Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Φινλανδία υπέγραψε τον νόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ – Πράσινο φως από Τουρκία και Ουγγαρία

Η Φινλανδία υπέγραψε τον νόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ – Πράσινο φως από Τουρκία και Ουγγαρία
Το μέλλον της σουηδικής ένταξης παραμένει ακόμη θολό, με την Τουρκία να εγείρει εμπόδια και την Ουγγαρία να κωλυσιεργεί
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinisto υπέγραψε την Πέμπτη (23/3/2023) κατά τη διάρκεια τελετής τον νόμο για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
Υπό τον φόβο που προκάλεσε η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία, η Φινλανδία που μοιράζεται 1.300 χλμ συνόρων με τη Ρωσία, υπέβαλε πέρσι τον Μάιο μαζί με την γείτονά της Σουηδία αίτημα για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Αν και αρχικά οι δύο σκανδιναβικές χώρες είχαν αναφέρει ότι θα προχωρήσουν χέρι-χέρι στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, εμπόδια που συνάντησε η Σουηδία από την Τουρκία, οδήγησαν το Ελσίνκι να βαδίσει μόνο του.
Μια νομοθεσία που ενσωματώνει τις ιδρυτικές συνθήκες του ΝΑΤΟ στη φινλανδική νομοθεσία ψηφίστηκε στο κοινοβούλιο στο Ελσίνκι την 1η Μαρτίου.
Η Ουγγαρία και η Τουρκία, τα μόνα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας, έχουν επισημάνει και οι δύο ότι θα το κάνουν σύντομα.
Λίγο νωρίτερα σήμερα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού Κοινοβουλίου ενέκρινε το νομοσχέδιο με το οποίο επικυρώνεται το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT Haber. Παράλληλα την ερχόμενη Δευτέρα η Βουδαπέστη έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει προς ψήφιση την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στη Συμμαχία.
Το μέλλον της σουηδικής ένταξης παραμένει ακόμη θολό, με την Τουρκία να εγείρει εμπόδια και την Ουγγαρία να κωλυσιεργεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης