Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Οι τρεις ΑΕΕΑΠ που περιμένουν βελτίωση του κλίματος και τα discount των εισηγμένων παρά το ράλι στο Χ.Α.

Οι τρεις ΑΕΕΑΠ που περιμένουν βελτίωση του κλίματος και τα discount των εισηγμένων παρά το ράλι στο Χ.Α.
Το καλό κλίμα στο χρηματιστήριο φαίνεται πως δεν έχει «αγγίξει» τις εταιρείες real estate
Σχετικά Άρθρα
Την ώρα που η αγορά καταγράφει ράλι και το ελληνικό χρηματιστήριο είναι το καλύτερο στον κόσμο σε απόδοση, τρεις εταιρείες που επενδύουν στην ακίνητη περιουσία, περιμένουν βελτίωση του κλίματος για να βάλουν τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο.
Αλλά πόσο ακόμα να βελτιωθεί το κλίμα στο Χ.Α. που ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει 11 ανοδικές, ο τζίρος από τις τοποθετήσεις των ξένων είναι σε υψηλά επίπεδα, το πολιτικό ρίσκο δεν ανησυχεί τους επενδυτές, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα επενδυτικής βαθμίδας;
Το καλό κλίμα στο χρηματιστήριο φαίνεται πως δεν έχει «αγγίξει» τις εταιρείες real estate και το discount είναι υψηλό έναντι της εσωτερικής αξίας της μετοχής και ίσως αυτός είναι ο λόγος που οι εταιρείες περιμένουν και δεν μπαίνουν στο Χ.Α.
Ωστόσο, κάποιες ήδη έχουν πάρει αναβολές βάσει της νομοθεσίας και πρέπει να μπουν στο χρηματιστήριο.
Τρεις είναι σήμερα οι ΑΕΕΑΠ που έχουν δηλώσει πρόθεση να εισαχθούν.
Η Noval Property, του ομίλου Viohalco με καλά ακίνητα κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, η Trade Estates του ομίλου Fourlis με ακίνητα άνω των 270 εκατ. ευρώ και προοπτικές για περαιτέρω αύξηση (αν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την Autohellas) και η Orilina με ακίνητα 100 εκατ. ευρώ.
Ο κλάδος των εταιρειών ακινήτων είδε τις εισηγμένες να αυξάνονται το 2022 κατά 2 καθώς εισήχθησαν Dimand και Μπλε Κέδρος.

Οι εισηγμένες με discount και premium

Έως και το 30% αγγίζει το discount με βάση την εσωτερική αξία που είχαν στο τέλος του 2022.
Στη χρήση που πέρασε η πλειονότητα των εταιρειών κατέγραψε σημαντικά κέρδη από υπεραξίες ακινήτων.
Οι επενδύσεις συνεχίζονται και πολλές εταιρείες γίνονται πιο επιλεκτικές λόγω και της αύξησης των επιτοκίων και πλέον ζητούν καλύτερες αποδόσεις.
Το μεγαλύτερο discount της τιμής έναντι της εσωτερικής αξίας (NAV) το έχει η Premia Properties, η οποία διαπραγματεύεται με discount 29%. Η εσωτερική αξία της μετοχής είναι στα 1,64 ευρώ.
Η BriQ Properties διαπραγματεύεται με discount 26% και η εσωτερική αξία είναι στα 2,78 ευρώ.
Η Τrastor διαπραγματεύεται με discount 27% (NAV 1,401 ευρώ).
Η Intercontinental International διαπραγματεύεται με discount 14% (NAV 7,67 ευρώ).
Υπενθυμίζεται, πως BriQ και Int.International έχουν ανακοινώσει συγχώνευση, μετά από κάποιες διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, όπως η πώληση ακινήτων της δεύτερης και η επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους.
Με σημαντικό premium (78%) η Dimand που δραστηριοποιείται στο χώρο της εκμετάλλευσης ακινήτων και έχει NAV 6,71 ευρώ με την τιμή της μετοχής να είναι στα 11,95 ευρώ.
Με premium υψηλό έναντι του NAV της διαπραγματεύεται και η Prodea.
Το premium ανέρχεται στο 42% αφού η εσωτερική αξία είναι στα 5,77 ευρώ.
Η εταιρεία έχει περιορισμένη διασπορά με τη διοίκησή της να έχει πει αρκετές φορές πως ο βασικός μέτοχος θέλει να αυξήσει τη διασπορά, αλλά δεν έχει πετύχει σημαντικά αποτελέσματα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης