωγή και να την αυξήσει σε 150.000, αλλά θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να πραγματωθεί λόγω των μεγάλων χρόνων παράδοσης του εξοπλισμού παραγωγής.
Επίσης, η γερμανική εταιρεία Rheinmetall φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς του κορυφαίου κατασκευαστή πυρομαχικών της Ισπανίας, Expal, για περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού που άξιζε μόλις πριν από δύο χρόνια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τουλάχιστον δέκα μεγάλοι κατασκευαστές όπλων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 7,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για πυρομαχικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης