Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο κενό οι ανίσχυρες απειλές των ΗΠΑ: Η Κίνα ήδη ενισχύει τη Ρωσία με drones, μέσω Πακιστάν, Καζακστάν και Λευκορωσίας

Στο κενό οι ανίσχυρες απειλές των ΗΠΑ:  Η Κίνα ήδη ενισχύει τη Ρωσία με drones, μέσω Πακιστάν, Καζακστάν και Λευκορωσίας
Η Κίνα ενισχύει στρατιωτικά τη Ρωσία με αποστολές drones μέσω τρίτων χωρών
Σχετικά Άρθρα
Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 και την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κίνα προμηθεύσει τη Μόσχα με drones αξίας άνω των 12 εκατομμυρίων δολαρίων στη Μόσχα, αποδεικνύοντας την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο κρατών παρά τις απειλές από τις ΗΠΑ να αναλάβουν δράση κατά των κινεζικών εταιρειών, ανέφεραν οι New York Times.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αποστολές περιελάμβαναν όπλα της DJI —μιας γνωστής κατασκευάστριας drones παγκοσμίως που συχνά διοχετεύονται μέσω μεσαζόντων και τρίτων χωρών.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, που επικαλείται ρωσικά τελωνειακά δεδομένα από τρίτο πάροχο δεδομένων τα μέτρα των ΗΠΑ που θεσπίστηκαν μετά τη ρωσική εισβολή απέτυχαν να εμποδίσουν τις αποστολές drones στη Ρωσία.
Είναι επίσης δύσκολο να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν εξαρτήματα των ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα, τα οποία ενδέχεται να αντιπροσωπεύουν παραβίαση των κανόνων των ΗΠΑ για τις εξαγωγές.
Αυτό οφείλεται κυρίως στα πολύπλοκα κανάλια πωλήσεων και στις διφορούμενες περιγραφές προϊόντων στα δεδομένα εξαγωγών.
Επιπλέον, οι επίσημες πωλήσεις μπορεί να είναι μόνο ένα μικρό μέρος μιας μεγαλύτερης ροής τεχνολογιών μέσω ανεπίσημων διαδρομών και άλλων χωρών κοντά στη Ρωσία, όπως το Καζακστάν, το Πακιστάν και η Λευκορωσία.
Ως αποτέλεσμα, η Ρωσία συνεχίζει να λαμβάνει νέα drones, τα οποία στη συνέχεια στέλνονται στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσής της με την Ουκρανία.
Το Πεκίνο έχει καταστεί ο πιο κρίσιμος στρατιωτικός, πολιτικός και οικονομικός εταίρος για τη Ρωσία στην πολεμική της εκστρατεία.
Ο κόσμος εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εργοστάσια της Κίνας και τις ομάδες εξειδικευμένων κατασκευαστών εξαρτημάτων παρά τις πρόσφατες προσπάθειες των ΗΠΑ να υπονομεύσουν ορισμένες κινεζικές επιχειρήσεις μέσω απαγορεύσεων εξαγωγών.
Έτσι, η κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρονικών έχει καταστήσει πιο δύσκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποκόψουν τη Ρωσία από κρίσιμης σημασίας τεχνολογία και χρηματοδότηση.

Τα drones της DJI εξακολουθούν να κατευθύνονται στη Ρωσία

Ιδιαίτερα προβλήματα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ προκαλεί η κατασκευάστρια drones, DJI.
Η ικανότητα των drones της DJI να προσαρμόζονται εύκολα για να εκτελούν διάφορες δραστηριότητες έχει οδηγήσει στην αυξανόμενη χρήση τους στον συνεχιζόμενο πόλεμο.
Η εταιρεία βρίσκεται ήδη υπό έλεγχο εξαγωγών από τις ΗΠΑ.
Το 2020, το υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε την DJI σε μια λίστα εταιρειών που απαγορεύεται να πωλούν τεχνολογία χωρίς ειδική έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία, το μέτρο δεν επηρέασε την κυριαρχία της DJI στον κλάδο των drones.
Τα προϊόντα της εταιρείας αντιπροσώπευαν σχεδόν το ήμισυ όλων των κινεζικών αποστολών drones στη Ρωσία.
Από την έναρξης της εισβολής, περίπου 70 κινεζικές εταιρείες έχουν πουλήσει 26 διαφορετικά είδη κινεζικών drones στη Ρωσία, προσθέτουν οι New York Times.
Η Autel, μία κινεζική εταιρεία drones, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φίρμα οι εξαγωγές της οποίας στη Ρωσία ανέρχονται σε πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια με την τελευταία παρτίδα να παραδίδεται τον Φεβρουάριο του 2023.
Η Autel έχει θυγατρικές στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ιταλία.
Εν τω μεταξύ, η DJI υποστήριξε νωρίτερα ότι είχε σταματήσει όλες τις επιχειρήσεις και τις αποστολές προς τη Ρωσία και την Ουκρανία από την έναρξη της σύγκρουσης και πως έχει πειστικές αποδείξεις ότι δεν παραβιάζει τις αμερικανικές κυρώσεις.

00_3.jpg
Εμβάθυνση συμμαχίας Ρωσίας – Κίνας

Δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές καταρρίπτουν τα drones με αυξανόμενη αποτελεσματικότητα, αυτά τα UAV απαιτούν τακτικό ανεφοδιασμό. Λόγω της εξάρτησης της Ουκρανίας σε δωρεές μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τρίτους οργανισμούς και μεμονωμένα άτομα, οι στρατιώτες τους χρησιμοποιούν επίσης drones DJI στη μάχη.
Ξένα drones, κυρίως DJI, πιστεύεται ότι αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των ουκρανικών αποθεμάτων.
Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η εξάπλωση των κινεζικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα πρέπει να αντιμετωπίζεται υπό το ίδιο πρίσμα με τα πιο θανατηφόρα όπλα.
Οι κινεζικές επιχειρήσεις που πωλούν UAV στη Ρωσία μπορούν να χρησιμοποιούν αλυσίδες εταιρειών μεσολάβησης που περιλαμβάνουν έως και δώδεκα διαφορετικές εταιρείες για εμπορικούς ή πολιτικούς λόγους.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι περιγραφές των αποστολών μπορεί να είναι σκόπιμα διφορούμενες ή να υπονομεύουν τη συνολική ποσότητα των εμπορευμάτων που αποστέλλονται.

01_2.jpg
Εν τω μεταξύ, στις 21 Μαρτίου, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping εμφανίστηκε ως μεσολαβητής κατά τη διάρκεια διπλωματικής επίσκεψης στη Μόσχα για να συναντήσει τον Vladimir Putin, προωθώντας ένα ειρηνευτικό σχέδιο για να σταματήσει ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, γράφουν οι Eurasian Times.
Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν το σχέδιο ως μια μεροληπτική προσπάθεια να παράσχει κάλυψη στον ηγέτη του Κρεμλίνου καθώς συνεχίζει την εισβολή του.
Ο Putin υποστήριξε την έκκληση του Xi Jinping για μια «ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία» σε ένδειξη υποστήριξης της Κίνας στο Κρεμλίνο που υποδηλώνει την πιθανότητα ενός ενισχυμένου αντιδυτικού στρατοπέδου σε παγκόσμιο επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης