Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναιμική άνοδος στη Wall, με ώθηση από την τεχνολογία - O S&P 500 +0,3%, o Nasdaq +1%

Αναιμική άνοδος στη Wall, με ώθηση από την τεχνολογία - O S&P 500 +0,3%, o Nasdaq +1%
Αναιμική άνοδος στη Wall...
Θετικά πρόσημα, μετά από μια περιπετειώδη συνεδρίαση, σημείωσε η Wall Street μετά τις απώλειες της Τετάρτης, στον απόηχο των αποφάσεων της Fed και των ανακοινώσεων της Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, με ώθηση από την Τεχνολογία.

O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο  +0,23%, στις 32.105 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε αύξηση+0,3%, στις 3.948 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε 1%, στις 11.787 μονάδες.
ξ_1.JPG
Οι μετοχές τεχνολογίας υπεραπέδωσαν, με τον SPDR Technology Select Sector (XLK) να κερδίζει 1,63%.
Η Microsoft, η Nvidia και η Apple σημείωσαν άνοδο.
Υπενθυμίζεται ότι η τεχνολογία ήταν το κομμάτι της αγοράς που επλήγη περισσότερο, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια εννέα συνεχόμενες φορές σε περίπου ένα χρόνο.
Με άλλα λόγια, η μείωση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα ανάγκασε τους επενδυτές να επιστρέψουν στις μετοχές τεχνολογίας.
Εν τω μεταξύ, οι μετοχές στις περιφερειακές τράπεζες υποχώρησαν, με το SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) να χάνει 2,78%.
Στο τέλος, το ETF ανέκτησε κάποιες απώλειες αφού η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει «πρόσθετα μέτρα εάν υπάρξει ανάγκη» για να σταθεροποιήσει το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν ευρέως, προβλέποντας τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση φέτος και λέγοντας ότι δεν έχει πρόθεση να μειώσει τα επιτόκια φέτος.
Η κεντρική τράπεζα περιόρισε επίσης τις προβλέψεις της για το ετήσιο ΑΕΠ, με την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα να είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη.
Στον αρνητικό τόνο συνέβαλαν και τα σχόλια της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen,  καθώς δήλωσε ότι η κυβέρνηση "δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ασφαλίσει όλες τις ανασφάλιστες τραπεζικές καταθέσεις".
Οι εικασίες για μια τέτοια κίνηση είχαν ενισχύσει την εμπιστοσύνη στον τομέα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Στο μεταξύ, πτωτική τροχιά ακολούθησαν για δεύτερη μέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,38% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,79%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 1,3% στα 69,96 δολ.

ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε «άλμα» 2,4% στα 1.995 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0835 δολ.

Νέα πτώση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ - Υποχώρησαν στις 191.000

Η αγορά εργασίας συνεχίζει να αψηφά τις προσπάθειες της Federal Reserve να μειώσει τις προσλήψεις, με τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ να μειώνονται ξανά την περασμένη εβδομάδα και να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Μαρτίου μειώθηκαν κατά 1.000 σε 191.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας.
Ο κινητός μέσος όρος των απαιτήσεων τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος εξομαλύνει μέρος της μεταβλητότητας από εβδομάδα σε εβδομάδα, μειώθηκε κατά 250 στις 196.250, παραμένοντας κάτω από το όριο των 200.000 για ένατη συνεχή εβδομάδα.
Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας θεωρούνται ως βαρόμετρο για τις απολύσεις στις ΗΠΑ.

Αύξηση 1,1% στις πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ κινήθηκαν υψηλότερα τον Φεβρουάριο για τρίτη διαδοχική χρονιά, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η τρέχουσα κάμψη στην αγορά κατοικίας μπορεί να είναι παροδική.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών κατέγραψαν άνοδο 1,1% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 640.000.
Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Αύγουστο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 650.000.
Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2022 οι πωλήσεις βούτηξαν κατά 19%.
H μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στις 438.200 δολάρια.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετά από τις αυξήσεις Fed, BoE

Νευρικότητα επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της νέας αύξησης των επιτοκίων από τη Fed και την Bank of England.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε εκ νέου τα επιτόκια, κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%, ενώ τόνισε ότι αναμένει επιβράδυνση του πληθωρισμού.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,04% στις 15.210 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,9% στις 7.499 μονάδες.
Στις 7.139 μονάδες με άνοδο 0,11% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,16% στις 26.482 μονάδες. 

Υποβάθμισε τις τράπεζες η Citigroup

Η Citigroup υποβάθμισε τον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης σε "neutral" από "overweight", προειδοποιώντας ότι η πιθανή συνέχιση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής προσθέτει στις ανησυχίες που απορρέουν από την αναταραχή στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα.
"Τα θεμελιώδη μεγέθη του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα φαίνονται υγιή. Αλλά η συνεχιζόμενη κρίση εμπιστοσύνης θα μπορούσε να περιορίσει τη διάθεση των τραπεζών για ανάληψη κινδύνου και να μειώσει τη ροή πιστώσεων", αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, στο σημείωμα.
Η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζει αργότερα και αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed με αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, ειδικά αφού ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε απροσδόκητα και πάλι πάνω από το 10% τον Φεβρουάριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Τετάρτης.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν επίσης στις Βρυξέλλες για τη διήμερη σύνοδο κορυφής, αναζητώντας τρόπους να ανταγωνιστούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα σε μακροπρόθεσμη βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης