Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επενδυτές προσοχή: Παίξτε άμυνα στις μετοχές - Δεν έπεισαν τις αγορές Powell, Yellen

Επενδυτές προσοχή: Παίξτε άμυνα στις μετοχές - Δεν έπεισαν τις αγορές Powell, Yellen
Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί στο να στραφούν στις μετοχές
Σχετικά Άρθρα
Το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve μπορεί να είναι ορατό, ωστόσο οι επενδυτές έχουν πολλούς λόγους για να ανησυχούν όσον αφορά τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.
Στην πρώτη συνεδρίασή της μετά την κατάρρευση δύο αμερικανικών τραπεζών αυτόν τον μήνα και της προβληματικής Credit Suisse, η Fed αύξησε την Τετάρτη τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης και ανέφερε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα παύσης περαιτέρω αυξήσεων του κόστους δανεισμού.
Ήταν ένα μήνυμα που αναμενόταν από πολλούς επενδυτές, μετά την πτώση του S&P 500 κατά σχεδόν το ένα πέμπτο πέρυσι, καθώς η Fed ξεκίνησε τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της από τη δεκαετία του 1980.

Μακριά από τις μετοχές

Ωστόσο, ορισμένοι φοβούνται ότι οι ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων έχουν μόλις αρχίσει να διαπερνούν την αμερικανική οικονομία και παραμένουν επιφυλακτικοί στο να επενδύσουν σε μετοχές εν μέσω αναταραχών στον τραπεζικό τομέα, δυσμενών προοπτικών για τα εταιρικά κέρδη και μιας διαφαινόμενης ύφεσης, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.
"Η μακροοικονομική πολιτική και οι προοπτικές για την οικονομία είναι πιο περίπλοκες από ό,τι ήταν πριν από δύο εβδομάδες", δήλωσε ο Anthony Saglimbene, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Ameriprise Financial, ο οποίος διατηρεί μια ελαφρύτερη από το κανονικό κατανομή μετοχών.
"Σε αυτό το εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον, πρέπει να το περιηγηθείτε όντας λίγο πιο προσεκτικοί και λίγο πιο αμυντικοί", είπε.
Οι μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη, με τον δείκτη αναφοράς S&P 500 να κλείνει με πτώση 1,65%, αφού ταλαντεύτηκε μεταξύ κερδών και απωλειών κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του προέδρου της Fed Jerome Powell.
Ο Nasdaq Composite έχασε 1,6%.
Στην ανησυχία της αγοράς συνέβαλαν τα σχόλια της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen, η οποία δήλωσε ότι η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) δεν εξετάζει το ενδεχόμενο "γενικής ασφάλισης" των καταθέσεων που προκύπτουν από τις πρόσφατες διαμάχες στον τομέα.
Η πίεση στον τραπεζικό κλάδο θα μπορούσε να προκαλέσει πιστωτική κρίση με "σημαντικές" επιπτώσεις σε μια οικονομία που οι αξιωματούχοι της Fed προέβλεπαν ότι θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο φέτος από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, δήλωσε ο Powell.
Οι αναλυτές της Capital Economics, οι οποίοι πιστεύουν ότι μια ύφεση είναι πιθανή φέτος, έγραψαν: "Ενώ ... ο ακριβής αντίκτυπος της τραπεζικής αναταραχής είναι αβέβαιος, είμαστε τώρα πιο σίγουροι ότι οι προβλέψεις της Fed για την οικονομική ανάπτυξη θα αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξες".
Εν τω μεταξύ, αν και η τελευταία δήλωση πολιτικής της Fed δεν αναφέρει πλέον ότι "συνεχείς αυξήσεις" των επιτοκίων θα ήταν πιθανώς κατάλληλες, ο Powell  δήλωσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της Fed και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απίθανο να μειώσουν τα επιτόκια φέτος, μια προοπτική που έρχεται σε αντίθεση με αυτή πολλών επενδυτών.
Οι αγορές προθεσμιακών συμβολαίων τιμολογούν τώρα ρτοεπιτόκιο της Fed γύρω στο 4,25% έως το τέλος του έτους, σε σύγκριση με το εύρος 4,75% έως 5% που τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη.
"Σίγουρα οι μετοχές θα ήθελαν μια στροφή της Fed ή ένα σημείο ότι η Fed θα επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων, το οποίο νομίζω ότι είναι αυτό που πήραν", δήλωσε ο Charlie Ripley, ανώτερος στρατηγικός επενδυτής της Allianz Investment Management, ο οποίος έχει αυξήσει πρόσφατα την κατανομή του σε μετρητά.
"Ο Powell τόνισεεπίσης ότι δεν θεωρεί ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι εύλογες κάποια στιγμή φέτος, οπότε όλο αυτό το θέμα "ψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα" είναι πιθανότατα αυτό που παίζει.

Αβέβαιο outlook

Οι μετοχές ήταν ανθεκτικές φέτος απέναντι στην αβεβαιότητα, με τον S&P 500 να σημειώνει άνοδο 2,5% από το τέλος του 2022.
Τα χαρτοφυλάκια πολλών επενδυτών παραμένουν φτωχά σε μετοχές, μια κατάσταση της αγοράς που ορισμένοι θεωρούν θετική για τις μετοχές, λόγω της δυνατότητας για ισχυρές αγορές όταν η διάθεση της αγοράς αλλάξει.
Το μέτρο της Deutsche Bank για τη συνολική τοποθέτηση σε μετοχές σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 15 μηνών την περασμένη εβδομάδα, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας σε σημείωμα της 17ης Μαρτίου.
Η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα έδωσε επίσης ώθηση στις μετοχές, ιδίως στα μεγάλα ονόματα τεχνολογίας και ανάπτυξης που έχουν μεγάλη βαρύτητα στον S&P 500.
Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές των ομολόγων.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι οι αποδόσεις μπορεί να κατευθυνθούν και πάλι προς τα πάνω.
Η Sonal Desai, επικεφαλής επενδύσεων της Franklin Templeton Fixed Income, δήλωσε ότι είναι επιφυλακτική για το πρόσφατο ράλι των κρατικών ομολόγων, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός.
"Νομίζω ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη μεταβλητότητα, χωρίς αμφιβολία", δήλωσε η Desai, η οποία αναμένει ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ θα ανακάμψει στο 4% φέτος από το τρέχον 3,45%.
Τα εταιρικά κέρδη είναι ένα άλλο πιθανό σημείο προβλήματος, με τα κέρδη του S&P 500 να αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση σε ετήσια βάση το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, μετά από πτώση 3,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την Refinitiv IBES.
Αυτό μπορεί να μην αντικατοπτρίζει καν πλήρως τις επιπτώσεις από μια πιθανή επιβράδυνση που προκαλείται από την τραπεζική κρίση, εάν ο δανεισμός επιβραδυνθεί, όπως αναμένουν τώρα πολλοί αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης