Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αυτές είναι οι μετοχές «παντός καιρού» που προτείνουν οι αναλυτές λόγω εκλογών - Ποιες έχουν μεγαλύτερο ρίσκο

Αυτές είναι οι μετοχές «παντός καιρού» που προτείνουν οι αναλυτές λόγω εκλογών - Ποιες έχουν μεγαλύτερο ρίσκο
Τράπεζες και ΔΕΗ έχουν περισσότερο ρίσκο αυτήν την περίοδο σημειώνουν αναλυτές
Σχετικά Άρθρα
Η προκήρυξη των εκλογών αύξησε τη μεταβλητότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ενώ έφερε και τις πρώτες αναζητήσεις από την πλευρά των αναλυτών και των επενδυτών, προκειμένου να βρεθούν οι μετοχές που θα δείξουν αντοχές ή που μπορούν να ξεχωρίσουν σε αυτήν την περίοδο.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως η «άμυνα» είναι η επιλογή που πρέπει να κάνουν οι επενδυτές και να περιμένουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων προκειμένου να φανεί αν θα χρειαστούν δεύτερες ή και τρίτες εκλογές, αν θα υπάρξει αλλαγή στην εξουσία, αν θα υπάρξει αυτοδυναμία ή θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας.
Το καλό και το κακό σενάριο για το Χ.Α. έχουν μπει στο τραπέζι με κάποιους αναλυτές να σημειώνουν πως αν κάποιος επενδυτής αποφασίσει πως θα έχει αυξημένη έκθεση σε μετοχές αυτήν την περίοδο θα πρέπει να επιλέξει μετοχές που δε θα είναι στο κέντρο του ρίσκου.

Προφανώς η ΔΕΗ είναι μία από τις μετοχές που επηρεάζεται σημαντικά από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Οι τράπεζες είναι σε καλύτερη μοίρα από ότι στο παρελθόν και όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς ένα σενάριο που θα μπορούσε να τις επηρεάσει αρνητικά θα ήταν να ψηφιστεί από μία νέα κυβέρνηση ένας «νέος νόμος Κατσέλη» που θα θυσίαζε μέρος των κερδών για την προστασία ευάλωτων νοικοκυριών.
Σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη, υπεύθυνο ανάλυσης στη Beta ΑΧΕΠΕΥ εταιρείες του τουρισμού (π.χ. Autohellas) και εταιρείες που είναι ισχυρά εξαγωγικές (π.χ. Τιτάν, Cenergy) μπορούν να θεωρηθούν παντός καιρού.

Επίσης ο ΟΠΑΠ έχει δείξει πως είναι παντός καιρού αφού και μέσα στην πανδημία κατάφερε να βγάλει καλά αποτελέσματα, αν και θα μπορούσε να επηρεαστεί αν υπάρξει αλλαγή στη φορολογία των μερισμάτων (σήμερα είναι 5%).
Ο ΟΛΠ αν και είναι Ελλάδα, μπορεί να διαφοροποιηθεί καθώς διαθέτει ισχυρό ισολογισμό και η αποτίμηση είναι χαμηλότερη των εισηγμένων λιμανιών του εξωτερικού.
Ο Γιώργος Λυραντωνάκης, διευθυντής καταστήματος Κρήτης στην HellasFin ΑΕΠΕΥ σημειώνει πως η χώρα έχει μπει σε ένα ρυθμό και τα τελευταία χρόνια δεν είναι πλέον τόσο ευάλωτη.
Σίγουρα η πολιτική αβεβαιότητα είναι ένα θέμα και θα έχουμε και εξωγενείς παράγοντες που μας επηρεάζουν.

Σε μία προσπάθεια να βρει μετοχές που θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν σε μία ευμετάβλητη περίοδο εκτιμά πως μπορούν να μην επηρεαστούν οι μετοχές των Μυτιληναίος, Jumbo, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΟΤΕ λόγω και επιπέδων και Coca Cola.
Χαρτιά με ειδικά χαρακτηριστικά και κλάδων με ανελαστική ζήτηση προτείνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδυτικής και ένα από αυτά είναι ο ΟΛΠ, ενώ μνημονεύει και ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ λόγω αποτίμησης αν και επηρεάζεται έως ένα βαθμό. Αγοράζεις φθηνά και περιμένεις να ξεθολώσει το σκηνικό» σημειώνει ο κ.Τζάνας.
Η Cenergy είναι μία δυνατή επιλογή λόγω των τεράστιων παραγγελιών του ενεργειακού μετασχηματισμού και με δουλειές σε όλο τον κόσμο, όπως και ο ΟΠΑΠ καθώς έχει δυνατά νούμερα και είναι μία καλή επιλογή.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης