Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπεράκτια Αιολικά: Ελάχιστο όριο ισχύος τα 200 - 250 MW για τα πάρκα - Τέλος Μαΐου οι δυνητικές περιοχές

Υπεράκτια Αιολικά: Ελάχιστο όριο ισχύος τα 200 - 250 MW για τα πάρκα - Τέλος Μαΐου οι δυνητικές περιοχές
Ένα ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί και έχει γίνει αντικείμενο διερεύνησης μεταξύ των αρμοδίων αρχών είναι η δέσμευση αυτού του ηλεκτρικού χώρου αποκλειστικά για υπεράκτια αιολικά
Σε ελάχιστο όριο ισχύος των 200-250 MW για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα που θα αναπτυχθούν στις ελληνικές θάλασσες προσανατολίζονται οι αρμόδιες αρχές. Είναι η ελάχιστη δυναμικότητα που όπως εκτιμάται μπορεί να διασφαλίσει την αποδοτικότητα των έργων με την οποία συναρτάται και η τιμή της παραγόμενης ενέργειας, η οποία θα λάβει λειτουργική ενίσχυση για 20 χρόνια. Αυτό σημαίνει, ότι σε πρώτη φάση και βάση της δημοπράτησης συνολικής ισχύος 2-2,5 χιλιάδες MW μέχρι το 2030 που προβλέπει το ΕΣΕΚ, στις ελληνικές θάλασσες θα εγκατασταθούν μάξιμουμ γύρω στα 10-12 αιολικά πάρκα.

Τα όρια ανά κατηγορία

Ενας αριθμός εξ αυτών θα είναι πλωτά αιολικά με κατώτατο όριο ισχύος τα 200 MW και ένας αριθμός υπεράκτια αιολικά σταθερής έδρασης με κατώτατο όριο ισχύος τα 250 MW. Τα πρώτα έργα θα εγκατασταθούν στις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, της Κρήτης και των Κυκλάδων, όπου οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει πλούσιο αιολικό δυναμικό και παράλληλα τα έργα διασύνδεσης των νησιών που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ θα προσθέσουν ηλεκτρικό χώρο στο δίκτυο για την απορρόφηση ισχύος 2-2,5 χιλιάδες MW, που προβλέπει το ΕΣΕΚ για υπεράκτια αιολικά έως το 2030.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης