Είναι θολό εάν η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας οργανώνει τέτοιου είδους επιθέσεις, ή εάν τις ενθαρρύνει αδιαμαρτύρητα ή εάν πρόκειται για μια φιλοουκρανική ομάδα που είναι εκτός ελέγχου λέει ο Guardian
Το δημοσίευμα αναφέρει πως στόχος της επίθεσης δεν ήταν να σκοτώσουν τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin καθώς το drone που ανατινάχθηκε πάνω από το θόλο της Γερουσίας δεν έφερε οπλισμό, επισημαίνει πως αρκετές φορές στο παρελθόν έχουν «χτυπηθεί» στόχοι στο ρωσικό έδαφος, τονίζει ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αποδείχθηκε πως η Μόσχα δεν διαθέτει εκείνα τα συστήματα αεράμυνας που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα drone να φτάσει τόσο κοντά στο Κρεμλίνο και δεν αποκλείει ο χειρισμός του drone να έγινε από μια μυστική τοποθεσία μέσα στη Ρωσία και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Μόσχα
Πανικός και σύγχυση
«Είναι όμως περίεργο το πόσοι θέλουν να κάνουν εικασίες σχετικά με αυτήν την προβοκατόρικη επιχείρηση στο Κρεμλίνο δεδομένης της ανησυχίας που προκαλούν τα βίντεο που δείχνουν drones να πετούν πάνω από το θόλο της Γερουσίας, όπου στεγάζεται η προεδρική κατοικία του Vladimir Putin, πριν αυτά εξουδετερωθούν.
Ούτε είναι προφανές πως η Ρωσία χρειάζεται μια δικαιολογία για να κλιμακώσει τον πόλεμο, όταν αύξησε τους βομβαρδισμούς της την τελευταία εβδομάδα εν μέσω φόβων ότι η ουκρανική αεράμυνα ξεμένει από πυρά.
23 άμαχοι σκοτώθηκαν στην Kherson την περασμένη Τετάρτη.
Άλλοι τόσοι έχασαν τη ζωή τους στο Uman την περασμένη Παρασκευή.
Ακόμα και η Margarita Simonyan, η επικεφαλής του ρωσικού δικτύου RT που ζήτησε από τη Ρωσία να βομβαρδίσει τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, εξέφρασε επιφυλάξεις.
«Εάν ήταν ένα πονηρό σχέδιο από τη Μόσχα, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική τώρα» είπε.
Οι πτήσεις drones έχουν απαγορευθεί σε δεκάδες περιοχές της Ρωσίας ενώ το GPS μπλοκάρεται στη Μόσχα.
Στις εφαρμογές (apps) για την κυκλοφορία των οχημάτων, τα ταξί φαίνονται να είναι στο ποτάμι – αντίδραση που μάλλον υποδηλώνει πανικό και ενίσχυση της ηλεκτρονικής ασφάλειας, παρά μια προγραμματισμένη κλιμάκωση» αναφέρει το δημοσίευμα.
Υπάρχει προηγούμενο
«Σκεφτείτε το άλλο σενάριο.
Η Ουκρανία, και ομάδες ανταρτών που ευθυγραμμίζονται μαζί της, έχουν αναπτύξει τις δυνατότητες τους κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Οι επιθέσεις με drones εντός της Ρωσίας – μερικές φορές σε μεγάλη απόσταση – δεν είναι κάτι καινούριο.
Τον Φεβρουάριο, ένα ουκρανικό drone επιχείρησε να χτυπήσει μια εγκατάσταση φυσικού αερίου περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας με τη Ρωσία να δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το καταρριφθέν ουκρανικό drone UJ-22.
Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα, μια και αυτός ο τύπος drone φαίνεται να πετά προς το Κρεμλίνο στη δεύτερη επίθεση.
Ένα βίντεο από την επίθεση στο Κρεμλίνο δείχνει ένας drone να έρχεται από την αριστερή κατεύθυνση, λίγο πριν ανατιναχθεί.
Η έκρηξη είναι μικρή, κάτι που υποδηλώνει πως ίσως το drone δεν φέρει οπλισμό.
Δύο άτομα σκαρφαλώνουν στο θόλο και δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την έκρηξη.
Υπό αυτήν την έννοια, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απόπειρα δολοφονίας που στοχεύει τον Putin» επισημαίνει ο Guardian.
Drone 8.500 ευρώ
Το δημοσίευμα επικαλείται τον Samuel Bendett, έναν ειδικό στα drone στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων των ΗΠΑ, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα drone αυτά ήταν είτε UJ-22 ουκρανικής κατασκευής είτε κινεζικό Mugin – 5.
Το τελευταίο είναι διαθέσιμο στο Ίντερνετ για 8.500 ευρώ…
«Τα drones μπορούν να κινούνται για εκατοντάδες χιλιόμετρα με μια προκαθορισμένη πορεία, πετώντας χαμηλά για να μην ανιχνεύονται ενώ είναι κατασκευασμένα κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μην είναι εύκολο να εντοπίζονται από τα ραντάρ.
Τόσο το UJ-22 όσο και το Mugin-5 αναπτύσσουν ταχύτητες της τάξης των 120 χλμ/ώρα και μπορούν να πετούν συνεχόμενα για 7 ώρες, όταν μέρη της Ουκρανίας απέχουν λιγότερο από 480 χιλιόμετρα από τη Μόσχα» αναφέρει ο Guardian.
Χειρισμός μέσα από τη Ρωσία;
«Ωστόσο, πηγές Ουκρανών που βρίσκονται κοντά στις επιχειρήσεις ανταρτών, υποστηρίζουν ότι πιλόταραν τα drones και ότι αυτά δεν είχαν προκαθορισμένη πορεία.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει κάποιοι να τα χειρίζονταν σε μια μυστική τοποθεσία μέσα στη Ρωσίας, ίσως μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, με πλοήγηση από το έδαφος για να αποφύγουν τις παρεμβολές.
Εάν αληθεύει κάτι τέτοιο, θα ήταν ριψοκίνδυνο, αλλά θα έδινε μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου σε αυτούς που εκτελούσαν την αποστολή τη στιγμή που το Κρεμλίνο είναι ένα τοπωνύμιο εξαιρετικά αναγνωρίσιμο, ιδιαίτερα για κάποιον που μπορεί να έχει θέα από ψηλά.
Ρώσοι blogger εικάζουν ότι τα drones ήρθαν από τα ανατολικά, κάτι που ενισχύει αυτήν την θεωρία» υπογραμμίζει ο Guardian.
Κενό ασφαλείας
«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι φάνηκε πως η Ρωσία δεν διαθέτει την αεράμυνα ή τα συστήματα εμπλοκής για να αποτρέψει το drone να πλησιάσει τόσο κοντά.
Ή να το εντοπίσει ακόμα από πιο μακριά:
Το αεροδρόμιο του Heathrow ισχυρίζεται ότι διαθέτει τεχνολογία αντί drone που μπορεί να ανιχνεύσει ένα εισερχόμενο μικρό σκάφος από απόσταση 5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του
Το Κίεβο είναι γεμάτο από εταιρείες drones που σχεδιάζουν αθόρυβα και που χειρίζονται drones είτε φέρουν οπλισμό είτε όχι, τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας στην προσπάθεια του ουκρανικού στρατού να αποκτήσει προβάδισμα στον πόλεμο των 15 μηνών.
Οι επιθέσεις με drone μεγάλης εμβέλειας σε μέρη όπως αυτή στην αεροπορική βάση Engels στο Saratov ή στη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στην Κριμαία δεν είναι κάτι καινούργιο.
Ακόμα και ζωντανό βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα από την επίθεση στη Σεβαστούπολη» υποστηρίζει η βρετανική εφημερίδα.
Το θολό ερώτημα
«Αυτό που είναι θολό ωστόσο είναι εάν η πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας οργανώνει τέτοιου είδους επιθέσεις, ή εάν τις ενθαρρύνει αδιαμαρτύρητα να συνεχίσουν ή εάν πρόκειται για μια φιλοουκρανική ομάδα που είναι εκτός ελέγχου.
Την Πέμπτη, ο Zelensky είπε: «Δεν είναι στόχος μας ο Putin».
Ωστόσο, έγγραφα του Πενταγώνου που διέρρευσαν, βασισμένα σε ηλεκτρονικές υποκλοπές, αναφέρουν ότι στα τέλη Φεβρουαρίου ο Zelensky ήθελε να χτυπήσει «τοποθεσίες ανάπτυξης» του ρωσικού στρατού στην επαρχία Rostov της Ρωσίας χρησιμοποιώντας drones.
Αυτό μπορεί να μην είναι ακριβώς το ίδιο με το να πετούν drones πάνω από το Κρεμλίνο, αλλά μάλλον αντικατοπτρίζει καλύτερα το πολεμικό εγχειρίδιο του Κιέβου παρά το ότι πρόκειται για μια συνωμοσία της Ρωσίας» καταλήγει ο Guardian.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών