Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα πρώτα Leopard έφθασαν στο Bakhmut, οι Ρώσοι χτυπούν Avdiivka, Kupyansk – Το ΝΑΤΟ… βλέπει ήττα, η Ρωσία αντέχει

Τα πρώτα Leopard έφθασαν στο Bakhmut, οι Ρώσοι χτυπούν Avdiivka, Kupyansk – Το ΝΑΤΟ… βλέπει ήττα, η Ρωσία αντέχει
Τα πρώτα Leopard έφθασαν στο Bakhmut - Washington Post: Η Ρωσία θα έχει πλεονέκτημα όσο καθυστερεί η βοήθεια στην Ουκρανία
(upd 15) Ενώ διεθνώς… ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από τις δηλώσεις των Βρετανών ότι θα στείλουν βόμβες απεμπλουτισμένου Ουρανίου και οι ρώσοι να απαντούν ότι… θα χτυπήσουν με βόμβες Ουρανίου (πυρηνικά όπλα)… οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται με τους ρώσους να προελαύνουν… ελέγχουν το 78% του Bakhmut και στρέφονται στην Avdiivka στην οποία έχουν εισβάλλει….ενώ οι βρετανοί βλέπουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να καταλάβουν το Kupyansk
Εν τω μεταξύ τα πρώτα Leopard έφθασαν στο Bakhmut… ωστόσο η Washington Post υποστηρίζει ότι όσο καθυστερούν οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία… τόσο θα αποκτάει στρατιωτικό πλεονέκτημα η Ρωσία…
Το ΝΑΤΟ επίσης ανησυχεί βλέπει ήττα της Ουκρανίας, διαπιστώνουν ότι η Ρωσία αντέχει… και πλέον μιλούν για παρατεταμένο πόλεμο…

Μετά το Bakhmut ακολουθεί η Avdeyevka

Ο έλεγχος του Bakhmut από τις ρωσικές δυνάμεις θα διευκολύνει την απελευθέρωση της Avdeyevka, από όπου ο ουκρανικός στρατός βομβαρδίζει Donetsk, Makeyevka και Yasinovataya και τη γύρω περιοχή, δήλωσε την Πέμπτη (23/3/2023) ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας του Luhansk, ο συνταγματάρχης Vitaly Kiselev.
«Εάν πέσει το Bakhmut, θα ακολουθήσει η Avdeyevka, κάτι που θα διευκολύνει τις δυνάμεις μας να νικήσουν τον εχθρό στην περιοχή», είπε στο Channel One.
Ο Kiselev πρόσθεσε ότι η κατάσταση γύρω από το Bakhmut δυσμενής για τα ουκρανικά στρατεύματα, χωρίς πιθανότητες αντεπίθεσης σε αυτή την πόλη.
Το Bakhmut, που βρίσκεται στο ελεγχόμενο από το Κίεβο τμήμα του Donetsk, είναι ένας σημαντικός κόμβος μεταφορών για την παράδοση προμηθειών στην ουκρανική ομάδα στρατευμάτων στο Donbass.

Εκρήξεις στην Οδησσό

Αρκετές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Οδησσό το βράδυ της Πέμπτης (23/3/2023), αναφέρει το ουκρανικό μέσο Strana.
Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το περιστατικό.
Στην περιοχή ήχησαν οι σειρήνες για αεροπορική επιδρομή.

Τα πρώτα Leopard (Γερμανικά τανκς) έφθασαν στο Bakhmut

Ο νέος εξοπλισμός που προμήθευσαν την Ουκρανία οι δυτικές χώρες δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη σε μαζική κλίμακα στις μάχες στο Donbass, αλλά τα πρώτα τανκς Leopard έχουν φτάσει στην περιοχή του Bakhmut ανέφερε ο Yan Gagin, σύμβουλος του επικεφαλής του Donetsk.
«Υπήρξαν αναφορές για άρματα μάχης Leopard και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που εμφανίστηκαν στην πρώτη γραμμή του Bakhmut».
«Προς το παρόν, ο εξοπλισμός ξένης κατασκευής δεν αναπτύσσεται μαζικά στη μάχη».

Στις 25 Ιανουαρίου 2023, η Γερμανία επιβεβαίωσε τα σχέδια να στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και έδωσε τη συγκατάθεσή της για επανεξαγωγή τέτοιων αρμάτων από άλλες χώρες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Σλοβακία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία ανακοίνωσαν επίσης σχέδια για αποστολή τανκς στην Ουκρανία.
Η Πολωνία είπε ότι θα παράσχει 14 τανκς στο Κίεβο.
Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak δήλωσε στις 24 Φεβρουαρίου ότι πολωνικά τανκς είχαν ήδη φτάσει στην Ουκρανία. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki ανακοίνωσε τέλη Φεβρουαρίου ότι η πρώτη παρτίδα τεθωρακισμένων περιελάμβανε 4 από τα 14 τανκς.

Οι ΗΠΑ είναι ο εχθρός

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ο εχθρός μας», υποστηρίζει ο Medvedev ο πρώτος αναπληρωτής του Ρώσου Προέδρου στη Στρατιωτική-Βιομηχανική Επιτροπή και Αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Είναι οι αντίπαλοί μας και σήμερα - ας το πούμε ευθέως - είναι ο εχθρός μας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ο εχθρός μας».
Ωστόσο, επεσήμανε ότι σε αντίθεση με τα κράτη της ΕΕ, οι ΗΠΑ κρατούν «συνεπή στάση».
«Προσπαθούν να μας προκαλέσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά και, όπου είναι εφικτό, ακόμη και να διαλύσουν τη Ρωσία.
Οι Αμερικανοί πέτυχαν πλέον τον στόχο τους, επισημαίνοντας ότι η θέση των ΗΠΑ «είναι απολύτως λογική».
«Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι η θέση των Ευρωπαίων ηγετών που δεν μπορούν να λάβουν αποφάσεις που ωφελούν τους Ευρωπαίους.
Όλες οι αποφάσεις τους ωφελούν είτε ορισμένες αντίπαλες πολιτικές ομάδες είτε τους Αμερικανούς τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά έθνη «δεν είναι πλέον ανεξάρτητο υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, καθώς έχουν γίνει απλώς μια αγελάδα μετρητών για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε βάρος των φορολογουμένων τους».
«Και το κάνουν όχι καν για ιδεολογικούς λόγους, αλλά από βλακεία και δειλία».

Ένας τοπικός πόλεμος στο Donbass μπορεί να εξελιχθεί σε παγκόσμιο πόλεμο

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Xi Jinping στη Ρωσία, η Βρετανία ανακοίνωσε την επικείμενη προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία με χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου.
Η Δύση πρέπει να φέρει την πρωταρχική ευθύνη για την καθοδήγηση μιας τοπικής σύγκρουσης στο Donbass προς έναν παγκόσμιο πυρηνικό πόλεμο.
Μια άλλη φάση της σύγκρουσης ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση για να προστατεύσει τους ρωσόφωνους κατοίκους του Donbass από την επιθετικότητα του καθεστώτος της Ουκρανίας.
Η Δύση δήλωσε αμέσως υποστήριξη στην Ουκρανία με μη θανατηφόρα μέσα και εξοπλισμό.
Λίγο αργότερα, η Δύση άρχισε να προμηθεύει την Ουκρανία με αμυντικά όπλα.
Επιπλέον, η Δύση εξόπλισε τις ουκρανικές δυνάμεις με επιθετικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών HIMARS MLRS. Ως εκ τούτου, το ΝΑΤΟ αποφάσισε να προμηθεύσει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των κύριων αρμάτων μάχης της.
Τώρα ετοιμάζουν προμήθειες πολεμικών αεροσκαφών και τα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα.

Στις 21 Μαρτίου 2023, η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα προμήθευε πυρομαχικά που κατασκευάζονται με χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου, σχεδιασμένα να διεισδύουν πιο εύκολα στην θωράκιση του τανκς, αν και είναι εξαιρετικά τοξικά.
Ο τρόπος λειτουργίας της Δύσης καταδεικνύει ότι το επόμενο βήμα θα είναι πιθανώς η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό μέτωπο ή η παροχή πυρηνικών όπλων στο καθεστώς της Ουκρανίας.

Η σκληρή αντίδραση της Ρωσίας

«Ενώ ο Κινέζος Πρόεδρος και εγώ συζητούσαμε τη δυνατότητα εφαρμογής του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου – και ο Κινέζος Πρόεδρος έδωσε μεγάλη προσοχή στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες – η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα προμηθεύσει όχι μόνο τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, αλλά και οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου» ανέφερε ο ρώσος Πρόεδρος Putin.
Φαίνεται ότι η Δύση έχει πραγματικά αποφασίσει να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό – όχι πλέον με λόγια, αλλά με πράξεις.
Αλλά από αυτή την άποψη, θα ήθελα να σημειώσω ότι εάν όλα αυτά συμβούν, τότε η Ρωσία θα πρέπει να απαντήσει ανάλογα. Αυτό που εννοώ είναι ότι η συλλογική Δύση έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί όπλα με πυρηνικά στοιχεία».
Οι ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας αξιολογούν αντικειμενικά τον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία σε παγκόσμιο πόλεμο.

Ποιος ο στόχος της Βρετανίας…

Το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία για να επηρεάσει τις ρωσο-βρετανικές σχέσεις.
Το υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας επεσήμανε ότι θεώρησε ότι η δήλωση σχετικά με τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου να παράσχει στην Ουκρανία οβίδες διατρητικής θωράκισης απεμπλουτισμένου ουρανίου για άρματα μάχης Challenger-2 αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση του στόχου του Λονδίνου να ηγηθεί του στρατοπέδου των ανταγωνιστών της Ρωσίας.
«Αυτή η απόφαση δεν θα μείνει χωρίς σοβαρές επιπτώσεις τόσο για τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας - Βρετανίας όσο και σε διεθνές επίπεδο, όπου η αρχική αντίδραση από πολυμερείς θεσμούς έχει ήδη δείξει την πλήρη απόρριψη αυτών των σχεδίων της Βρετανίας. Δεν θα αφήσουμε τέτοιες ενέργειες αναπάντητες» ανέφερε η Ρωσική πλευρά.
«Με αυτό το βήμα, οι Αγγλοσάξονες έχουν δηλώσει δημόσια την προθυμία τους να φέρουν την αντιπαράθεση στην Ουκρανία σε ένα νέο επίπεδο.
Η Βρετανία έχει προφανώς ξεχάσει τις γνωστές σοβαρές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από τη χρήση αυτών των τοξικών και ραδιενεργών πυρομαχικών κατά τις συγκρούσεις που εξαπέλυσε η Δύση στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ.
Οι Βρετανοί είναι έτοιμοι να αγνοήσουν τον λαό της Ουκρανίας», πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τέτοια κραυγαλέα κυνική συμπεριφορά από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου καταδεικνύει για άλλη μια φορά έντονα ποιος είναι ο πραγματικός επιτιθέμενος και υποκινητής της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η βαρόνη Annabelle Goldie, αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, έγραψε ως απάντηση σε μια ερώτηση ενός μέλους της Βουλής των Λόρδων ότι η βρετανική κυβέρνηση θα στείλει στην Ουκρανία πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο και θα έχουν ενισχυμένη αποτελεσματικότητα κατά τεθωρακισμένων οχημάτων.
Επιπλέον, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου περιέγραψε το απεμπλουτισμένο ουράνιο ως «τυπικό συστατικό» των οβίδων διάτρησης θωράκισης, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για δεκαετίες, κατακρίνοντας την απάντηση της Ρωσίας… ως προσπάθεια σκόπιμης διάδοσης παραπληροφόρησης.

ΝΑΤΟ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κρατήσει πολύ καιρό…

Η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακροπρόθεσμη σύγκρουση στην Ουκρανία, αφού οι προοπτικές διευθέτησής της δεν είναι ακόμη ορατές ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στους The Guardian.
Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να χαρακτηριστεί «πόλεμος φθοράς».
Κατά τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, η ρωσική ηγεσία «δεν επιθυμεί την ειρήνη».
Ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα για την προμήθεια νέων πυρομαχικών και όπλων στην Ουκρανία.
«Ο ρυθμός κατανάλωσης πυρομαχικών είναι υψηλότερος από τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής».
Η βοήθεια που παρέχει το ΝΑΤΟ αποσκοπεί ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να αντεπιτεθεί.
Παράλληλα, είπε για άλλη μια φορά ότι η συμμαχία δεν είναι μέρος στη σύγκρουση και ότι οι στρατιωτικές αποφάσεις λαμβάνονται από την ουκρανική διοίκηση.
Μιλώντας για πιθανή προμήθεια αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».
Η θητεία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ λήγει το Φθινόπωρο του 2023.

Στην Κίνα ο Sanchez – Στο επίκεντρο το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία

Την επίσκεψη του στην Κίνα στις 30 με 31 Μαρτίου, όταν και αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez.
Κύριο αντικείμενο των επαφών θα είναι το σχέδιο ειρήνης της Κίνας για την ουκρανική κρίση.
Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγους μήνες πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ισπανία.

Ουγγαρία: Δεν θα συλλαμβάναμε τον Putin

Δεν θα προχωρούσαμε στη σύλληψη του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin αν ερχόταν στην ουγγρική επικράτεια υποστηρίζει η Ουγγαρία, τηρώντας σαφείς αποστάσεις από την υπόλοιπη Δύση κατόπιν του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
«Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι πολύ εύστοχες καθώς οδηγούν τα πράγματα προς την περαιτέρω κλιμάκωση και όχι προς την ειρήνη, αυτή είναι η προσωπική μου υποκειμενική γνώμη» υποστήριξε ο Gergely Gulyas, αναφέροντας πως η Ουγγαρία δεν πρόκειται να στείλει όπλα και στρατιώτες στην Ουκρανία.

Τι συμβαίνει στο στρατιωτικό μέτωπο;

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προελαύνουν στο Bakhmut, ωστόσο το βάρος πέφτει στην κατάληψη της Avdiivka
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στις περιοχές Samolet και Budenivka του Bakhmut
Οι συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και των Ουκρανών συνεχίζονται στα νότια του εργοστασίου AZOM καθώς και στο Khromove αλλά και στις νότιες συνοικίες του Bakhmut.

Οι ρώσοι στρέφονται στην Avdiivka

Ο ρυθμός των ρωσικών επιχειρήσεων γύρω από το Bakhmut που ελέγχουν σε ποσοστό 78% φαίνεται να επιβραδύνεται εν μέσω δυτικών αναφορών ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρούν να εξαπολύσουν επιθέσεις σε άλλες κατευθύνσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσθετες προόδους στο νότιο Bakhmut και οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αντεπιθέσεις στα νοτιοδυτικά και βορειοδυτικά προάστια
Οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν επί του παρόντος τον ρυθμό των επιθετικών τους επιχειρήσεων γύρω από την Avdiivka με στόχο να περικυκλώσουν την πόλη, και είναι πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να το κάνουν εις βάρος των επιχειρήσεων τους γύρω από το Bakhmut και την ακινητοποιημένη επίθεση γύρω από το Vuhledar.

Το ρωσικό προσωπικό της 136ης χωριστής Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων Φρουρών (58η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια) δήλωσε προηγουμένως ότι αναπτύχθηκε στην περιοχή Vuhledar ή Ugledar για να πραγματοποιήσει επιθέσεις, αλλά άλλη πηγή ισχυρίστηκε στις 21 Μαρτίου ότι στοιχεία της 136ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας επιχειρούν προς την κατεύθυνση Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να αναπτύσσουν άρματα μάχης T-54/55 από μακροχρόνια αποθήκευση στην Ουκρανία για να αντισταθμίσουν σημαντικές απώλειες τεθωρακισμένων οχημάτων.
Η ερευνητική ομάδα Conflict Intelligence Team ανοιχτού κώδικα που εδρεύει στη Γεωργία ανέφερε στις 22 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν ένα τρένο φορτωμένο με άρματα μάχης T-54/55 από το Primorsky Krai προς τη δυτική Ρωσία και πηγές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εικάζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να τα αναπτύξουν στην Ουκρανία.
H Ολλανδική ομάδα ανοιχτού κώδικα Oryx εκτιμήθηκε από τις 22 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν τουλάχιστον 57 τανκς T-90, 448 τανκς T-80, 1.025 τανκς T-72, 53 T-64 και 73 T-62 άρματα μάχης σε μάχες υψηλής φθοράς στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις στο Bakhmut και στα περίχωρά του στις 22 Μαρτίου. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στο νότιο και βόρειο Bakhmut. σε απόσταση 14 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Bakhmut σε Bohdanivka, Hryvorivka και Orikhovo-Vasylivka.
Οι ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκκαθάρισαν το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής επικράτειας στο Bakhmut —πιθανώς αναφερόμενοι στο βιομηχανικό συγκρότημα AZOM στο βόρειο Bakhmut.
Μια ρωσική πηγή ισχυρίστηκε επίσης ότι η ομάδα Wagner συνέχισε να προελαύνει κοντά στο Orikhovo-Vasylivka, Bohdanivka, και το νότιο Bakhmut στις περιοχές του νεκροταφείου και της οδού Korsunskoho.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 21 Μαρτίου έδειξαν ότι οι δυνάμεις Wagner σημείωσαν προόδους στο νότιο Bakhmut.

Οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από την Avdiivka....

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις βόρεια της Avdiivka σε Novokalynove, Novobakhmutivka, Krasnohorivka, Stepove, Lastochkyne και Berdychi. δυτικά του Sieverne, Vodyane, Pervomaiske και Avdiivka.
Ένας εκπρόσωπος της Ρωσικής Νότιας Ομάδας Δυνάμεων δήλωσε ότι στοιχεία του 1ου Σώματος Στρατού επιχειρούν στην κατεύθυνση Avdiivka.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται στην Avdiivka από δύο κατευθύνσεις: από την κατεύθυνση Orlivka στα βόρεια (περίπου 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Avdiivka) για να κόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού της Ουκρανίας και από τα νότια μέσω Opytne (περίπου 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν προς την κατεύθυνση του Berdychi και πολεμούν στα ανατολικά προάστια του Stepove.
Το γεωγραφικό υλικό μάχης δείχνει το εθελοντικό τάγμα «Pyatnashka» του Donetsk και Luhansk να στοχεύει ουκρανικές θέσεις νοτιοανατολικά της Avdiivka.
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθετικές επιχειρήσεις δυτικά της πόλης του Donetsk, αλλά δεν έχουν ξαναρχίσει τις επιθέσεις κοντά στο Vuhledar.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν στη Marinka και την Pobieda, 22 χιλιόμετρα και 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Donetsk.
H μονάδα «Kaskad» μάχεται στην περιοχή Vuhledar

Η Ρωσία στοχεύει να ανακαταλάβει την πόλη Kupyansk

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανώς στοχεύουν να ανακαταλάβουν την πόλη Kupyansk στην περιοχή Kharkiv (ανατολικά), η οποία είναι επίσης κόμβος υλικοτεχνικής υποστήριξης, έγραψε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή ενημέρωση
Από τις αρχές Μαρτίου, συνεχίστηκαν σφοδρές μάχες σε τμήματα του τομέα Svatove-Kreminna της πρώτης γραμμής στη βόρεια περιοχή Luhansk.
Η Ρωσία ανέκτησε εν μέρει τον έλεγχο της άμεσης γειτνίασης με την πόλη της Kreminna.
Σε ορισμένα σημεία τα στρατεύματα της Ρωσίας έχουν «κερδίσει έως και αρκετά χιλιόμετρα» αναφέρουν οι Βρετανοί.
«Ρώσοι διοικητές πιθανότατα προσπαθούν να επεκτείνουν μια ζώνη ασφαλείας δυτικά των προετοιμασμένων αμυντικών γραμμών κατά μήκος του ψηλού εδάφους, ενσωματώνοντας το φυσικό εμπόδιο του ποταμού Oskil.
Είναι πιθανό να προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν το Kupiansk, έναν κόμβο εφοδιασμού».
Από επιχειρησιακή σκοπιά, ο στόχος της Ρωσίας στα βορειοανατολικά «πιθανώς παραμένει αμυντικός: οι διοικητές πιθανώς φοβούνται ότι αυτός είναι ένας από τους τομείς στους οποίους η Ουκρανία θα μπορούσε να επιχειρήσει μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις» τονίζουν οι Βρετανοί.

Οι Ουκρανοί ισχυρίζονται πως οι Ρώσοι αποχώρησαν από τη Nova Kakhovka – Διαψεύδει η Μόσχα

Ο ουκρανικός στρατός υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη Nova Kakhovka που βρίσκεται στην περιφέρεια της Kherson, στη νότια Ουκρανία, στην απέναντι όχθη του ποταμού Δνείπερου.
Ένας εκπρόσωπος των ρωσικών δυνάμεων ωστόσο διέψευσε αυτήν την πληροφορία.
«Δηλώνω επισήμως ότι όλο το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό στη Nova Kakhovka καθώς και σε άλλα σημεία στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, παραμένει στις θέσεις του» έγραψε στο Telegram ο Vladimir Saldo.
Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη, 22 Μαρτίου, «όλες οι μονάδες του κατοχικού στρατού που είχαν αναπτυχθεί στη Nova Kakhovka , στην περιοχή της Kherson», εγκατέλειψαν την πόλη αυτήν.

Washington Post: Η Ρωσία θα έχει πλεονέκτημα όσο καθυστερεί η βοήθεια στην Ουκρανία

Η καθυστέρηση στις παραδόσεις όπλων, της Δύσης στην Ουκρανία, θα ευνοήσει την Ρωσία ανέφερε η Washington Post
Αυτό «δυνητικά δίνει στη Ρωσία ένα πλεονέκτημα» στο πεδίο της μάχης.
Τονίζουν ότι η στρατιωτική «βοήθεια που υποσχέθηκαν οι δυτικές χώρες καθυστερεί» και η προέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας «έχει ανασταλεί»
Το σχέδιο του Πενταγώνου να επιταχύνει την προμήθεια τανκς Abrams και η απόφαση της Πολωνίας και της Σλοβακίας να παράσχουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη «αντανακλούν την ανησυχία για τις πρόσφατες συνεχείς επιτυχίες της Ρωσίας και την ενίσχυση των συμμαχιών του Κρεμλίνου με την Κίνα και το Ιράν».
Σε μια τέτοια κατάσταση, τονίζει η Washington Post, η παροχή δυτικής στρατιωτικής «βοήθειας είναι πολύ κρίσιμη».
Ενώ και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για το εαρινό στάδιο των εχθροπραξιών, που μπορεί να αλλάξει την έκβαση» της σύγκρουσης, η Ουκρανία «δεν έχει ακόμη δυνάμεις και όπλα».
Τα αμερικανικά τεθωρακισμένα Abrams θα εμφανιστούν το φθινόπωρο - περίπου έξι μήνες μετά την υποθετική αντεπίθεση των ουκρανικών στρατευμάτων, την Άνοιξη.

Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ένα από τα πλεονεκτήματα των παλαιών αρμάτων μάχης, όπως τα T-64 και T-72, έναντι των δυτικών συστημάτων είναι ότι τα πληρώματα και οι μηχανικοί γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιούν και να τα συντηρούν.
Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι ο ουκρανικός στρατός θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στη λειτουργία των Abrams.

«Προφανώς, ο χρόνος είναι με το μέρος της Ρωσίας, δηλαδή, έχει τους στρατιωτικούς και υλικούς πόρους για να διεξαγάγει έναν παρατεταμένο πόλεμο σε ένα ευρύ μέτωπο», δήλωσε αναλύτρια στο Washington Atlantic Council, σύμφωνα με την Washington Post.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η στρατηγική της Δύσης όσον αφορά τις προμήθειες όπλων έχει στοιχίσει ακριβά στην Ουκρανία».

Kharkiv_Battle_Map_Draft_March_222023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_March_222023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_March_222023.png

22march2023_Ukraine_map-768x543.jpg

22march2023_Ukraine_Bakhmut_Map-768x535.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης