Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ικτίνος: Αύξηση πωλήσεων 12% περιμένει το 2023 – Τα σχέδια για ενέργεια και real estate

Ικτίνος: Αύξηση πωλήσεων 12% περιμένει το 2023 – Τα σχέδια για ενέργεια και real estate
Στη χρήση 2022 είχε τζίρο 33 εκατ. ευρώ από 35 εκατ. ευρώ και ζημία 326 χιλ. ευρώ από κέρδη 2,4 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Ανάκαμψη τζίρου λόγω της Κίνας περιμένει η διοίκηση της Ικτίνος για την τρέχουσα χρήση, δίνοντας μάλιστα εκτίμηση για αύξηση πωλήσεων 12% το 2023 ή 37 εκατ. ευρώ περίπου.
Υπενθυμίζεται πως στη χρήση 2022 είχε τζίρο 33 εκατ. ευρώ από 35 εκατ. ευρώ και ζημία 326 χιλ. ευρώ από κέρδη 2,4 εκατ. ευρώ.
Από το δεύτερο εξάμηνο θα ξεκινήσει η λειτουργία τεσσάρων νέων λατομείων, ενώ συνεχίζει τις έρευνες για εύρεση και νέων κοιτασμάτων.
Πιο αναλυτικά όπως αναφέρεται στον ισολογισμό η διοίκηση τονίζει πως «για το 2023 διαβλέπουμε ενδυνάμωση των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει και εκλείπουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.
Θετικό οιωνό επίσης, αποτελεί το γεγονός ότι, η διεθνής έκθεση μάρμαρου που γίνεται στο Xiamen (πόλη της Κίνας) έχει οριστεί στις αρχές Ιουνίου, μετά από ακυρώσεις τριών ετών λόγω του κορονοϊού.
Με βάση τις ισχύουσες συνθήκες της αγοράς και με την προϋπόθεση ομαλοποίησης του εμπορίου και της συνεχιζόμενης διεξαγωγής εκθέσεων μαρμάρου σε παγκόσμιο επίπεδο, η μελέτη της ICAP που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2023 προβλέπει ότι οι εξαγωγές μαρμάρων θα αυξηθούν τα προσεχή έτη.
Ειδικότερα, η ζήτηση για ογκομάρμαρα από χώρες του εξωτερικού εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει ανοδική πορεία την τριετία 2023-2025 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 12% περίπου.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας στο εξωτερικό είναι η βελτίωση των τεχνολογιών εξόρυξης, επεξεργασίας και η ανάπτυξη νέων καινοτόμων μεθόδων, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του Ελληνικού Μαρμάρου. Η Διοίκηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις της παγκόσμιας αγοράς και εκτιμά ότι θα μειώσει περεταίρω το παραγωγικό κόστος, λόγω της καλύτερης απόδοσης της παραγωγικής διαδικασίας και ποιοτικά και ποσοτικά, συνέπεια του επενδυτικού της προγράμματος της τελευταίας τριετίας.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 η εταιρεία θα λειτουργεί τέσσερα νέα λατομεία στην Ελλάδα, δύο λατομεία λευκού μαρμάρου στο Ν.Δράμας και δύο νέα λατομεία στην περιοχή της Λειβαδιάς, ένα λατομείο μπεζ μαρμάρου και ένα λατομείου γκρι μαρμάρου.
Επίσης, το ίδιο διάστημα προβλέπεται να ξεκινήσει και η εξόρυξη μαρμάρων από την επέκταση στο υφιστάμενο λατομείο του Βώλακα στο Ν. Δράμας.
Έτσι, ο κύκλος εργασιών προβλέπεται να είναι βελτιωμένος σε σχέση με το 2022, υπολογίζεται ότι ο κύκλος εργασιών το 2023, θα είναι αυξημένος κατά 12% σε σχέση με το 2022.
Παράλληλα, η εταιρεία διαθέτει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα και κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία - γραμμές χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα για να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις.
Η εταιρία είναι σε διαρκή έρευνα για την εύρεση νέων κοιτασμάτων, σε περισσότερες από 10 περιοχές στην Β.Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό».

ΤΟΜΕΑΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον τομέα της αιολικής ενέργειας μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΙΔΕΗ ΑΕ, η οποία διαχειρίζεται τη λειτουργία αιολικού πάρκου ισχύος 22 MW που βρίσκεται στην περιοχή ’’Μεγαλοβούνι’’ στο Δήμο Νικηφόρου του Νομού Δράμας. Η εταιρία ΙΔΕΗ ΑΕ παράτεινε για δεύτερη 10ετία τη σύμβαση πώλησης αιολικής ενέργειας με τη ΔΑΠΕΕΠ (έως 3/2031) με σταθερές τιμές πώλησης (0,086 / kw).
Για την επόμενη περίοδο μετά το τέλος της 10ετίας, θα συνεχίσει να λειτουργεί με τη διαδικασία πλειστηριασμού για τον καθορισμό της τιμής πώλησης.
Ο Όμιλος επανασχεδιάζει την παρουσία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, διατηρώντας μόνο μία άδεια 3MW έτσι ώστε να πάρει εγγυημένη τιμή πώλησης για την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια.
Η ισχυρή αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, η μειωμένη και μη εγγυημένη τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και το υψηλό κόστος διατήρησης των υπαρχουσών αδειών οδήγησαν στην αναθεώρηση της περαιτέρω δραστηριοποίησης στον κλάδο της αιολικής ενέργειας.

ΤΟΜΕΑΣ REAL ESTATE

Οι δραστηριότητες του Ομίλου στον κλάδο του Real Estate μέσω της θυγατρικής ΙΚΤΙΝΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ Α.Ε. δρομολογούνται προς την υλοποίηση τους.
Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η μελλοντική αύξηση της αξίας των ακινήτων και η ανάλογη βελτίωση των αποτελεσμάτων επενδυτικής δραστηριότητας του Ομίλου.
Η Εταιρία βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτή για την εκτέλεση του επιχειρηματικού σχεδίου, ενώ έχει προχωρήσει και στη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας της επένδυσης από την εταιρία HORWATH HTL.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης