Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ουκρανοί τρελάθηκαν - Επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Putin χτυπώντας με drones το Κρεμλίνο - Ρωσία: Τους αποκρούσαμε

Οι Ουκρανοί τρελάθηκαν - Επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Putin χτυπώντας με drones το Κρεμλίνο - Ρωσία: Τους αποκρούσαμε
Ο πρόεδρος Putin είναι καλά στην υγεία του, συνεχίζει τις εργασίες του αναφέρει το Κρεμλίνο - Προειδοποίηση σε Zelensky - Διαψεύδει το Κιέβο
(upd) Το Κίεβο επιχείρησε να χτυπήσει το Κρεμλίνο με drones αλλά η επίθεση τους αποκρούστηκε με επιτυχία αναφέρει η ρωσική προεδρία, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin είναι καλά στην υγεία και συνεχίζει κανονικά την εργασία του.
Μάλιστα, η Ρωσία προειδοποιεί ότι η ενέργεια αυτή από το Κίεβο, δικαιολογεί απόλυτα πλέον τον ρωσικό στρατό να ανταποδώσει το χτύπημα και να πλήξει την προεδρική κατοικία και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Η Ουκρανία ωστόσο έσπευσε να διαψεύσει το Κρεμλίνο, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση.

Αποκρούσαμε την επίθεση

«To καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε το βράδυ να χτυπήσει με drones την κατοικία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κρεμλίνο.
Δύο μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα είχαν στόχο το Κρεμλίνο.
Ως αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών που έγιναν από τον στρατό και τις ειδικές υπηρεσίες με τη χρήση συστημάτων πολέμου ραντάρ, οι συσκευές τέθηκαν εκτός λειτουργίας» αναφέρει στην ανακοίνωση του το Κρεμλίνο.

Καλά στην υγεία του ο Putin

Όπως επισημαίνει το Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος δεν τραυματίστηκε και συνεχίζει να εργάζεται κανονικά.
«Από την τρομοκρατική αυτή ενέργεια, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν τραυματίστηκε.
Το πρόγραμμα εργασίας του δεν έχει αλλάξει και συνεχίζεται κανονικά» υποστηρίζει το Κρεμλίνο.

Τρομοκρατική ενέργεια

Το Κρεμλίνο θεωρεί την απόπειρα επίθεσης από το καθεστώς του Κιέβου ως τρομοκρατική ενέργεια και απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία μάλιστα εκδηλώθηκε λίγες ημέρες πριν από τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης, στις 9 Μαΐου, όταν και η Ρωσία εορτάζει τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Προαναγγέλλει χτύπημα κατά του Zelensky

Μάλιστα το Κρεμλίνο αναφέρει πως κατόπιν αυτών των ενεργειών του Κιέβου, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει σε αυτήν την απόπειρα χτυπήματος κατά του Κρεμλίνου και του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin,  όπου και όποτε κρίνει σκόπιμο.
Με λίγα λόγια, η Μόσχα προειδοποιεί πως πλέον διατηρεί κάθε δικαίωμα να «χτυπήσει» με τον ίδιο τρόπο και με τον ίδιο στόχο την Ουκρανία.

Βίντεο που κυκλοφορεί στα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει στήλη καπνού επάνω από το Κρεμλίνο Διαψεύδει το Κίεβο - «Δεν έχουμε καμία σχέση»

Τα περί απόπειρας επίθεσης στο Κρεμλίνο με στόχο τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, απορρίπτει το Κίεβο.
Η Ουκρανία «δεν έχει καμία σχέση» με την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, μια επίθεση που η Μόσχα απέδωσε στο Κίεβο, τόνισε η ουκρανική προεδρία.
«Φυσικά, η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του προέδρου, Volodymyr Zelensky, σε μήνυμά του σε δημοσιογράφους.

Απετράπησαν δολοφονίες ηγετών της Κριμαίας


Η επίθεση κατά του Κρεμλίνου συνέπεσε τόσο με την εξάρθρωση ενός δικτύου Ουκρανών που φέρονται να ήθελαν να σκοτώσουν ηγέτες της Κριμαίας και να πλήξουν κρίσιμες υποδομές στην Κριμαία όσο και με την επίθεση drone σε αποθήκη πετρελαίου στην ρωσική επαρχία του Krasnodar.
Σε σημερινές της ανακοινώσεις η η FSB, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας των ηγετών της Κριμαίας αλλά και σειρά δολιοφθορών σε κρίσιμες υποδομές της χερσονήσου.
«Εγκέφαλος» φέρεται - σύμφωνα με την FSB - πως είναι ο Roman Mashovets, ο αναπληρωτής επικεφαλής του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Η FSB αναφέρει πως συνέλαβε μέλη μιας μυστικής ομάδας πληροφοριών που δρούσε στην Κριμαία υπό την καθοδήγηση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι στόχοι

Συγκεκριμένα αναφέρει πως συνέλαβε έξι πολίτες της Ρωσίας και της Ουκρανίας καθώς και έναν πολίτη Ουκρανίας - Βουλγαρίας, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στη μεταφορά των εκρηκτικών μηχανισμών και των εξαρτημάτων τους.
Σύμφωνα με την FSB, η ομάδα αυτή είχε ως σκοπό να δολοφονήσει τον επικεφαλής της Δημοκρατίας της Κριμαίας, Sergei Aksyonov, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Κριμαίας, Vladimir Konstantinov και τη δήμαρχο της Γιάλτας, Yanina Pavlenko.
Πέραν από τις δολοφονίες των ηγετικών αυτών προσωπικοτήτων της Κριμαίας, η ομάδα αυτή φέρεται πως σχεδίαζε μεταξύ άλλων και μπαράζ δολιοφθορών και τρομοκρατικών επιθέσεων σε εξαιρετικά σημαντικές υποδομές.

Επίθεση με drones σε αποθήκη καυσίμων στο Krasnodar - Τεράστια φωτιά

Εν τω μεταξύ, σε επίθεση drone αποδίδουν οι ρωσικές αρχές τη μεγάλη φωτιά που έχει εκδηλωθεί από τα ξημερώματα της Τετάρτης 3 Μαΐου σε εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στο χωριό Volna στην περιφέρεια του Krasnodar της Ρωσίας.
«Στο χωριό Volna, στην περιοχή Temryuk, μια δεξαμενή με προϊόντα πετρελαίου έπιασε φωτιά.
Η φωτιά έχει λάβει τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας όσον αφορά την κατάσβεσή της.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες.
Δεν υπάρχει κίνδυνος για οι κάτοικοι του χωριού» ανέφερε σε ανάρτηση του στο Telegram ο Veniamin Kondratiev, κυβερνήτης του Krasnodar.
Σύμφωνα με τον Kondratiev, η φωτιά έχει εξαπλωθεί σε μια έκταση περίπου 1.200 τετραγωνικών μέτρων.
Από τις εγκαταστάσεις αυτές προμηθεύεται καύσιμα ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.
Η επίθεση αυτή αποτελεί το τελευταίο περιστατικό μιας σειράς δολιοφθορών που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στη Ρωσία - π.χ. ο εκτροχιασμός τρένου στο Bryansk, η ανατίναξη πυλώνα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιφέρεια του Λένινγκραντ - κάτι που ενδεχομένως αποτελεί προάγγελο της επικείμενης αντεπίθεσης των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Επτασφράγιστο μυστικό η ουκρανική αντεπίθεση

Πάντως, το Κίεβο αρνείται να αποκαλύψει ακόμα και στους Συμμάχους
του λεπτομέρειες για την επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση υπό τον φόβο τυχόν διαρροών που θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τη στρατιωτική τους επιχείρηση.
Οι αρμόδιες ουκρανικές αρχές επικαλούμενες μάλιστα την πρόσφατη διαρροή απόρρητων εγγράφων από το Πεντάγωνο και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αρνούνται να μοιραστούν πληροφορίες όσον αφορά τον χρόνο και τον τόπο της αντεπίθεσης, καθώς επίσης και ποια αλλά κυρίως τι αριθμός στρατιωτών θα συμμετάσχει σε αυτήν την αντεπίθεση.

Έτοιμες 8 ταξιαρχίες

Και μπορεί το Κίεβο να μην ενημερώνει ούτε ακόμα και τους πιο στενούς Συμμάχους του για το πότε και το πώς της πολυναναμενόμενης αντεπίθεσης του, ωστόσο Ουκρανοί αξιωματούχοι φροντίζουν να διαρρέουν πληροφορίες, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει για το κατά πόσο ισχύουν ή αποτελούν απλά μέρος της προπαγάνδας τους.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ihor Klymenko, υποστήριξε πως έχουν δημιουργηθεί οκτώ νέες ταξιαρχίες που μετρούν περίπου 40.000 στρατιώτες προκειμένου να συμμετάσχουν σε αυτήν την επιχείρηση.
Βάσει των εγγράφων που είχαν διαρρεύσει, προκύπτει ότι Δυτικοί και Ουκρανοί στρατιωτικοί είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι απαιτούνταν 12 ταξιαρχίες για την αντεπίθεση, εκ των οποίων οι 9 θα εκπαιδεύονταν και θα εξοπλίζονταν με δυτικό εξοπλισμό και ισχυρά άρματα μάχης από τη Δύση.
Δεν είναι σαφές εάν αυτές οι ταξιαρχίες που αναφέρει ο Klymenko είναι μέρος αυτής της δύναμης των 12 ταξιαρχιών ή πρόσθετες εφεδρίες.
Ωστόσο, επισήμανε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω εκπαίδευση και ότι χρειάζεται να επανεξοπλιστούν, αναφέροντας πως όλη αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει άλλες δύο με τρεις εβδομάδες, πριν τους ανατεθούν «κατάλληλες επιθετικές επιχειρήσεις» μαζί με το υπόλοιπο στράτευμα.

Η 9η Μαΐου

Οι δηλώσεις αυτές του Ουκρανού υπουργού έρχονται σε αντιπαράθεση με τις εκτιμήσεις Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό η ουκρανική αντεπίθεση να εκδηλωθεί στις 9 Μαΐου, την ημέρα δηλαδή που η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στην χώρα διοργανώνονται μεγάλες παρελάσεις.
Επίσης, οι εκτιμήσεις Ρώσων αναφέρουν πως η επίθεση θα γίνει στο νότο της Ουκρανίας με πιθανότερο σημείο την επαρχία της Zaporizhia.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν τους Ουκρανούς σε όλη τη γραμμή του μετώπου και ότι τους έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλες απώλειες.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο Shoigu υποστήριξε πως μόνο τον Απρίλιο οι Ουκρανοί μετρούν 15.000 νεκρούς.
Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κατέστησε σαφές πως η επιτυχία του πολέμου θα κριθεί από τα πυρομαχικά και από την ικανότητα αναπλήρωσης τους, επισημαίνοντας πως έχουν ήδη διασφαλιστεί τα πυρομαχικά και ο οπλισμός του ρωσικού στρατού για όλο το 2023.

Κανονικά η παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης

Η παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 9 Μαΐου στην Κόκκινη Πλατεία όπως έχει προγραμματιστεί και θα παρευρεθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε στο Tass την Τετάρτη (3/5/2023) ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
Είπε ότι η χθεσινοβραδινή επίθεση με drone στο Κρεμλίνο δεν επηρεάζει το πρόγραμμα του προέδρου.
«Η παρέλαση θα γίνει. Τα σχέδιά μας παραμένουν αμετάβλητα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, όταν ρωτήθηκε εάν η παρέλαση θα αναβληθεί για λόγους ασφαλείας και αν ο Putin θα παρευρεθεί στην εκδήλωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης