Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί δεν λένε τίποτα στους Συμμάχους για την αντεπίθεση τους - Έτοιμες 8 ταξιαρχίες

Οι Ουκρανοί δεν λένε τίποτα στους Συμμάχους για την αντεπίθεση τους - Έτοιμες 8 ταξιαρχίες
Οι Ουκρανοί φοβούνται διαρροές και κρατούν επτασφράγιστο μυστικό το πότε και το που της αντεπίθεσης τους
Το Κίεβο δεν αποκαλύπτει ούτε στους Συμμάχους του λεπτομέρειες για την επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση υπό τον φόβο τυχόν διαρροών που θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τη στρατιωτική τους επιχείρηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως μια διαρροή πληροφοριών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την επιχείρηση και για αυτό το λόγο κρατούν ως επτάσφραγιστο μυστικό τόσο το που όσο και το πότε της επίθεσης τους.

Στο σκοτάδι

Οι αρμόδιες ουκρανικές αρχές επικαλούμενες μάλιστα την πρόσφατη διαρροή απόρρητων εγγράφων από το Πεντάγωνο και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αρνούνται να μοιραστούν πληροφορίες όσον αφορά τον χρόνο και τον τόπο της αντεπίθεσης, καθώς επίσης και ποια αλλά κυρίως τι αριθμός στρατιωτών θα συμμετάσχει σε αυτήν την αντεπίθεση.
Η υπόθεση της διαρροής των απόρρητων εγγράφων και παρά τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ, θορύβησαν το Κίεβο μια και δόθηκαν στη δημοσιότητα ιδιαίτερα «ευαίσθητες» πληροφορίες για τις θέσεις των ουκρανικών στρατευμάτων, για τις αποθήκες οπλισμού καθώς και εκτιμήσεις για τις απώλειες της στρατιωτικής επιχείρησης.

Πληροφορίες

Πάντως, όπως αναφέρει το Politico, η Ουκρανία εξακολουθεί να μοιράζεται πληροφορίες με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι οποίες την έχουν στηρίξει τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Παρόλο αυτά το Κίεβο έχει θέσει ως βασικό του στόχο να αποτρέψει μια μεγάλης κλίμακας διαρροή πληροφοριών και λεπτομερειών όσον αφορά το σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης.

Έτοιμες 8 ταξιαρχίες

Και μπορεί το Κίεβο να μην ενημερώνει ούτε ακόμα και τους πιο στενούς Συμμάχους του για το πότε και το πώς της πολυναναμενόμενης αντεπίθεσης του, ωστόσο Ουκρανοί αξιωματούχοι φροντίζουν να διαρρέουν πληροφορίες, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει για το κατά πόσο ισχύουν ή αποτελούν απλά μέρος της προπαγάνδας τους.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ihor Klymenko, υποστήριξε πως έχουν δημιουργηθεί οκτώ νέες ταξιαρχίες που μετρούν περίπου 40.000 στρατιώτες προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτήν την επιχείρηση.
Βάσει των εγγράφων που είχαν διαρρεύσει, προκύπτει ότι Δυτικοί και Ουκρανοί στρατιωτικοί είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απαιτούνταν 12 ταξιαρχίες για την αντεπίθεση, εκ των οποίων οι 9 θα εκπαιδεύονταν και θα εξοπλίζονταν με δυτικό εξοπλισμό και ισχυρά άρματα μάχης από τη Δύση.
Δεν είναι σαφές εάν αυτές οι ταξιαρχίες που αναφέρει ο Klymenko είναι μέρος αυτής της δύναμης των 12 ταξιαρχιών ή πρόσθετες εφεδρίες.
Σύμφωνα με τον Klymenko, η δύναμη αυτή αποτελείται από εθελοντές όπως π.χ. νεοσύλλεκτους, αστυνομικούς και πρώην βετεράνους πολέμου.
Ωστόσο, επισήμανε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω εκπαίδευση και ότι χρειάζεται να επανεξοπλιστούν, αναφέροντας πως όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει άλλες δύο με τρεις εβδομάδες, πριν τους ανατεθούν «κατάλληλες επιθετικές επιχειρήσεις» μαζί με το υπόλοιπο στράτευμα.

Η 9η Μαΐου

Οι δηλώσεις αυτές του Ουκρανού υπουργού έρχονται σε αντιπαράθεση με τις εκτιμήσεις Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό η ουκρανική αντεπίθεση να εκδηλωθεί στις 9 Μαΐου, την ημέρα δηλαδή που η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην χώρα διοργανώνονται μεγάλες παρελάσεις.
Επίσης, οι εκτιμήσεις Ρώσων αναφέρουν πως η επίθεση θα γίνει στο νότο της Ουκρανίας με πιθανότερο σημείο την επαρχία της Zaporizhia.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν τους Ουκρανούς σε όλη τη γραμμή του μετώπου και ότι τους έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλες απώλειες.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Shoigu υποστήριξε πως μόνο τον Απρίλιο οι Ουκρανοί μετρούν 15.000 νεκρούς.
Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κατέστησε σαφές πως η επιτυχία του πολέμου θα κριθεί από τα πυρομαχικά και από την ικανότητα αναπλήρωσης τους, επισημαίνοντας πως έχουν ήδη διασφαλιστεί τα πυρομαχικά και ο οπλισμός του ρωσικού στρατού για όλο το 2023.
6_23.JPG
Η μάχη του Bakhmut

Οι μεγαλύτερες απώλειες και για τις δύο πλευρές εντοπίζονται στο Bakhmut.
Αν και οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Wagner του Yevgeny Prigozhin συνεχίζουν την προέλαση τους, έχοντας καταλάβει περίπου το 95% της πόλης και έχοντας στριμώξει τους Ουκρανούς σε μια έκταση 3 τετραγωνικών χιλιομέτρων, οι Ουκρανοί διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να φύγουν και να εγκαταλείψουν την πόλη που έχει εξελιχθεί και αυτή σε σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως το Κίεβο εξακολουθεί να στέλνει στρατεύματα στο Bakhmut, μην αποκλείοντας ακόμα και το σενάριο μιας αντεπίθεσης μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Η πτώση του Bakhmut εκτιμάται ότι θα ανοίξει το δρόμο στα ρωσικά στρατεύματα να καταλάβουν και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις του Donetsk.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης