Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστηρό μήνυμα Κίνας στην πρόεδρο της Ταϊβάν: Μην τολμήσεις να συναντηθείς με τον McCarthy στις ΗΠΑ

Αυστηρό μήνυμα Κίνας στην πρόεδρο της Ταϊβάν: Μην τολμήσεις να συναντηθείς με τον McCarthy στις ΗΠΑ
Το αεροσκάφος της Tsai προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη αργά την Τετάρτη (29/3)
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα προειδοποιεί για μία αυστηρή απάντηση εάν η πρόεδρος της Ταϊβάν Tsai Ing-wen συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Kevin McCarthy κατά την περιοδεία της στις ΗΠΑ και την Κεντρική Αμερική την επόμενη εβδομάδα.
Το αεροσκάφος της Tsai προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη αργά την Τετάρτη (29/3) και μετά από μια σύντομη περιοδεία στην αμερικανική πόλη αναμένεται να κατευθυνθεί στη Γουατεμάλα και την Μπελίζ.
Αλλά το Associated Press παραθέτει το χρονοδιάγραμμα της συνάντησης με τον Αμερικανό αξιωματούχο: «Αναμένεται να σταματήσει στο Λος Άντζελες στο δρόμο της επιστροφής στην Ταϊβάν στις 5 Απριλίου, όταν έχει προγραμματιστεί προσωρινά μια συνάντηση με τον McCarthy».
Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό εξόργισε την Κίνα, με το AP να συνεχίζει: «Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν της Κίνας, Zhu Fenglian, κατήγγειλε τις ενδιάμεσες στάσεις της Τσάι και απαίτησε να μην συναντηθεί κανένας αξιωματούχος των ΗΠΑ μαζί της».

Πρόκληση

Ο Κινέζος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι εάν η Tsai «έχει επαφή με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα είναι άλλη μια πρόκληση που παραβιάζει σοβαρά την αρχή της μίας Κίνας, βλάπτει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας και καταστρέφει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν».
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby υπερασπίστηκε το ταξίδι, λέγοντας ότι «είναι απόφαση της Ταϊβάν να κάνει αυτές τις διελεύσεις με βάση το δικό της πρόγραμμα, οι διελεύσεις δεν είναι επισκέψεις, είναι ιδιωτικές και ανεπίσημες».
Ωστόσο, η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον απάντησε, λέγοντας ότι μια τέτοια συνάντηση είναι πιθανό να προκαλέσει αντιπαράθεση και ότι οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα λάθη του παρελθόντος ως δικαιολογίες για να τα επαναλάβουν σήμερα», σύμφωνα με τα λόγια του επιτετραμμένου Xu Xueyuan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης