Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίστροφη μέτρηση για την τύχη της First Republic - Αγωνία για το κύμα φυγής των καταθέσεων από τις μικρές τράπεζες

Αντίστροφη μέτρηση για την τύχη της First Republic - Αγωνία για το κύμα φυγής των καταθέσεων από τις μικρές τράπεζες
Η μετοχή της First Republic Bank έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 90% αυτό τον μήνα, εν μέσω ανησυχιών για νέα κατάρρευση στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα
Σχετικά Άρθρα
Την επέκταση της έκτακτης δανειακής διευκόλυνσης (διαδικασία που είναι γνωστή με το όνομα backstop) στις αμερικανικές τράπεζες προκειμένου να μην υποστούν πανωλεθρία από τη μαζική φυσγή των καταθέσεων εξετάζουν οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, ώστε να δώσουν περισσότερο χρόνο στη First Republic Bank για να ενισχύσει τον ισολογισμό της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 25 Μαρτίου 2023.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποιου είδους στήριξη θα δοθεί στην τράπεζα, η οποία δέχεται έντονες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες.
Μία από τις επιλογές είναι η επέκταση της προσφοράς της Fed.
Σημειώνεται ότι οι ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τριγμούς από τις δύο τραπεζικές καταρρεύσεις, της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Εν αναμονή της συμφωνίας

Ακόμη όμως και αν δεν υπάρξει επέκταση της στήριξης, οι αρχές θεωρούν πως η τράπεζα είναι αρκετά σταθερή, ώστε να λειτουργήσει χωρίς καμία άμεση παρέμβαση, ενόσω γίνεται προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για τη στήριξη του ισολογισμού της.
Υπενθυμίζεται πως η μετοχή της First Republic Bank έχει υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 90% αυτό τον μήνα, εν μέσω ανησυχιών για νέα κατάρρευση στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η κατάρρευση των άλλων τραπεζών ήταν αποτέλεσμα μαζικών ρευστοποιήσεων πελατών, ενώ η First Republic Bank παρέμεινε ανοιχτή και ανεξάρτητη.
Σε κάθε περίπτωση οι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά την κατάστασή της.
Διαπίστωσαν επίσης ότι οι καταθέσεις της σταθεροποιούνται και ότι δεν είναι ευάλωτη στην πρόσφατη τραπεζική κρίση.


Ανακοπή του κύματος φυγής των καταθέσεων από τις μικρές τράπεζες

Το κύμα καταθέσεων που μετακινούνται από μικρότερες τράπεζες σε μεγάλα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης των JPMorgan Chase και Wells Fargo εν  μέσω φόβων σχετικά με τη σταθερότητα των περιφερειακών τραπεζών έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το CNBC σε δημοσίευμά του το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023.
Η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank νωρίτερα αυτόν τον μήνα προκάλεσε εκροές και πτώση των τιμών των μετοχών στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της First Republic και PacWest.
US Bank Deposits Decline by Most in Nearly a Year - Bloomberg
Small U.S. banks see record drop in deposits after SVB collapse | Reuters
H προστασία των καταθεσεων


Η κατάσταση, η οποία αναστάτωσε τις αγορές παγκοσμίως και ανάγκασε τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να παρέμβουν για να προστατεύσουν τους πελάτες των τραπεζών, άρχισε να βελτιώνεται γύρω στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με άτομα με γνώση των στοιχείων για τις καταθέσεις σε κορυφαία ιδρύματα
Τότε ήταν που 11 από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες αποφάσισαν να εισφέρουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια στην First Republic, επιστρέφοντας ουσιαστικά μερικές από τις καταθέσεις που είχαν κερδίσει πρόσφατα.
«Οι άνθρωποι που πανικοβλήθηκαν απέσυραν αμέσως τα χρήματά τους», είπε το άτομο.
«Αν δεν έχετε αποφασίσει μέχρι τώρα, μάλλον θα μείνετε εκεί που είστε».
Η εξέλιξη δίνει στις ρυθμιστικές αρχές και στους τραπεζίτες περιθώριο για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ που προέκυψαν μετά την κατάρρευση της SVB.
Η κατάρρευση του συνέβη με ιλιγγιώδη ταχύτητα αυτόν τον μήνα, με υπερτροφοδότηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ευκολία της ηλεκτρονικής τραπεζικής, σε μια εκδήλωση ενός bank run που είναι πιθανό να επηρεάσει τον οικονομικό κόσμο για τα επόμενα χρόνια.
US Bank Deposits Decline by Most in Nearly a Year
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης