Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο 5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2023 - Καλύτερος του αναμενομένου

Στο 5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2023 - Καλύτερος του αναμενομένου
Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 5,6%, όπως αναμενόταν, από αύξηση 5,5% τον Φεβρουάριο
Καλύτερος του αναμενομένου ήταν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2023, αφού διαμορφώθηκε στο 5%, από 5,1% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός ήταν 6% σε ετήσια βάση και 0,4% σε μηνιαία.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Μάρτιο.
Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 5,6%, όπως αναμενόταν, από αύξηση 5,5% τον Φεβρουάριο.

Πάντως πέραν των στοιχείων, ο πληθωρισμός σύντομα θα βρεθεί σε υψηλότερο επίπεδο, σύμφωνα με τους αναλυτές, αλλά αυτό ιστορικά δεν αποτελεί επαρκή λόγο για να εμποδίσει τη Fed να προχωρήσει σε μείωση.
Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν συνέχιση της τάσης πτώσης του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει πεισματικά υψηλός.
Η Fed του Σαν Φρανσίσκο διαχωρίζει τον πυρήνα PCE σε κυκλικό και άκυκλο πληθωρισμό.
Πολύ απλά, ο κυκλικός πληθωρισμός είναι εκείνες οι εισροές που συσχετίζονται περισσότερο με την πολιτική της Fed, και ο αντικυκλικός είναι οτιδήποτε απομένει.
Ο πυρήνας PCE έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του, αλλά μόνο οριακά.
Η πτώση αυτή οφείλεται στην πτώση του ακυκλικού πληθωρισμού, ενώ ο κυκλικός πληθωρισμός παραμένει στα υψηλά του επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης