Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Δορυφόρος αποκαλύπτει επέκταση και αύξηση της δραστηριότητας σε πυρηνική εγκατάσταση Γιονγκμπγιόν

Βόρεια Κορέα: Δορυφόρος αποκαλύπτει επέκταση και αύξηση της δραστηριότητας σε πυρηνική εγκατάσταση Γιονγκμπγιόν
Αντιδραστήρας ισχύος 5 MW συνεχίζει να λειτουργεί, ενώ κατασκευάζονται νέες δομές γύρω από εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου, πιθανόν για να αυξηθούν οι δυνατότητές της.
Επέκταση και αύξηση του επιπέδου δραστηριότητας εντοπίστηκε στο κέντρο πυρηνικής επιστημονικής έρευνας Γιονγκμπγιόν, το σημαντικότερο της Βόρειας Κορέας, χάρη σε εμπορικούς δορυφόρους, ανακοίνωσε χθες Σάββατο 1/4, κέντρο μελετών, μερικά εικοσιτετράωρα μετά την εντολή του βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong-un να επιταχυνθεί η παραγωγή "στρατιωτικού πυρηνικού υλικού".
Δορυφορικές εικόνες από την 3η ως τη 17η Μαρτίου κατέδειξαν πως η κατασκευή πειραματικού αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος στην εγκατάσταση Γιονγκμπγιόν πλέον "πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της", σημείωσε η οργάνωση 38 North, που έχει έδρα τις ΗΠΑ.
Από το οπτικό υλικό προκύπτει επίσης πως έχει αρχίσει η ανέγερση νέου κτιρίου, ενώ επισημαίνεται πως κατασκευάστηκαν νέες υποδομές απορροής νερού που χρησιμοποιείται για την ψύξη αντιδραστήρων, κάτι που αφήνει να εννοηθεί πως πιθανόν ο αντιδραστήρας ελαφρού ύδατος ετοιμάζεται να "τεθεί σε επιχειρησιακή φάση".

Αντιδραστήρας ισχύος 5 MW συνεχίζει να λειτουργεί, ενώ κατασκευάζονται νέες δομές γύρω από εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου, πιθανόν για να αυξηθούν οι δυνατότητές της.
Όλες μαζί, "οι εξελίξεις αυτές μοιάζουν να αντανακλούν την πρόσφατη οδηγία του Kim Jong-un να αυξηθεί η παραγωγή σχάσιμου υλικού για να επεκταθεί το πυρηνικό οπλοστάσιο" της Βόρειας Κορέας, εξήγησε η 38 North.
Κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, που διέταξε να ενταθεί η παραγωγή "πυρηνικού στρατιωτικού υλικού" ώστε να μεγεθυνθεί "εκθετικά" η παραγωγή πυρηνικών όπλων, να επιθεωρεί διάφορες μικρότερες πυρηνικές κεφαλές, κατά τα φαινόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα.

Ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η παραγωγή τακτικών πυρηνικών όπλων πιστοποιεί ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει σημειώσει τεχνικές προόδους.

Η Σεούλ και η Ουάσιγκτον προειδοποιούν από τις αρχές της περασμένης χρονιάς πως η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, που θα είναι η πρώτη από το 2017 και η έβδομη στην ιστορία της.
Καθώς οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα έχουν εντατικοποιήσει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσιά τους, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις δοκιμές πυραύλων με ρυθμό χωρίς προηγούμενο από πέρυσι και ταυτόχρονα κατηγορεί τη Σεούλ πως επιδεινώνει την περιφερειακή ασφάλεια.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA καταδίκασε σήμερα πρόσφατη σειρά γυμνασίων δυνάμεων της Ουάσιγκτον και της Σεούλ, προειδοποιώντας τις πως η Πιονγκγιάνγκ έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε πυρηνικά πλήγματα.
Ο βορειοκορεατικός στρατός, που επίσης ενέτεινε τα γυμνάσια το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε την Τρίτη πως έκανε τη δεύτερη δοκιμή τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου υποβρυχίου σκάφους ικανού να καταφέρει πυρηνικό πλήγμα.
Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτήρισε πέρυσι "αμετάκλητο" το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει, κι ο βορειοκορεάτης ηγέτης διέταξε αυτή την εβδομάδα τον στρατό του να εντατικοποιήσει περαιτέρω τις ασκήσεις, μιλώντας για κίνδυνο "αληθινού πολέμου".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης