Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τέρνα Ενεργειακή: Τον Ιούνιο η συμφωνία εξαγοράς; Και η Πειραιώς μετά την Εθνική ως anchor lender

Τέρνα Ενεργειακή: Τον Ιούνιο η συμφωνία εξαγοράς; Και η Πειραιώς μετά την Εθνική ως anchor lender
Το fund First Sentier Investors το οποίο είναι εταίρος με την Γεκ – Τέρνα για την Αττική Οδό, διαχειρίζεται παγκοσμίως για λογαριασμό των επενδυτών του 148,1 δισ. δολάρια
Σχετικά Άρθρα
Μετά την Εθνική Τράπεζα - η οποία εξαρχής είχε τον ρόλο της συντονίστριας τράπεζας για την χρηματοδότηση της εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακή
από το επενδυτικό fund First Sentier Investors ( Igneo ) - προστίθεται ως anchor lender και η Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση, ύψους 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, παρόλο που οι συζητήσεις με το Αυστραλιανό fund συμπληρώνουν ένα χρόνο, σήμερα βρίσκονται σε καλό στάδιο και όπως εκτιμάται τον Ιούνιο αναμένεται, εκτός απροόπτου, το κλείσιμο της συμφωνίας.
Η συναλλαγή της εξαγοράς αφορά την απόκτηση του συνόλο των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή δίνει μια αποτίμηση στην εισηγμένη, ύψους 2,5 δισ. ευρώ και όπως έχει ζητήσει η διοίκηση της Τέρνα, οι Αυστραλοί θα προχωρήσουν σε υποβολής Δημόσιας πρότασης με μια τιμή στα 22 ευρώ, προκειμένου να επωφεληθούν από την συμφωνία όλοι οι μέτοχοι, και όχι μόνο οι στρατηγικοί επενδυτές.
Υπενθυμίζεται ότι, από την εκκίνηση των πρώτων διαπραγματεύσεων (όπου δυο φορές συμμετείχε και το έτερο Αυστραλιανό fund Μac quarie το οποίο αποχώρησε ) η Εθνική Τράπεζα χειριζόταν αποκλειστικά ως κύριος συντονιστής την χρηματοδότηση και οι υπόλοιπες τράπεζες στην συνέχεια θα προσέρχονταν για συμμετοχή, εφόσον υπήρχε οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα, καθώς το αυστραλιανό fund έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με τις υπόλοιπες τράπεζες ( Eurobank – Alpha bank ) οι οποίες αναμένουν, την οριστικοποίηση της πολύπλοκης συμφωνίας.
Το fund First Sentier Investors το οποίο είναι εταίρος με την Γεκ – Τέρνα για την Αττική Οδό, διαχειρίζεται παγκοσμίως για λογαριασμό των επενδυτών του 148,1 δις. δολάρια, με συμμετοχή σε σειρά κατασκευαστικών υποδομών και έργα ΑΠΕ. Και μόνο το γεγονός ότι, οι Αυστραλοί επενδυτές παρέμειναν στις συζητήσεις εν μέσω των σημερινών γεωπολιτικών συνθηκών και του περιβάλλοντος των αυξημένων επιτοκίων, υποδεικνύει το ενδιαφέρον τους για την εξασφάλιση σταθερών εσόδων. Ένα κρίσιμο στοιχείο της συναλλαγής που ενδιαφέρει και τις έτερες ενεργειακές εταιρείες, αλλά και την αγορά είναι ποιά τιμή θα δοθεί τελικώς ανά ΜW.

Καθαρά κέρδη 69,7 εκατ. ευρώ με υψηλό συντελεστή παραγωγής ( 32,5% )

Το 2022, η Τέρνα Ενεργειακή με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 905Μw στις ΑΠΕ εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά φόρων 69,7 εκατ. ευρώ (+2,5%) , προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 164,7 (+3% ) ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 298 εκατ. ευρώ έναντι 273,1 εκατ. ευρώ το 2021.
Εξ αυτων τα έσοδα από τις ΑΠΕ ανήλθαν σε 236,2 εκατ. ευρώ, έναντι 224,4 εκατ. ευρώ το 2021. Την περασμένη χρονιά, τόσο οι ανεμολογικές συνθήκες όσο και η συντήρηση των εγκαταστάσεων, αύξησαν την διαθεσιμότητα και τον συντελεστή παραγωγής (32,5% ), επίπεδο εφάμιλλο μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών.
Για την χρήση, η διοίκηση θα προτείνει την διανομή μερίσματος 45 εκατ ευρώ έναντι 40 εκατ. ευρώ το 2021 (0,34 ευρώ ανά μετοχή ).
Την περασμένη χρονιά η Τέρνα προχώρησε στην σταδιακή ηλέκτριση του νέου συμπλέγματος αιολικών πάρκων πριν από το τέλος του 2022, ενώ ξεκίνησαν και οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο μεγάλης κλίμακος και διάρκειας αποθήκευσης δια Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680MW). Σημειώνεται ότι οι εγκαταστάσεις μεγάλης αποθήκευσης είναι κρίσιμες για να αναπτυχθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και για τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης