Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η G7 θα διατηρήσει στα 60 δολ. το πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις εκκλήσεις για μείωση

Η G7 θα διατηρήσει στα 60 δολ. το πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο, παρά τις εκκλήσεις για μείωση
Το ρωσικό αργό πωλείται με έκπτωση περίπου 30 δολαρίων σε σχέση με το Brent
Στα 60 δολάρια το βαρέλι θα διατηρήσει το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο ο συνασπισμός της Ομάδας των Επτά (G7), δήλωσε αξιωματούχος της G7, παρά την άνοδο των παγκόσμιων τιμών του αργού και τις εκκλήσεις ορισμένων χωρών για χαμηλότερο ανώτατο όριο τιμών ώστε να περιοριστούν τα έσοδα της Μόσχας.
Σύμφωνα με το Reuters, η G7 και η Αυστραλία έλαβαν την απόφαση να διατηρήσουν το ανώτατο όριο τις τελευταίες εβδομάδες μετά από επανεξέταση της τιμής των 60 δολαρίων - που καθορίστηκε τον Δεκέμβριο με στόχο να μειωθεί η ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Έρχεται μετά από τέσσερις εβδομάδες κερδών στις τιμές του πετρελαίου αναφοράς, οι οποίες βοηθήθηκαν από τη μείωση της παραγωγής που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος συγκεντρώνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους του με επικεφαλής τη Ρωσία, καθώς και από την ανάκαμψη της κινεζικής κατανάλωσης.
Η αγορά παγιώθηκε τη Δευτέρα, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent και των ΗΠΑ να διατηρούνται πάνω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι.
Το ρωσικό αργό πωλείται με έκπτωση περίπου 30 δολαρίων σε σχέση με το Brent, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι αξιωματούχοι του συνασπισμού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ανώτατο όριο τιμών λειτουργεί τόσο για τον περιορισμό των ρωσικών εσόδων όσο και για τη διατήρηση της σταθερότητας της αγοράς ενέργειας, αλλά δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να συντονίζονται για να διασφαλίσουν την αποτελεσματική παρακολούθηση και επιβολή, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Παραπλανητικές πρακτικές

Ο συνασπισμός θα εντείνει επίσης τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της καταστρατήγησης του ανώτατου ορίου τιμών και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παραπλανητικών πρακτικών για την πρόσβαση στην ασφάλιση και σε άλλες υπηρεσίες του συνασπισμού για το πετρέλαιο που διακινείται πάνω από το ανώτατο όριο.
Τα μέλη του συνασπισμού σκοπεύουν να παράσχουν οδηγίες για να βοηθήσουν τους παρόχους υπηρεσιών να εντοπίσουν τις κόκκινες σημαίες για φοροδιαφυγή, όπως η χειραγώγηση του εντοπισμού της θέσης των πλοίων ή η μη αναλυτική καταγραφή των εξόδων μεταφοράς, μεταφοράς, τελωνείου και ασφάλισης χωριστά από το ίδιο το πετρέλαιο, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Το ανώτατο όριο τιμών πετρελαίου απαγορεύει στις εταιρείες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς, ασφάλισης και χρηματοδότησης για το ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή, εάν αυτά πωλούνται πάνω από το ανώτατο όριο.
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν επίσης επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι μια πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς κυρώσεων της G7 ήταν αποτελεσματικό "ως προς τον μη περιορισμό των παγκόσμιων προμηθειών αργού και προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα περιόρισε την ικανότητα της Ρωσίας να παράγει έσοδα από εξαγωγές".
Ο ΔΟΕ ανέφερε την Παρασκευή ότι τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 1 δισ. δολάρια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και ανήλθαν σε 12,7 δισ. δολάρια, αλλά εξακολουθούσαν να είναι κατά 43% χαμηλότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι ρωσικές εξαγωγές αργού ήταν σταθερές σε πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και οι παγκόσμιες αγορές ήταν σταθερές, δήλωσε ο αξιωματούχος της G7.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης