Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι σχεδιάζουν ειδική μονάδα υποβρυχίων για τις τορπίλες Poseidon - Έτοιμη το 2025

Οι Ρώσοι σχεδιάζουν ειδική μονάδα υποβρυχίων για τις τορπίλες Poseidon - Έτοιμη το 2025
Το νέο αυτό στρατιωτικό τμήμα θα ενταχθεί στο ρωσικό στόλο του Ειρηνικού
Σχετικά Άρθρα
Στα τέλη του 2024 ή αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο στρατιωτικό τμήμα υποβρυχίων ειδικού σκοπού, το οποίο θα αναλάβει να χειρίζεται το νέο υπερόπλο της Ρωσίας, τις περίφημες τορπίλες Poseidon, οι οποίες είναι γνωστές και ως «βόμβες τσουνάμι».
«Η απόφαση να σχηματιστεί τμήμα πυρηνικών υποβρυχίων ειδικού σκοπού στην Kamchatka έχει ήδη ληφθεί.
Μιλάμε για τον Δεκέμβριο του 2024 ή για το πρώτο εξάμηνο του 2025» ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, πηγή από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στο στόλο του Ειρηνικού

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, η νέα αυτή στρατιωτική μονάδα θα ενταχθεί στο ρωσικό στόλο του Ειρηνικού.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η ναυτική βάση που θα φιλοξενήσει αρχικά τα πυρηνικά υποβρύχια Belgorod και Khabarovsk (στη συνέχεια θα ενταχθούν και άλλα), τα οποία και θα είναι οπλισμένα με τις τορπίλες, θα κατασκευαστεί στην χερσόνησο Kamchatka, εκεί όπου ήδη βρίσκεται και η βάση των υποβρυχίων βαλλιστικών πυρηνικών πυραύλων του ρωσικού στόλου του Ειρηνικού.

Στις αρχές του 2024 η βάση στην Kamchatka

Εκτιμάται πως η βάση θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2024.
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι τορπίλες Poseidon, οι οποίες αποτελούν ένα τελείως νέο τύπο στρατηγικού πυρηνικού όπλου, είναι μια «διασταύρωση» τορπίλης και drone που μπορεί να εκτοξευθεί από πυρηνικό υποβρύχιο.

Έτοιμες και οι πρώτες πυρηνικές κεφαλές

Εν τω μεταξύ, έτοιμες είναι οι πρώτες πυρηνικές κεφαλές για τις τορπίλες Poseidon.
Τα πρώτα φορτία των Poseidon έχουν κατασκευαστεί και προορίζονται για το υποβρύχιο Belgorod.
Αμερικάνοι και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν περιγράψει τις τορπίλες Poseidon ως μια νέα κατηγορία όπλων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως «αντίποινα» μετά από ένα πυραυλικό πυρηνικό χτύπημα κατά της Ρωσίας.
Οι τορπίλες Poseidon μπορούν να καταστήσουν πολλές παράκτιες πόλεις των ΗΠΑ ακατοίκητες.

Πυρηνικός αντιδραστήρας

Σύμφωνα με πληροφορίες από το TASS, κύρια χαρακτηριστικά των Poseidon είναι ότι περιλαμβάνει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που μπορεί να δώσει στην τορπίλη τη δική της πηγή ενέργειας.
Αναφέρεται μάλιστα πως το πλήρωμα του Belgorod ολοκλήρωσε δοκιμές με τις εν λόγω τορπίλες.
Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin ανακοίνωσε για πρώτη φορά την τορπίλη Poseidon το 2018, αναφέροντας πως αυτή επρόκειτο να είναι ένα τελείως νέο στρατηγικό πυρηνικό όπλο.
Αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τις Poseidon, εκτιμάται ότι ένας συνδυασμός τορπίλης και drone που μπορεί να εκτοξευθεί από πυρηνικό υποβρύχιο.

Σχέδια επί Στάλιν

Οι Poseidon έχουν τις ρίζες τους στην εποχή του Στάλιν, ο οποίος ήθελε το σοβιετικό οπλοστάσιο να διαθέτει μια τορπίλη που θα μπορούσε να καταστρέψει τις ακτές των ΗΠΑ.
Στην ομιλία του το 2018 ο Putin είχε αναφέρει πως η τορπίλη Poseidon θα είχε απεριόριστη εμβέλεια, ότι θα μπορούσε να λειτουργεί σε ακραία βάθη και να κινείται με μια ταχύτητα πολλαπλάσια από κάθε άλλη τορπίλη ή υποβρύχιο.
«Κάνουν ελάχιστο θόρυβο, έχουν υψηλή ικανότητα ελιγμού και επί της ουσίας δεν μπορούν να πληγούν από τον εχθρό.
Δεν υπάρχει κανένα όπλο που να μπορεί να τους αντιμετωπίσει» είχε αναφέρει στην ομιλία του ο Putin.

Τρόμος ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν το 2022 ότι η Ρωσία και η Κίνα «συνεχίζουν να επεκτείνουν και να διαφοροποιούν τις πυρηνικές τους ικανότητες, συμπεριλαμβάνοντας νέα και αποσταθεροποιητικά συστήματα».
«Η Ρωσία επιδιώκει πολλά νέα συστήματα με πυρηνική ικανότητα που έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν την ενδοχώρα των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε κίνδυνο» είχαν αναφέρει οι ΗΠΑ, ενώ πέρσι το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ είπε ότι η ανάπτυξη του Poseidon από τη Ρωσία ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα σχετικά με τα πυρηνικά όπλα που εκτοξεύονται από υποβρύχια.
«Ίσως το πιο τρομακτικό είναι ότι αυτό το πυρηνικό όπλο έχει τη δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας.
Ένα πλήρως λειτουργικό Kanyon (όπως ονομάζει το ΝΑΤΟ τις Poseidon) θα είχε απίστευτο στρατηγικό αντίκτυπο.
Ως νέα πλατφόρμα, δεν καλύπτεται από τις τρέχουσες συνθήκες πυρηνικών όπλων» επισήμανε το Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης