Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fair play από JPMorgan, Citigroup και BofA - Οι οδηγίες που δόθηκαν για τις υπό χρεοκοπία τράπεζες

Fair play από JPMorgan, Citigroup και BofA - Οι οδηγίες που δόθηκαν για τις υπό χρεοκοπία τράπεζες
"Όλοι μας έχουμε έννομο συμφέρον να διατηρήσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αμερικής ισχυρό και ακμάζον", δήλωσε εκπρόσωπος της JPMorgan
Καθώς όλο και περισσότερες περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη φυγή των καταθετών τους, τραπεζικά μεγαθήρια όπως η JPMorgan, η Citigroup και η Bank of America προειδοποίησαν τους υπαλλήλους τους: Μην τα κάνετε χειρότερα.
Η JPMorgan, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, είπε σε όλους τους υπαλλήλους ότι "δεν πρέπει ποτέ να δώσουν την εντύπωση ότι εκμεταλλεύονται μια κατάσταση άγχους ή αβεβαιότητας", σε ένα υπόμνημα της 13ης Μαρτίου, αποσπάσματα του οποίου αποκαλύπτει το Reuters.
"Δεν κάνουμε υποτιμητικά σχόλια σχετικά με τους ανταγωνιστές", ανέφερε το υπόμνημα.
Την ίδια ημέρα, οι επικεφαλής της μονάδας καταναλωτικής και επιχειρηματικής τραπεζικής ενημέρωσαν τους υπαλλήλους των υποκαταστημάτων της: "Θα πρέπει να απέχουμε από την προσέλκυση πελατών από ένα ίδρυμα που βρίσκεται υπό πίεση".
Η Citigroup έχει επίσης δώσει παρόμοιες οδηγίες στους επικεφαλής των επιχειρήσεων της.
Η καθοδήγηση περιλαμβάνει τη μη διενέργεια εικασιών σχετικά με άλλες τράπεζες ή φήμες της αγοράς.
Η τράπεζα έστειλε υπόμνημα που υπενθυμίζει στους τραπεζίτες ότι, στις συζητήσεις με υποψήφιους πελάτες, δεν θα πρέπει να συζητούν την κατάσταση άλλων επιχειρήσεων, ανέφερε πηγή του Reuters.
Τα κορυφαία στελέχη της Bank of America ενημερώθηκαν επίσης ότι οι υπάλληλοί τους δεν πρέπει να κυνηγούν τους πελάτες των προβληματικών επιχειρήσεων ή να κάνουν οτιδήποτε για να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Και η Mary Mack, διευθύνουσα σύμβουλος της τραπεζικής για καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις της Wells Fargo, έστειλε την Πέμπτη ένα υπόμνημα στο προσωπικό που έλεγε "Δεν πρέπει να εμπλακούμε σε καμία δραστηριότητα που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εκμεταλλευόμαστε την τρέχουσα κατάσταση εις βάρος άλλων".

Αναζητούν "στέγη" πολλά δισ. καταθέσεων

Τα bank runs που οδήγησαν στην κατάρρευση τη Silicon Valley Bank (SVB) και την Signature Bank, τη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα που χρεοκόπησαν στην ιστορία των ΗΠΑ, ώθησαν τους πελάτες να μετακινήσουν περίπου μισό τρισεκατομμύριο δολάρια καταθέσεων από τις "πιο ευάλωτες" αμερικανικές τράπεζες σε μεγαλύτερα ιδρύματα αυτόν τον μήνα.
Καθώς η SVB παρέπαιε, δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεων εισέρρευσαν στους τραπεζικούς γίγαντες της χώρας, οι οποίοι υποχρεούνται από τις ρυθμιστικές αρχές να διατηρούν περισσότερα κεφάλαια για να αντέχουν τους κραδασμούς.
Ενώ οι δανειστές ανταγωνίζονται τακτικά για πελάτες, η απώλεια εμπιστοσύνης που συγκλόνισε το τραπεζικό σύστημα τις τελευταίες δύο εβδομάδες προκάλεσε ανησυχίες για μετάδοση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερο πανικό.
Η αναταραχή προκάλεσε πρωτοφανείς κινήσεις των ρυθμιστικών αρχών για την εγγύηση των καταθέσεων της SVB και της Signature.
Ο πρόεδρος Joe Biden, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen και η Citigroup έκαναν δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες για να καθησυχάσουν το κοινό ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ασφαλές.
"Όλοι μας έχουμε έννομο συμφέρον να διατηρήσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Αμερικής ισχυρό και ακμάζον", δήλωσε εκπρόσωπος της JPMorgan.
"Πρέπει ο κόσμος να έχει χιλιάδες ιδρύματα όλων των μεγεθών που εξυπηρετούν κάθε γωνιά της χώρας".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης