Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Αντίστροφη μέτρηση για νέο ράλι στο Bitcoin - Ποιος τεχνικός παράγοντας θα παίξει ρόλο

tags :
Αντίστροφη μέτρηση για νέο ράλι στο Bitcoin - Ποιος τεχνικός παράγοντας θα παίξει ρόλο
Μόλις έναν χρόνο απέχουμε από το βασικό τεχνικό γεγονός - καταλύτη…
Σχετικά Άρθρα
Μόλις έναν χρόνο απέχουμε από το βασικό τεχνικό γεγονός – καταλύτη για ένα παρατεταμένο bull run σε ό,τι αφορά την αξία του Bitcoin.
Ειδικότερα, τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2024, το πρώτο βάσει κεφαλαιοποίησης μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα αναμένεται να υποστεί το επόμενο λεγόμενο «halving» – αν και η ακριβής ημερομηνία δεν είναι ακόμη γνωστή.
Εν προκειμένω αξίζει να επισημανθεί πως τις τελευταίες εβδομάδες το Bitcoin σημείωνε άνοδο, εν αναμονή του halving, αλλά και χάρη στην προσδοκία για πιθανή μείωση επιτοκίων εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποια είναι αντιμέτωπη με την προοπτική υποτονικής ανάπτυξης και πιστωτικής συρρίκνωσης – ειδικά μετά τους κλυδωνισμούς στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα, οι οποίο οδήγησαν σε τέσσερις χρεοκοπίες…
Σε αυτό το δυστοπικό μακροοικονομικό πλαίσιο, πλέον ένα Bitcoin αξίζει περίπου 30.000 δολ.
Επισημαίνεται πως το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 80% από την αρχή του έτους.
Ο Vijay Ayyar, αντιπρόεδρος εταιρικής ανάπτυξης και διεθνούς στο ανταλλακτήριο Luno, είπε πως το γεγονός ότι το bitcoin εκτινάχθηκε πάνω από τα 30.000 δολ, σε μια εποχή τραπεζικών χρεοκοπιών και οικονομικής αβεβαιότητας υποδηλώνει ότι διαμορφώνεται ο κυκλικός «πάτος» για το κρυπτονόμισμα. «Αυτό τείνει να συμβαίνει ένα χρόνο περίπου πριν από το γεγονός halving, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2024 περίπου», είπε ο Ayyar στο CNBC.

Halving και Bitcoin

Το halving του Bitcoin γίνεται περίπου κάθε τέσσερα χρόνια ή κάθε φορά που προστίθενται 210.000 «μπλοκ» στο blockchain. To κρυπτο «φαινόμενο» μειώνει τις αμοιβές για τους miners του bitcoin – εθελοντές που χρησιμοποιούν εξειδικευμένο εξοπλισμό για την επικύρωση των συναλλαγών στο δίκτυο και τη δημιουργία νέων tokens- κατά 50%. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο αριθμός των νέων bitcoin που κυκλοφορούν στην αγορά.
Επί του παρόντος, οι εξορύκτες bitcoin λαμβάνουν 6,25 bitcoin για κάθε μπλοκ που εξορύσσουν με επιτυχία. Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογιστής τους είχε τη σωστή υπολογιστική ισχύ που απαιτείται για να λύσει τους κρυπτογραφικούς γρίφους που ασφαλίζουν το δίκτυο και αποτρέπουν την παραβίασή του από κακόβουλους παράγοντες.
Μόλις συμβεί το επόμενο bitcoin halving, αυτή η ανταμοιβή θα μειωθεί στα 3,125 bitcoin. Οι υποστηρικτές του κρυπτονομίσματος λένε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της τιμής αφού θα μειωθεί η προσφορά.
Ο μέγιστος αριθμός bitcoin που θα υπάρξει ποτέ σε κυκλοφορία περιορίζεται στα 21 εκατομμύρια. Αυτό εξασφαλίζεται από τον μηχανισμό το halvin, σύμφωνα με τον οποίο οι ανταμοιβές για την εξόρυξη bitcoin θα φτάσουν τελικά σε 0 δολ. Πριν από το τελευταίο halving, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαΐου 2020, η τιμή του bitcoin είχε σημειώσει αύξηση 19% τους προηγούμενους 12 μήνες, από 7.191,36 δολ. σε 8.568,88 δολ., σύμφωνα με στοιχεία από το CCData.
Κατά το halving που έλαβε χώρα στις 9 Ιουλίου 2016, το bitcoin κατέγραψε ράλι 142% σε σύγκριση με το προηγούμενο 12μηνο, από τα 269,14 δολ. σε 651,83 δολ.
1-1.png
Το πρώτο μισό που έγινε ποτέ στις 28 Νοεμβρίου 2012 είδε την τιμή του bitcoin να εκτοξεύεται κατά 384%, στα 12,35 δολ. από 2,55 δολ, όπως δείχνουν τα στοιχεία της CCData.
«Αναλύοντας τα ιστορικά μοτίβα υποδιπλασιασμού του Bitcoin, φαίνεται ότι οι επενδυτές συχνά συσσωρεύουν νομίσματα πριν από το γεγονός, αν και ο ακριβής χρόνος και η έκταση των αποδόσεων μετά το halving μπορεί να διαφέρουν», δήλωσε στο CNBC ο Jamie Sly, αναλυτής της CryptoCompare.
«Η περίοδος συσσώρευσης από τον πυθμένα της αγοράς μετά την άνοδο έως την ημερομηνία του halving εκτείνεται ιστορικά τουλάχιστον κατά 500 ημέρες». Ο Sly πρόσθεσε: «Αυτό θα σήμαινε ότι, αν υποθέσουμε ότι το κατώτατο σημείο της αγοράς για αυτόν τον κύκλο ήταν τον Νοέμβριο του περασμένου έτους (όταν το Bitcoin έφτασε στο ετήσιο χαμηλό των 15.760 δολ.), τότε έχουμε διανύσει μόλις 142 ημέρες στον τρέχοντα κύκλο.
Αυτό θα συσχετιστεί με την επόμενη αναμενόμενη ημερομηνία υποδιπλασιασμού του Bitcoin, η προϋποθέτει άλλες 378 ημέρες».

Τα κέρδη του Bitcoin μετά το halving

Η τιμή του bitcoin τείνει να εκτιναχθεί ακόμη υψηλότερα, τους μήνες που ακολουθούν τον υποδιπλασιασμό. Μετά το halving της 11ης Μαΐου 2020, το κρυπτονόμισμα σημείωσε ράλι 688,31% τις επόμενες 546 ημέρες, φτάνοντας, σύμφωνα με το CCData, στο τότε υψηλό ρεκόρ των 67.549,14 δολ. στις 8 Νοεμβρίου 2021.
2_5.png
Το halving πριν από αυτό, που έλαβε χώρα στις 9 Ιουλίου 2016, «είδε» το bitcoin να εκτοξεύεται στα ύψη 2.824% στο ιστορικό υψηλό τότε των 19.065,71 δολ. έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2017.
Το Bitcoin είχε ένα θλιβερό 2022, που ορίστηκε από τις καταρρεύσεις μεγάλων εταιρειών και έργων, από το stablecoin terraUSD έως το ανταλλακτήριο FTX.
Ο πληθωρισμός οδήγησε σε υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και σε άλλες μεγάλες οικονομίες, γεγονός που με τη σειρά του έκανε τους επενδυτές να εγκαταλείψουν το bitcoin και άλλα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές πολλών κορυφαίων ψηφιακών νομισμάτων να υποχωρήσουν απότομα από τα υψηλά όλων των εποχών.
Παρά την πρόσφατη άνοδό του στα 30.000 δολάρια, το bitcoin εξακολουθεί να είναι στο -50% από τα υψηλά του Νοεμβρίου 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης