Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαζικό χτύπημα στη Μόσχα ετοίμαζαν οι Ουκρανοί - Τους απέτρεψαν οι Αμερικάνοι - Επιθέσεις υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ

Μαζικό χτύπημα στη Μόσχα ετοίμαζαν οι Ουκρανοί - Τους απέτρεψαν οι Αμερικάνοι - Επιθέσεις υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ
Το Κίεβο δεν χρησιμοποιεί τα αμερικανικά προηγμένα πυραυλικά συστήματα, εάν οι συντεταγμένες δεν επιβεβαιωθούν ή δεν δοθούν από το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ
Τον περασμένο Φεβρουάριο και όταν επρόκειτο να συμπληρωθεί ένας χρόνος από τη ρωσική εισβολή, ο Kyrylo Budanov, ο επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών έδωσε εντολή σε έναν από τους αξιωματικούς του να ετοιμάσει μαζικά πυραυλικά χτυπήματα κατά της Μόσχας με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Παράλληλα έδωσε εντολή για μια επίθεση με χρήση εκρηκτικών ΤΝΤ στο ρωσικό λιμάνι του Novorossiysk, σε ένα ακόμα συμβολικό «χτύπημα», που είχε ως σκοπό να δείξει την ικανότητα των ουκρανικών δυνάμεων να πλήξουν βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος.

Αμερικανική παρέμβαση

Οι ειδήσεις για τις επιθέσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ γνωστές.
Διότι πολύ απλά δεν υλοποιήθηκαν.
Όπως αναφέρουν τα πρόσφατα απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ που διέρρευσαν, η αιτία για τη μη υλοποίηση τους ήταν η παρέμβαση των Αμερικάνων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post που επικαλείται τα απόρρητα έγγραφα, Αμερικάνοι αξιωματούχοι παρακολουθούσαν κρυφά τις κινήσεις και τα σχέδια των Ουκρανών.
Δεν είναι μυστικό ότι ο Λευκός Οίκος εδώ και πολύ καιρό ανησυχεί για το ενδεχόμενο οι Ουκρανοί να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, κάτι που θα προκαλούσε την έντονη αντίδραση και μια πολύ επιθετική απάντηση από το Κρεμλίνο, ακόμα και με χρήση τακτικών συμβατικών πυρηνικών όπλων.

Το έγγραφο της CIA

Βάσει των πληροφοριών αυτών, στις 22 Φεβρουαρίου του 2023 – δύο ημέρες πριν από το προγραμματισμένο χτύπημα στη Μόσχα – η CIA κυκλοφόρησε ένα νέο απόρρητο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν συμφωνήσει, κατά απαίτηση της Ουάσινγκτον, να αναβάλλουν τα χτυπήματα στη Μόσχα.
Στο έγγραφο δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες για το ποιος ακριβώς παρενέβη και γιατί οι Ουκρανοί συμφώνησαν να κάνουν πίσω από τα σχέδια τους.

Ο φόβος του πολέμου ΗΠΑ - Ρωσίας

Παρόλο αυτά, τα έγγραφα αυτά δείχνουν μια διάσταση του πολέμου.
Οι μεν Ουκρανοί θέλουν να φέρουν τον πόλεμο στο εσωτερικό της Ρωσίας, οι δε ΗΠΑ τους συγκρατούν προκειμένου να αποφευχθεί μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη που μπορεί να οδηγήσει και σε μια άμεση σύγκρουση τις ΗΠΑ με τη Ρωσία.
Πολλοί Αμερικάνοι αξιωματούχοι θεωρούν πως αν οι Ουκρανοί επιτεθούν στη Ρωσία και μάλιστα με αμερικανικά όπλα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία και τον πρόεδρο Putin ακόμα και στη χρήση πυρηνικών όπλων.
Πάντως, οι μυστηριώδεις εκρήξεις και τα πλήγματα με drones σε ρωσικό έδαφος – π.χ. στην Κριμαία, στη ρωσική αεροπορική βάση Engels, η βομβιστική επίθεση κατά της Daria Dugina - δεν λείπουν, αν και οι Ουκρανοί ποτέ έως σήμερα δεν έχουν παραδεχθεί ότι αυτοί είναι πίσω από αυτές τις επιθέσεις.

De facto έλεγχος από ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Washington Post, οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για επιθέσεις στη Ρωσία.
Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως η επίθεση που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο σε ρωσική βάση βομβαρδιστικών αεροσκαφών έγινε με drones ουκρανικής κατασκευής, κάτι που έδειξε πως το Κίεβο τηρεί τις δεσμεύσεις του απέναντι στις ΗΠΑ.
Αλλά Ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν παραδεχθεί πως σε ορισμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις οι ΗΠΑ έχουν τον de facto έλεγχο.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως το Κίεβο δεν χρησιμοποιεί τα αμερικανικά προηγμένα πυραυλικά συστήματα, εάν οι συντεταγμένες δεν επιβεβαιωθούν ή δεν δοθούν από το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ από κάποια βάση στην Ευρώπη, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ακρίβεια του «χτυπήματος».
Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι αυτή η στάση και η προθυμία του Κιέβου να μην πλήξει συγκεκριμένους στόχους και να συντονίζεται με τους Αμερικάνους, θα πρέπει να αποτελέσει το καλύτερο παράδειγμα για τις ΗΠΑ έτσι ώστε να προμηθεύσουν την Ουκρανία με ακόμα πιο σύγχρονα όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης